Wok warzywny z krewetkami

zagłosuj teraz
Danie główne
3 porcji
łatwe
40 min

Danie pełne składników odżywczych z azjatyckim akcentem. Jeśli lubisz warzywa i azjatycką kuchnię, ten przepis jest dla Ciebie :D Wok warzywny z marynowanymi krewetkami. Idealne danie na dzień powszedni z ryżem. Nie musisz być na diecie, aby cieszyć się pysznym daniem warzywnym! :D

Składniki

3

Materiały

  • wok lub głęboka patelnia

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Gotowania20 min
  • Wok warzywny z krewetkami - Przygotowanie krok 1W misce wymieszać krewetki (obrane) + sos sojowy + sok z cytryny + 1/2 łyżeczki imbiru + 1 posiekany czosnek + 1/2 łyżeczki pieprzu.
    Przykryć folią spożywczą i pozostawić do marynowania w lodówce na 30 minut.
    W międzyczasie pokroić warzywa: brokuły w różyczki, marchewkę w paski, cukinię w półplasterki, a paprykę w kostkę.
  • Wok warzywny z krewetkami - Przygotowanie krok 2Rozgrzać olej sezamowy w woku. Następnie usmażyć wcześniej zamarynowane krewetki wraz z sokiem.
  • Wok warzywny z krewetkami - Przygotowanie krok 3Po ugotowaniu zdjąć krewetki z patelni i odstawić.
    Na tej samej patelni podsmażyć szalotki + 1 posiekany czosnek + 1/2 łyżeczki imbiru.
  • Wok warzywny z krewetkami - Przygotowanie krok 4Dodaj paprykę + marchew + cukinię + brokuły i gotuj, aż warzywa będą nieco miękkie (w zależności od tego, jaki rodzaj gotowania lubisz, chrupiące warzywa lub gotowane warzywa).
    Dodaj wcześniej zarezerwowane krewetki.
  • Wok warzywny z krewetkami - Przygotowanie krok 5W misce wymieszać mąkę kukurydzianą + sos nuoc nam + wodę. Zalać warzywa i gotować, aż sos się zredukuje.
  • Wok warzywny z krewetkami - Przygotowanie krok 6I gotowe! Podawać na talerzu i posypać smażoną cebulą, posiekaną kolendrą i sezamem. Można podawać z miską ryżu.
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: