Zupa cebulowa, klasyk

zagłosuj teraz
Danie główne
6 porcji
Å‚atwe
1 h 20 m

Bardzo prosta w przygotowaniu zupa cebulowa z bardzo smacznym rezultatem.


Składniki

6
Szacowany koszt: 4.66 (0.78€/porcja)

Materiały

  • Marmite

Przygotowanie

Czas przygotowania35 min
Gotowania45 min

  • Zupa cebulowa, klasyk - Przygotowanie krok 1Obierz i posiekaj cebulÄ™ (uważaj na oczy!). Roztop masÅ‚o w garnku.
  • Zupa cebulowa, klasyk - Przygotowanie krok 2Dodaj cebulÄ™ i podsmaż. PamiÄ™taj, aby regularnie mieszać, aby cebula siÄ™ nie przypaliÅ‚a. JeÅ›li za bardzo przywiera do dna, dodaj odrobinÄ™ wody. Smażyć, aż siÄ™ skarmelizuje.
  • Zupa cebulowa, klasyk - Przygotowanie krok 3Wsyp mÄ…kÄ™ i dobrze wymieszaj. NastÄ™pnie dodaj wodÄ™, kostkÄ™ rosoÅ‚owÄ…, cukier, tymianek, sól i pieprz.
  • Zupa cebulowa, klasyk - Przygotowanie krok 4Przykryj garnek i gotuj na Å›rednim ogniu przez okoÅ‚o 45 minut.
  • Zupa cebulowa, klasyk - Przygotowanie krok 5Wersja au gratin :
    Podawać zupę w miseczkach i dodać kilka kawałków czerstwego chleba. Przykryć startym serem.
  • Zupa cebulowa, klasyk - Przygotowanie krok 6UmieÅ›cić w piekarniku pod brojlerem na 10 minut lub tak dÅ‚ugo, aż ser siÄ™ zarumieni.
  • Zupa cebulowa, klasyk - Przygotowanie krok 7Zupa cebulowa au gratin jest już gotowa!

Obserwacje

Dodaj liść laurowy lub 10 cl białego wina, aby doprawić zupę.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+