Wenezuelskie arepas z kurczakiem i awokado - reina pepiada

zagłosuj teraz
Danie główne
8 porcji
łatwe
1 h

Chcesz zabrać swoje kubki smakowe w podróż? Spróbuj tej kanapki przygotowanej z arepas, wenezuelskich bułek, które są szybkie i łatwe w przygotowaniu! Nie zawierają drożdży i są naturalnie bezglutenowe, ponieważ są wykonane z mąki kukurydzianej. Idealny przepis przed telewizor ;-) Zostawimy Cię z naszymi krokami, jak je zrobić zaraz potem


Składniki

8

Krem z awokado:

Szacowany koszt: 5.4 (0.67€/porcja)

Przygotowanie

Czas przygotowania30 min
Czas oczekiwania15 min
Gotowania15 min

  • Dodaj ciepłą wodę, sól i olej. Dobrze wymieszać. Dodawaj mąkę kukurydzianą po trochu, stale mieszając widelcem. Wyrabiaj ciasto rękami przez kilka minut, aby uniknąć grudek.

    Pozostaw ciasto na 15 minut, aby mąka mogła się nawodnić.
  • Lekko zwilż dłonie, aby zapobiec przywieraniu ciasta do rąk. Podziel ciasto na około 10 części. Zacznij od uformowania kulek z kawałków ciasta, a następnie spłaszcz je, aby uformować krążki ciasta.
  • Wlej odrobinę oleju na patelnię i smaż arepas przez 7 minut na średnim ogniu. Odwróć i smaż przez kolejne 7 minut. Wyłączyć ogień, przykryć patelnię i odstawić chleb na 5 minut. Sprawdź, czy chleb jest upieczony (patrz komentarze).
  • Pozostaw bułki do lekkiego ostygnięcia, a następnie przetnij je na środku i wypełnij wybranym nadzieniem. Następnym krokiem będzie przygotowanie nadzienia z kurczaka i awokado:
  • Do rondla wypełnionego wodą dodać cebulę, obraną i przepołowioną, całego umytego pomidora, ziarna pieprzu, zioła prowansalskie, posiekany czosnek oraz kurczaka doprawionego solą i pieprzem. Podgrzewać.
  • Kurczak:
    Gotować kurczaka przez 10 minut, gdy woda zacznie wrzeć. Gdy kurczak będzie ugotowany, zdejmij go z patelni i pozostaw do ostygnięcia. Następnie możesz rozdrobnić kurczaka widelcem lub palcami, jak wolisz :-)
  • Krem z awokado:
    Umieść miąższ awokado i majonez w rozdrabniaczu lub szklance przystosowanej do blendera zanurzeniowego.
    Jeśli chcesz uzyskać rzadszy krem, możesz dodać odrobinę mleka lub wody z gotowania kurczaka.
  • Wymieszaj kurczaka z kremem z awokado i napełnij chlebki arepa. Wszystko gotowe!

Obserwacje

Aby sprawdzić, czy arepas są ugotowane, można je postukać: jeśli wydadzą pusty dźwięk, są gotowe.

Arepas można przechowywać do 4 dni w lodówce, zapakowane w szczelny pojemnik.
Możesz zamrozić surowe ciasto lub ugotowane bochenki.

Jeśli nie użyjesz kremu z awokado natychmiast po jego przygotowaniu, dodaj odrobinę soku z cytryny lub limonki, aby zapobiec utlenianiu.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+