Zupa cebulowa, klasyk

zagłosuj teraz
Danie główne
6 porcji
łatwe
1 h 20 m

Bardzo prosta w przygotowaniu zupa cebulowa z bardzo smacznym rezultatem.


Składniki

6
Szacowany koszt: 4.66 (0.78€/porcja)

Materiały

  • Marmite

Przygotowanie

Czas przygotowania35 min
Gotowania45 min

  • Zupa cebulowa, klasyk - Przygotowanie krok 1Obierz i posiekaj cebulę (uważaj na oczy!). Roztop masło w garnku.
  • Zupa cebulowa, klasyk - Przygotowanie krok 2Dodaj cebulę i podsmaż. Pamiętaj, aby regularnie mieszać, aby cebula się nie przypaliła. Jeśli za bardzo przywiera do dna, dodaj odrobinę wody. Smażyć, aż się skarmelizuje.
  • Zupa cebulowa, klasyk - Przygotowanie krok 3Wsyp mąkę i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj wodę, kostkę rosołową, cukier, tymianek, sól i pieprz.
  • Zupa cebulowa, klasyk - Przygotowanie krok 4Przykryj garnek i gotuj na średnim ogniu przez około 45 minut.
  • Zupa cebulowa, klasyk - Przygotowanie krok 5Wersja au gratin :
    Podawać zupę w miseczkach i dodać kilka kawałków czerstwego chleba. Przykryć startym serem.
  • Zupa cebulowa, klasyk - Przygotowanie krok 6Umieścić w piekarniku pod brojlerem na 10 minut lub tak długo, aż ser się zarumieni.
  • Zupa cebulowa, klasyk - Przygotowanie krok 7Zupa cebulowa au gratin jest już gotowa!

Obserwacje

Dodaj liść laurowy lub 10 cl białego wina, aby doprawić zupę.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+