Tagine z kurczakiem, cytrynÄ… i oliwkami (bardzo Å‚atwe do zrobienia!)

zagłosuj teraz
Danie główne
4 porcji
Å‚atwe
50 min

Czy może być lepsze rodzinne danie niż tagine ? Tutaj łączymy smaki kurczaka, cytryny i zielonych oliwek. I nie zapomnij posypać go świeżą kolendrą dla tych z Was, którzy są jej fanami ;-) Można go używać do gotowania kaszy manny, ryżu lub ziemniaków na parze. Wszystko, co musisz zrobić, to pozostawić na wolnym ogniu i masz pikantne mięso, które uwielbiamy. Wszystko wyjaśnimy w naszym szczegółowym przepisie krok po kroku poniżej ↓ ↓


Składniki

4
Szacowany koszt: 6.92 (1.73€/porcja)

Materiały

  • 1 naczynie żaroodporne lub garnek
  • 1 deska do krojenia
  • 1 nóż

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania40 min

  • Cienko pokroić 3 cebule i pokroić uda kurczaka tak, aby z jednej strony byÅ‚o tylko udo, a z drugiej tyÅ‚ uda (w sumie 6 kawaÅ‚ków).
    Smaż wszystko w naczyniu żaroodpornym na dużym ogniu przez około 10 minut z dodatkiem oliwy z oliwek.
  • Dodaj mielony czosnek, ras el hanout i wodÄ™ (mieszanka powinna być w poÅ‚owie przykryta).
    Zamknij pokrywkę i gotuj przez 10 minut na średnim ogniu.
  • Pod koniec tego czasu wymieszaj skÅ‚adniki i załóż pokrywkÄ™, ale tym razem nie zamykaj zapiekanki caÅ‚kowicie. Umieść jÄ… pod kÄ…tem, aby umożliwić ucieczkÄ™ powietrza. Gotować przez kolejne 25 minut, mieszajÄ…c w poÅ‚owie czasu.
  • Pod koniec tego czasu dodaj zielone oliwki i cytrynÄ™ confit pokrojonÄ… na ćwiartki, a nastÄ™pnie załóż pokrywkÄ™ jak w poprzednim kroku i gotuj przez kolejne 5 minut.
  • I to wszystko! Sos siÄ™ zredukowaÅ‚, kurczak jest ugotowany i wszystko, co musisz zrobić, to podać go goÅ›ciom! JeÅ›li masz naczynie tagine, nie wahaj siÄ™ użyć go do podania - na pewno bÄ™dzie hitem! Przed podaniem posyp posiekanÄ… Å›wieżą kolendrÄ….

Obserwacje

Co podawać z tagine?
Możesz gotować na parze kaszę, ryż lub ziemniaki i podawać z nimi tagine.

Czym mogę zastąpić kolendrę?
Kolendra to zioło, które dzieli ludzi: jedni ją uwielbiają, inni nienawidzą! Jeśli nie chcesz ryzykować, zastąp ją pietruszką ;-)

Czy mogę gotować ten przepis bezpośrednio w naczyniu tagine?
Jak najbardziej! Możesz użyć tradycyjnego lub elektrycznego naczynia tagine. W obu przypadkach kroki i czas gotowania będą takie same.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+