Tradycyjne sabaudzkie tartiflette

zagłosuj teraz
Danie główne
6 porcji
łatwe
50 min

Dziś przedstawiamy przepis na jedną z najsłynniejszych zapiekanek na świecie, francuską podstawę kulinarną: tartiflette! To charakterystyczne danie z Górnej Sabaudii składa się z rozpływających się w ustach ziemniaków, kremowego sera Reblochon i słoniny z nieodpartą nutą słoności. I po raz kolejny jest to przepis, który jest łatwy do wykonania! Jest to danie, które każdy może zrobić i jest idealne do dzielenia się z przyjaciółmi i rodziną w chłodne jesienno-zimowe dni. Poniżej przeprowadzimy Cię przez wszystkie etapy, krok po kroku, aby Twoja tartiflette za każdym razem odniosła sukces ;-)


Składniki

6

Materiały

  • Duży rondel
  • Duże naczynie żaroodporne

Przygotowanie

Czas przygotowania30 min
Gotowania20 min

  • Tradycyjne sabaudzkie tartiflette - Przygotowanie krok 1Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Wrzuć je do garnka z zimną wodą i 1 łyżką soli. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 10 minut.

    Odcedź ziemniaki po ugotowaniu.
  • Tradycyjne sabaudzkie tartiflette - Przygotowanie krok 2Wlej odrobinę oleju na patelnię i podsmaż cebulę pokrojoną w cienkie paski. Gdy staną się przezroczyste, dodać smalec i smażyć.
  • Tradycyjne sabaudzkie tartiflette - Przygotowanie krok 3Rozgrzej piekarnik do 220°C

    Wysmaruj masłem naczynie do zapiekania i umieść w nim połowę ziemniaków. Dodać połowę boczku i cebuli.
  • Tradycyjne sabaudzkie tartiflette - Przygotowanie krok 4Powtórzyć czynność po raz drugi. Na wierzch nałożyć łyżkę crème fraîche.
  • Tradycyjne sabaudzkie tartiflette - Przygotowanie krok 5Przekroić Reblochon wzdłuż na pół i ułożyć na wierzchu tartiflette skórką do góry. Skropić białym winem.
  • Tradycyjne sabaudzkie tartiflette - Przygotowanie krok 6Piec przez 20 minut w temperaturze 220°C.
  • Tradycyjne sabaudzkie tartiflette - Przygotowanie krok 7Tartiflette jest już gotowa! Smacznego!

Obserwacje

Jakiego sera należy użyć w przepisie na tartiflette?
Serem par excellence do tartiflette godnym tej nazwy jest Savoie Reblochon. Jego kremowa konsystencja, łagodny smak i cienka skórka sprawiają, że jest idealny.

Który ser może zastąpić Reblochon w tartiflette?
Wypróbuj przepisy z serami z Twojego regionu: na przykład Morbier, Maroilles lub Brie.

W którą stronę powinien pójść Reblochon w przepisie na tartiflette?
Istnieją dwie szkoły myślenia, jeśli chodzi o to danie. Jedną z nich jest umieszczenie skórki sera Reblochon na ziemniakach (jak pokazano tutaj), tak aby rezultat był ładnie zapiekany, a drugą jest umieszczenie miąższu na ziemniakach, tak aby ser rozlał się na inne potrawy podczas gotowania. W przypadku tej drugiej opcji, nie wahaj się włączyć piekarnika w trybie grilla na 2-3 minuty, aby chrupiąca skórka Reblochon pod koniec przygotowania.

Jakich ziemniaków należy użyć do domowej tartiflette?
Do przygotowania tradycyjnej tartiflette należy użyć ziemniaków o twardym miąższu. Dzięki temu po ugotowaniu nie uzyskasz efektu "puree". Wybierz więc Amandine, Charlotte, Pompadour lub Belle-de-Fontenay.
Wreszcie, upewnij się, że nie są rozgotowane po pierwszym gotowaniu (krok 1). Po wymieszaniu z innymi składnikami i włożeniu do piekarnika będą się one nadal gotować w pozostałej części przepisu.

Jaki dodatek do przepisu na tartiflette?
Jak zapewne zauważyłeś, tartiflette z serem Reblochon to dość ciężkie tradycyjne danie! Naszym zdaniem najlepszym dodatkiem do tego przepisu jest dobra zielona sałatka ubrana w klasyczny winegret z oliwy z oliwek i octu balsamicznego.

Jakie wino podawać do tartiflette?
Regionalne specjały zazwyczaj doskonale do siebie pasują, dlatego polecamy kieliszek białego wina z Sabaudii. Roussette de Savoie lub Chignin Bergeron nadadzą posiłkowi świeżości i lekkości. Białe wina z Doliny Rodanu (Côte du Rhône, Châteauneuf-du-Pape) lub Alzacji (Riesling) są również idealne.
Jeśli wolisz czerwone wina, wybierz preparat z elastycznymi taninami. Docenione zostanie czerwone wino z Savoie wyprodukowane z winogron Mondeuse. Sprawdzi się również Saint-Joseph lub Côtes-du-Rhône.

Jak mogę rozjaśnić tartiflette?
Oprócz uzupełnienia przepisu sałatką, tartiflette można rozjaśnić. Na przykład dodać połowę sera Reblochon / połowę mozzarelli, cancoillotte lub camembert (lżejsze sery). Zastąp 30% crème fraîche lekką śmietaną lub nawet śmietaną roślinną (na przykład sojową). Pośrodku ziemniaków dodaj kilka warzyw, takich jak kalafior lub por. Dlaczego nie dodać pasternaku, marchewki lub rzepy, skoro wciąż jest na nie sezon? Wreszcie, boczek można zastąpić gotowaną szynką. Krótko mówiąc, istnieje wiele sposobów, aby uczynić swój przepis "lżejszym", jednocześnie ciesząc się chwilą dzielenia się z bliskimi ;-)

Czy do przepisu na tartiflette Reblochon można dodać czosnek?
W kuchni łatwo jest dodać czosnek wszędzie, ponieważ tak bardzo go kochamy :-) Jeśli tak jest również w Twoim przypadku, natrzyj naczynie do zapiekania ząbkiem czosnku przed umieszczeniem w nim potrawy.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+