Zupa cebulowa, klasyk
zagłosuj teraz
Bardzo prosta w przygotowaniu zupa cebulowa z bardzo smacznym rezultatem.
Składniki
6
Szacowany koszt: 4.66Euros€ (0.78€/porcja)
Materiały
- Marmite
Przygotowanie
Czas przygotowania35 min
Gotowania45 min
- Obierz i posiekaj cebulę (uważaj na oczy!). Roztop masło w garnku.
- Dodaj cebulę i podsmaż. Pamiętaj, aby regularnie mieszać, aby cebula się nie przypaliła. Jeśli za bardzo przywiera do dna, dodaj odrobinę wody. Smażyć, aż się skarmelizuje.
- Wsyp mąkę i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj wodę, kostkę rosołową, cukier, tymianek, sól i pieprz.
- Przykryj garnek i gotuj na średnim ogniu przez około 45 minut.
- Wersja au gratin :
Podawać zupę w miseczkach i dodać kilka kawałków czerstwego chleba. Przykryć startym serem. - Umieścić w piekarniku pod brojlerem na 10 minut lub tak długo, aż ser się zarumieni.
- Zupa cebulowa au gratin jest już gotowa!
Obserwacje
Dodaj liść laurowy lub 10 cl białego wina, aby doprawić zupę.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!