Zupa harira, łatwa i aromatyczna

zagłosuj teraz
Danie główne
8 porcji
łatwe
1 h 40 m

Zupa Harira jest prawdziwie kompletnym posiłkiem: warzywa, mięso, rośliny strączkowe i węglowodany. Zawiera wszystko, czego potrzebujesz, aby nadrobić dzień bez jedzenia! Dzięki przyprawom i ziołom, które są znakiem rozpoznawczym kuchni północnoafrykańskiej, ta zupa to prawdziwa uczta.


Składniki

8

Otrzymuj codzienne menu
Aby otrzymać menu dnia od Petitchef PL i nasze nowe smakołyki, wpisz swój e-mail

Przygotowanie

Czas przygotowania30 min
Gotowania1 h 10 m


Obserwacje

Zioła: wyjątkowy smak tej zupy wynika z użycia świeżych ziół. Nie zastępuj ich suszonymi ziołami, w przeciwnym razie nie uzyskasz pożądanego rezultatu.
Ciecierzyca: tutaj użyliśmy ciecierzycy z puszki, ale można również użyć ciecierzycy suszonej. Wystarczy pozostawić ją na noc w wodzie przed przygotowaniem i sprawdzić, czy jest ugotowana.
Wermiszel: tutaj użyliśmy wermiszelu, ale powszechnie używanym makaronem jest ptasi język. Można również zastąpić go ryżem lub nie używać go wcale.
Spoiwo mączne: ponieważ danie to jest przygotowywane na Ramadan, musi zachować swój kształt, stąd dodatek mąki. Nie jest to jednak obowiązkowe.
Smen / zjełczałe masło: jeśli chcesz jak najbardziej zbliżyć się do harira spożywanego w Afryce Północnej, zamień bulion warzywny na kostkę bulionową Smen. Jest to zjełczałe masło, które wiele osób lubi dodawać do zup. Można je znaleźć w arabskich sklepach spożywczych lub w dziale z kuchnią świata w supermarketach.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+