Cannoli z kremem waniliowym

zagłosuj teraz
Desser
6 porcji
średnie
1 h 20 m

Prawdopodobnie znasz słynne sycylijskie cannolis! Ale czy wiesz, że istnieje jeszcze jeden ich rodzaj? Poznaj "cannoli alla crema pasticcera" (przetłumaczone jako "cannoli z kremem"). Jak zapewne się domyślasz, do ich przygotowania używa się pysznego kremu o smaku waniliowym! Do tego ciasto francuskie i gotowe! Przepis made-in-Italy wymagający bardzo niewielu składników, a gwarantujący pyszną ucztę.


Składniki

6
Szacowany koszt: 1.63 (0.27€/porcja)

Materiały

  • Miska na sałatkę
  • Rondel
  • 1 rolka folii aluminiowej
  • Woreczek do ciasta
  • Piekarnik

Przygotowanie

Czas przygotowania1 h
Gotowania20 min

  • Cannoli z kremem waniliowym - Przygotowanie krok 1Potnij ciasto francuskie na paski o szerokości nieco ponad 1 cm.
  • Cannoli z kremem waniliowym - Przygotowanie krok 2Złóż i zwiń arkusz folii aluminiowej w małą rolkę.
  • Cannoli z kremem waniliowym - Przygotowanie krok 3Owinąć wokół niego pasek ciasta francuskiego, pozostawiając rolkę zwisającą po obu stronach.
  • Cannoli z kremem waniliowym - Przygotowanie krok 4Posmaruj każde cannolo żółtkiem, a następnie posyp cukrem pudrem.
    Piec przez 20 minut w temperaturze 180°C, a następnie pozostawić do ostygnięcia.
  • Cannoli z kremem waniliowym - Przygotowanie krok 5Krem do ciasta:
    Doprowadzić mleko do wrzenia wraz z rozłupaną laską wanilii.
    Ubijaj żółtka z cukrem, aż masa będzie biała i kremowa. Dodać mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszać.
  • Cannoli z kremem waniliowym - Przygotowanie krok 6Gdy mleko się zagotuje, dodawaj je po trochu do poprzedniej mieszanki, a następnie umieść ją z powrotem na patelni.
  • Cannoli z kremem waniliowym - Przygotowanie krok 7Zagęszczać na średnim ogniu, stale mieszając. Zdjąć patelnię z ognia i zafoliować krem (plastikowa folia musi dotykać kremu, aby zapobiec tworzeniu się skórki). Pozostawić do ostygnięcia.
  • Cannoli z kremem waniliowym - Przygotowanie krok 8Za pomocą rękawa cukierniczego napełnij każde cannolo kremem.
  • Cannoli z kremem waniliowym - Przygotowanie krok 9Teraz cannoli z kremem waniliowym jest gotowe!

Obserwacje

Rolki aluminiowe: jeśli obawiasz się, że się przykleją, nie wahaj się nasmarować ich odrobiną oleju. Aby je usunąć, użyj szczypiec, jeśli nie możesz ich prawidłowo ściągnąć.

Aby zastąpić aluminium: dla bardziej naturalnej techniki, użyj bambusa, dobrze go natłuszczając przed umieszczeniem na nim ciasta francuskiego.

Nie masz rękawa cukierniczego? Użyj torebki do zamrażania z odciętym rogiem.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+