Wenezuelskie arepas z kurczakiem i awokado - reina pepiada
zagłosuj teraz
Chcesz zabrać swoje kubki smakowe w podróż? Spróbuj tej kanapki przygotowanej z arepas, wenezuelskich bułek, które są szybkie i łatwe w przygotowaniu! Nie zawierają drożdży i są naturalnie bezglutenowe, ponieważ są wykonane z mąki kukurydzianej. Idealny przepis przed telewizor ;-) Zostawimy Cię z naszymi krokami, jak je zrobić zaraz potem
Składniki
8
Krem z awokado:
Szacowany koszt: 5.4Euros€ (0.67€/porcja)
Przygotowanie
Czas przygotowania30 min
Czas oczekiwania15 min
Gotowania15 min
- Dodaj ciepłą wodę, sól i olej. Dobrze wymieszać. Dodawaj mąkę kukurydzianą po trochu, stale mieszając widelcem. Wyrabiaj ciasto rękami przez kilka minut, aby uniknąć grudek.
Pozostaw ciasto na 15 minut, aby mąka mogła się nawodnić. - Lekko zwilż dłonie, aby zapobiec przywieraniu ciasta do rąk. Podziel ciasto na około 10 części. Zacznij od uformowania kulek z kawałków ciasta, a następnie spłaszcz je, aby uformować krążki ciasta.
- Wlej odrobinę oleju na patelnię i smaż arepas przez 7 minut na średnim ogniu. Odwróć i smaż przez kolejne 7 minut. Wyłączyć ogień, przykryć patelnię i odstawić chleb na 5 minut. Sprawdź, czy chleb jest upieczony (patrz komentarze).
- Pozostaw bułki do lekkiego ostygnięcia, a następnie przetnij je na środku i wypełnij wybranym nadzieniem. Następnym krokiem będzie przygotowanie nadzienia z kurczaka i awokado:
- Do rondla wypełnionego wodą dodać cebulę, obraną i przepołowioną, całego umytego pomidora, ziarna pieprzu, zioła prowansalskie, posiekany czosnek oraz kurczaka doprawionego solą i pieprzem. Podgrzewać.
- Kurczak:
Gotować kurczaka przez 10 minut, gdy woda zacznie wrzeć. Gdy kurczak będzie ugotowany, zdejmij go z patelni i pozostaw do ostygnięcia. Następnie możesz rozdrobnić kurczaka widelcem lub palcami, jak wolisz :-) - Krem z awokado:
Umieść miąższ awokado i majonez w rozdrabniaczu lub szklance przystosowanej do blendera zanurzeniowego.
Jeśli chcesz uzyskać rzadszy krem, możesz dodać odrobinę mleka lub wody z gotowania kurczaka. - Wymieszaj kurczaka z kremem z awokado i napełnij chlebki arepa. Wszystko gotowe!
Obserwacje
Aby sprawdzić, czy arepas są ugotowane, można je postukać: jeśli wydadzą pusty dźwięk, są gotowe.
Arepas można przechowywać do 4 dni w lodówce, zapakowane w szczelny pojemnik.
Możesz zamrozić surowe ciasto lub ugotowane bochenki.
Jeśli nie użyjesz kremu z awokado natychmiast po jego przygotowaniu, dodaj odrobinę soku z cytryny lub limonki, aby zapobiec utlenianiu.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!