Cannoli z kremem waniliowym
Prawdopodobnie znasz słynne sycylijskie cannolis! Ale czy wiesz, że istnieje jeszcze jeden ich rodzaj? Poznaj "cannoli alla crema pasticcera" (przetłumaczone jako "cannoli z kremem"). Jak zapewne się domyślasz, do ich przygotowania używa się pysznego kremu o smaku waniliowym! Do tego ciasto francuskie i gotowe! Przepis made-in-Italy wymagający bardzo niewielu składników, a gwarantujący pyszną ucztę.
Składniki
Materiały
- Miska na sałatkę
- Rondel
- 1 rolka folii aluminiowej
- Woreczek do ciasta
- Piekarnik
Przygotowanie
- Potnij ciasto francuskie na paski o szerokości nieco ponad 1 cm.
- Złóż i zwiń arkusz folii aluminiowej w małą rolkę.
- Owinąć wokół niego pasek ciasta francuskiego, pozostawiając rolkę zwisającą po obu stronach.
- Posmaruj każde cannolo żółtkiem, a następnie posyp cukrem pudrem.
Piec przez 20 minut w temperaturze 180°C, a następnie pozostawić do ostygnięcia. - Krem do ciasta:
Doprowadzić mleko do wrzenia wraz z rozłupaną laską wanilii.
Ubijaj żółtka z cukrem, aż masa będzie biała i kremowa. Dodać mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszać. - Gdy mleko się zagotuje, dodawaj je po trochu do poprzedniej mieszanki, a następnie umieść ją z powrotem na patelni.
- Zagęszczać na średnim ogniu, stale mieszając. Zdjąć patelnię z ognia i zafoliować krem (plastikowa folia musi dotykać kremu, aby zapobiec tworzeniu się skórki). Pozostawić do ostygnięcia.
- Za pomocą rękawa cukierniczego napełnij każde cannolo kremem.
- Teraz cannoli z kremem waniliowym jest gotowe!
Obserwacje
Rolki aluminiowe: jeśli obawiasz się, że się przykleją, nie wahaj się nasmarować ich odrobiną oleju. Aby je usunąć, użyj szczypiec, jeśli nie możesz ich prawidłowo ściągnąć.
Aby zastąpić aluminium: dla bardziej naturalnej techniki, użyj bambusa, dobrze go natłuszczając przed umieszczeniem na nim ciasta francuskiego.
Nie masz rękawa cukierniczego? Użyj torebki do zamrażania z odciętym rogiem.