Zupa z sałaty i sałatka z ciecierzycy
Kiedy myślimy o sałacie, pierwszą rzeczą, która przychodzi nam do głowy, jest sałatka, prawda? Dziś proponujemy oryginalne zastosowanie tego warzywa, tak pełnego korzystnych dla naszego zdrowia składników odżywczych: zupa w towarzystwie sałatki z ciecierzycy dla zbilansowanego dania! Na pierwszy rzut oka zupa z sałaty może nie brzmieć zbyt atrakcyjnie, ale efektem końcowym jest zaskakująca zupa krem, która oprócz tego, że jest smaczna, doskonale sprawdza się przez cały rok; można ją jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno! Jeśli chcesz odtworzyć to danie w domu, możesz postępować zgodnie z naszym przepisem krok po kroku w przepisie pisemnym i ilustrowanym zdjęciem.
Składniki
Do sałatki:
Przygotowanie
- Pokrój pomidora, dymkę, paprykę i ogórka na małe kwadraty.
- Umieść ciecierzycę i posiekane warzywa w misce. Dopraw solą, pieprzem, dwiema łyżkami oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i łyżeczką octu. Wymieszaj i odstaw na bok.
- Do rondla wlej odrobinę oleju i na małym ogniu podsmaż cebulę. Gdy się zeszkli, dodać bulion i pozostawić na średnim ogniu przez około 10 minut. Posiekaj sałatę i dodaj ją do rondla. Pozostawić na kilka minut. Wskazane jest, aby nie pozostawiać jej zbyt długo, aby nie straciła chlorofilu i miała ładny zielony kolor. Dodaj gałkę masła i pozwól mu się stopić. Zdjąć z ognia.
- Wlej sałatę do blendera i dodaj wybrany bulion (w zależności od tego, jak płynna ma być zupa). Wszystko dobrze zmiksuj. Teraz przecedź przez sito lub chinois, aby uzyskać znacznie drobniejszą konsystencję. Dopraw solą i pieprzem oraz dodaj kilka kropel soku z cytryny.
- Kiedy nadejdzie czas podania, umieść sałatkę z ciecierzycy na środku i zalej ją zupą.
- I to wszystko!
Obserwacje
Możemy zblanszować sałatę, aby nadać jej bardziej intensywny zielony kolor. Aby to zrobić, po pokrojeniu sałaty włóż ją do wrzącej wody na kilka sekund, wyjmij i natychmiast włóż do miski z wodą i lodem.