Wok warzywny z krewetkami
zagłosuj teraz
Pełne składników odżywczych danie z azjatyckim akcentem. Jeśli lubisz warzywa i azjatycką kuchnię, ten przepis jest dla Ciebie :D Warzywa z woka z marynowanymi krewetkami. Idealne danie na dzień powszedni z ryżem. Nie musisz być na diecie, aby cieszyć się dobrym warzywnym daniem! :D
Składniki
3
Materiały
- wok lub głęboka patelnia
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Gotowania20 min
- W misce wymieszać krewetki (obrane) + sos sojowy + sok z cytryny + 1/2 łyżeczki imbiru + 1 posiekany czosnek + 1/2 łyżeczki pieprzu.
Przykryć folią spożywczą i pozostawić do marynowania w lodówce na 30 minut.
W międzyczasie pokroić warzywa: brokuły w różyczki, marchewkę w paski, cukinię w półplasterki, a paprykę w kostkę. - Rozgrzać olej sezamowy w woku na patelni. Następnie usmażyć wcześniej zamarynowane krewetki wraz z sokiem.
- Po ugotowaniu zdjąć z patelni i odstawić.
Na tej samej patelni podsmażyć szalotki + 1 posiekany czosnek + 1/2 łyżeczki imbiru. - Dodaj paprykę + marchew + cukinię + brokuły i gotuj, aż warzywa będą nieco miękkie (w zależności od tego, jaki rodzaj gotowania lubisz, chrupiące warzywa lub gotowane warzywa).
Dodaj wcześniej zarezerwowane krewetki. - W misce wymieszać mąkę kukurydzianą + sos nuoc nam + wodę. Zalać warzywa i gotować, aż sos się zredukuje.
- I gotowe! Podawać na talerzu i posypać smażoną cebulą, posiekaną kolendrą i sezamem. Można podawać z miską ryżu.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!