Zapiekanka z kalafiora
zagłosuj teraz
Użyj tej zapiekanki, aby zapoznać swoje dzieci z kalafiorem! W połączeniu z sosem beszamelowym i tartym serem, będą zdumione i zachwycone ;-)
Składniki
5
Szacowany koszt: 3.92Euros€ (0.78€/porcja)
Materiały
- Naczynie do pieczenia
Przygotowanie
Czas przygotowania25 min
Gotowania45 min
- Pokrój różyczki kalafiora i gotuj przez 15 minut we wrzącej, osolonej wodzie.
- Umieścić w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
- W rondelku rozpuść masło i dodaj mąkę na raz. Dobrze wymieszać.
- Dodawaj mleko po trochu, za każdym razem dobrze mieszając i zagęszczając. Gdy całe mleko zostanie dodane, dobrze wymieszaj i trzymaj na ogniu, aż beszamel osiągnie pożądaną konsystencję.
- Polać kalafior. Na wierzch dodać starty ser.
- Piec przez 30 minut w temperaturze 180°C.
- A teraz zapiekanka z kalafiora jest gotowa!
Obserwacje
Alternatywa bezglutenowa: mąkę można zastąpić mąką kukurydzianą.
Dodatki: dla dodatkowego smaku, dodaj boczek i cebulę do swojego przepisu!
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!