Wegański placek pasterski z cukinią i tofu
zagłosuj teraz
Kto powiedział, że wegańskie przepisy muszą być pozbawione smaku! Udowodnimy, że się mylisz dzięki naszemu łatwemu w przygotowaniu wegańskiemu parmentierowi!
Składniki
6
Mięso mielone:
Purée z cukinii:
Szacowany koszt: 6.27Euros€ (1.04€/porcja)
Przygotowanie
Czas przygotowania1 h
Gotowania20 min
- Pokrój tofu na kawałki i zetrzyj na tarce. Posiekaj cebulę.
- Smażyć przez kilka minut na oliwie z oliwek. Następnie dodać ocet balsamiczny i sos sojowy i gotować przez około 5 minut na średnim ogniu.
- Wsyp pokrojone tofu do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą z oliwek i wyrównaj powierzchnię.
- Obierz ziemniaki i pokrój na kawałki. Cukinie dobrze umyć, przekroić wzdłuż na pół i usunąć nasiona ze środka. Pokroić w kostkę. Na koniec posiekaj cebulę i wrzuć wszystko na patelnię z oliwą z oliwek.
Gotować przez około dwadzieścia minut na średnim ogniu, regularnie mieszając. - Zmiksuj za pomocą blendera ręcznego lub wyciskarki do puree. Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
- Wlej purée na posiekane tofu i wygładź powierzchnię.
- Piec przez 20 minut w temperaturze 180°C.
- A teraz twój wegański parmentier jest gotowy!
Obserwacje
Ziemniaki: tutaj zauważysz, że nie robimy purée, jak w tradycyjnym przepisie na parmentier. Aby to zrobić, musiałbyś dodać masło i mleko, a wtedy przepis nie byłby już wegański (dodając produkty pochodzenia zwierzęcego). Jednak dodanie cukinii zapewni kremową konsystencję klasycznego purée :-)
Inne warzywa do innych purée: wykorzystaj sezonowość produktów i swoje upodobania, zastępując ziemniaki i cukinię innymi warzywami!
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!