Zapiekanka z kalafiora

zagłosuj teraz
Danie główne
5 porcji
łatwe
1 h 10 m

Użyj tej zapiekanki, aby zapoznać swoje dzieci z kalafiorem! W połączeniu z sosem beszamelowym i tartym serem, będą zdumione i zachwycone ;-)


Składniki

5
Szacowany koszt: 3.92 (0.78€/porcja)

Materiały

  • Naczynie do pieczenia

Przygotowanie

Czas przygotowania25 min
Gotowania45 min

  • Zapiekanka z kalafiora - Przygotowanie krok 1Pokrój różyczki kalafiora i gotuj przez 15 minut we wrzącej, osolonej wodzie.
  • Zapiekanka z kalafiora - Przygotowanie krok 2Umieścić w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
  • Zapiekanka z kalafiora - Przygotowanie krok 3W rondelku rozpuść masło i dodaj mąkę na raz. Dobrze wymieszać.
  • Zapiekanka z kalafiora - Przygotowanie krok 4Dodawaj mleko po trochu, za każdym razem dobrze mieszając i zagęszczając. Gdy całe mleko zostanie dodane, dobrze wymieszaj i trzymaj na ogniu, aż beszamel osiągnie pożądaną konsystencję.
  • Zapiekanka z kalafiora - Przygotowanie krok 5Polać kalafior. Na wierzch dodać starty ser.
  • Zapiekanka z kalafiora - Przygotowanie krok 6Piec przez 30 minut w temperaturze 180°C.
  • Zapiekanka z kalafiora - Przygotowanie krok 7A teraz zapiekanka z kalafiora jest gotowa!

Obserwacje

Alternatywa bezglutenowa: mąkę można zastąpić mąką kukurydzianą.

Dodatki: dla dodatkowego smaku, dodaj boczek i cebulę do swojego przepisu!



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+