Zupa harira, łatwa i aromatyczna
Zupa Harira jest prawdziwie kompletnym posiłkiem: warzywa, mięso, rośliny strączkowe i węglowodany. Zawiera wszystko, czego potrzebujesz, aby nadrobić dzień bez jedzenia! Dzięki przyprawom i ziołom, które są znakiem rozpoznawczym kuchni północnoafrykańskiej, ta zupa to prawdziwa uczta.
Składniki
Przygotowanie
W garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Posiekaj cebulę i pokrój mięso w drobną kostkę, a następnie podsmaż na oliwie.
Dodaj soczewicę, drobno posiekany seler, pokrojone pomidory i zalej wodą. Dodaj odsączoną ciecierzycę, kostkę rosołową, czubatą łyżeczkę koncentratu pomidorowego i przyprawy do smaku.
Drobno posiekaj zioła i dodaj je do zupy. Doprowadź wszystko do wrzenia i gotuj przez 1 godzinę na średnim ogniu.
Rozpuść mąkę w wodzie i wlej ten "sos" do zupy. Dodaj wermiszel, wymieszaj i gotuj przez 10 minut.
Podawaj z odrobiną świeżej kolendry i wyciśniętym sokiem z cytryny.
I voilà, Harira jest gotowa!
Obserwacje
Zioła: wyjątkowy smak tej zupy wynika z użycia świeżych ziół. Nie zastępuj ich suszonymi ziołami, w przeciwnym razie nie uzyskasz pożądanego rezultatu.
Ciecierzyca: tutaj użyliśmy ciecierzycy z puszki, ale można również użyć ciecierzycy suszonej. Wystarczy pozostawić ją na noc w wodzie przed przygotowaniem i sprawdzić, czy jest ugotowana.
Wermiszel: tutaj użyliśmy wermiszelu, ale powszechnie używanym makaronem jest ptasi język. Można również zastąpić go ryżem lub nie używać go wcale.
Spoiwo mączne: ponieważ danie to jest przygotowywane na Ramadan, musi zachować swój kształt, stąd dodatek mąki. Nie jest to jednak obowiązkowe.
Smen / zjełczałe masło: jeśli chcesz jak najbardziej zbliżyć się do harira spożywanego w Afryce Północnej, zamień bulion warzywny na kostkę bulionową Smen. Jest to zjełczałe masło, które wiele osób lubi dodawać do zup. Można je znaleźć w arabskich sklepach spożywczych lub w dziale z kuchnią świata w supermarketach.