Tagine z kurczakiem, cytryną i oliwkami (bardzo łatwe do zrobienia!)
Czy może być lepsze rodzinne danie niż tagine ? Tutaj łączymy smaki kurczaka, cytryny i zielonych oliwek. I nie zapomnij posypać go świeżą kolendrą dla tych z Was, którzy są jej fanami ;-) Można go używać do gotowania kaszy manny, ryżu lub ziemniaków na parze. Wszystko, co musisz zrobić, to pozostawić na wolnym ogniu i masz pikantne mięso, które uwielbiamy. Wszystko wyjaśnimy w naszym szczegółowym przepisie krok po kroku poniżej ↓ ↓
Składniki
Materiały
- 1 naczynie żaroodporne lub garnek
- 1 deska do krojenia
- 1 nóż
Przygotowanie
- Cienko pokroić 3 cebule i pokroić uda kurczaka tak, aby z jednej strony było tylko udo, a z drugiej tył uda (w sumie 6 kawałków).
Smaż wszystko w naczyniu żaroodpornym na dużym ogniu przez około 10 minut z dodatkiem oliwy z oliwek. - Dodaj mielony czosnek, ras el hanout i wodę (mieszanka powinna być w połowie przykryta).
Zamknij pokrywkę i gotuj przez 10 minut na średnim ogniu. - Pod koniec tego czasu wymieszaj składniki i załóż pokrywkę, ale tym razem nie zamykaj zapiekanki całkowicie. Umieść ją pod kątem, aby umożliwić ucieczkę powietrza. Gotować przez kolejne 25 minut, mieszając w połowie czasu.
- Pod koniec tego czasu dodaj zielone oliwki i cytrynę confit pokrojoną na ćwiartki, a następnie załóż pokrywkę jak w poprzednim kroku i gotuj przez kolejne 5 minut.
- I to wszystko! Sos się zredukował, kurczak jest ugotowany i wszystko, co musisz zrobić, to podać go gościom! Jeśli masz naczynie tagine, nie wahaj się użyć go do podania - na pewno będzie hitem! Przed podaniem posyp posiekaną świeżą kolendrą.
Obserwacje
Co podawać z tagine?
Możesz gotować na parze kaszę, ryż lub ziemniaki i podawać z nimi tagine.
Czym mogę zastąpić kolendrę?
Kolendra to zioło, które dzieli ludzi: jedni ją uwielbiają, inni nienawidzą! Jeśli nie chcesz ryzykować, zastąp ją pietruszką ;-)
Czy mogę gotować ten przepis bezpośrednio w naczyniu tagine?
Jak najbardziej! Możesz użyć tradycyjnego lub elektrycznego naczynia tagine. W obu przypadkach kroki i czas gotowania będą takie same.