Zupa z ciecierzycy ze szpinakiem
zagłosuj teraz
Aby uzyskać przepis, który jest łatwy w przygotowaniu i zapewnia ciepło w chłodne dni, wybierz tę zupę! Dzięki dodatkowi ciecierzycy i szpinaku jest ona pełnowartościowa i zbilansowana, a także prosta w przygotowaniu! To także świetna wskazówka, gdy chcesz zachęcić dzieci (lub dorosłych ;-) ) do jedzenia warzyw!
Składniki
5
Szacowany koszt: 2.95Euros€ (0.59€/porcja)
Materiały
- Tłuczek
- Rondel
- Patelnia
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Gotowania30 min
- Pokrój czerstwy chleb na kawałki i usmaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Upewnij się, że jest tak suchy, jak to możliwe.
- Dodaj posiekane gałązki pietruszki do chleba.
Drobno posiekaj ząbki czosnku i podsmaż na oliwie z oliwek. Dodaj paprykę i smaż przez około dziesięć sekund. - Dodaj czosnek do chleba i pietruszki i zmiażdż tłuczkiem. Postaraj się uzyskać jak najdrobniejszą mieszankę. Odstawić na bok.
- W dużym rondlu podsmażyć posiekaną cebulę na oliwie z oliwek. Gdy stanie się przezroczysta, dodać coulis pomidorowe i dobrze wymieszać.
- Następnie dodaj odsączoną ciecierzycę i umyty szpinak. Gotować przez kilka minut, regularnie mieszając.
- Zalać wodą (1 cm ponad składniki) i dodać mieszankę chleba. Dopraw solą i pieprzem i dodaj liść laurowy. Dobrze wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 30 minut.
- Zupa z ciecierzycy ze szpinakiem jest już gotowa!
Obserwacje
Chleb: możesz użyć świeżego chleba, ale dobrze go opiecz, aby usunąć jak najwięcej wilgoci.
Coulis pomidorowy: ponieważ jest to przepis inspirowany Hiszpanią, coulis pomidorowy jest w rzeczywistości sosem o nazwie Tomate Frito, rodzajem słodkiego hiszpańskiego coulis. Jeśli go masz, użyj go zamiast klasycznego coulis pomidorowego.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!