Wegański placek pasterski z cukinią i tofu

zagłosuj teraz
Danie główne
6 porcji
łatwe
1 h 20 m

Kto powiedział, że wegańskie przepisy muszą być pozbawione smaku! Udowodnimy, że się mylisz dzięki naszemu łatwemu w przygotowaniu wegańskiemu parmentierowi!


Składniki

6

Mięso mielone:

Purée z cukinii:

Szacowany koszt: 6.27 (1.04€/porcja)

Przygotowanie

Czas przygotowania1 h
Gotowania20 min

  • Wegański placek pasterski z cukinią i tofu - Przygotowanie krok 1Pokrój tofu na kawałki i zetrzyj na tarce. Posiekaj cebulę.
  • Wegański placek pasterski z cukinią i tofu - Przygotowanie krok 2Smażyć przez kilka minut na oliwie z oliwek. Następnie dodać ocet balsamiczny i sos sojowy i gotować przez około 5 minut na średnim ogniu.
  • Wegański placek pasterski z cukinią i tofu - Przygotowanie krok 3Wsyp pokrojone tofu do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą z oliwek i wyrównaj powierzchnię.
  • Wegański placek pasterski z cukinią i tofu - Przygotowanie krok 4Obierz ziemniaki i pokrój na kawałki. Cukinie dobrze umyć, przekroić wzdłuż na pół i usunąć nasiona ze środka. Pokroić w kostkę. Na koniec posiekaj cebulę i wrzuć wszystko na patelnię z oliwą z oliwek.
    Gotować przez około dwadzieścia minut na średnim ogniu, regularnie mieszając.
  • Wegański placek pasterski z cukinią i tofu - Przygotowanie krok 5Zmiksuj za pomocą blendera ręcznego lub wyciskarki do puree. Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
  • Wegański placek pasterski z cukinią i tofu - Przygotowanie krok 6Wlej purée na posiekane tofu i wygładź powierzchnię.
  • Wegański placek pasterski z cukinią i tofu - Przygotowanie krok 7Piec przez 20 minut w temperaturze 180°C.
  • Wegański placek pasterski z cukinią i tofu - Przygotowanie krok 8A teraz twój wegański parmentier jest gotowy!

Obserwacje

Ziemniaki: tutaj zauważysz, że nie robimy purée, jak w tradycyjnym przepisie na parmentier. Aby to zrobić, musiałbyś dodać masło i mleko, a wtedy przepis nie byłby już wegański (dodając produkty pochodzenia zwierzęcego). Jednak dodanie cukinii zapewni kremową konsystencję klasycznego purée :-)

Inne warzywa do innych purée: wykorzystaj sezonowość produktów i swoje upodobania, zastępując ziemniaki i cukinię innymi warzywami!



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+