Crêpes suzette, tradycyjny przepis
zagłosuj teraz
Na Chandeleur, deser lub popołudniową przekąskę, zafunduj sobie cienkie, puszyste naleśniki. Aby były jeszcze smaczniejsze, ugotuj je w wersji Suzette! Aromatyzowana pomarańczą i Grand Marnier, ta łatwa wersja zaskoczy Cię ;-) Przepis przetestowany i zatwierdzony przez cały zespół, wyjaśniony krok po kroku poniżej ↓
Składniki
12
Ciasto naleśnikowe:
Masło Suzette :
Materiały
- Urządzenie do robienia naleśników
Przygotowanie
Czas przygotowania1 h 30 m
Gotowania45 min
- Naleśniki:
Wymieszaj mąkę i sól w misce. Uformować zagłębienie i dodać jajka. Dobrze wymieszaj, a następnie dodaj olej. - Jeśli mieszanina jest zbyt trudna do wymieszania, nie wahaj się dodać odrobiny mleka. Następnie dodawaj mleko po trochu, ciągle mieszając.
- Na koniec dodać sok pomarańczowy i wymieszać. Przykryć miskę i odstawić na 1 godzinę.
- Masło Suzette:
Zmiękczone masło wymieszać z cukrem pudrem do uzyskania kremu. - Następnie dodać skórkę pomarańczową, sok i Grand Marnier. Dobrze wymieszać. To normalne, jeśli odrobina płynu się nie połączy.
- Rozgrzać patelnię do naleśników i posmarować ją odrobiną oleju za pomocą ręcznika papierowego. Wlać chochlę ciasta i smażyć przez 1 minutę, a następnie odwrócić naleśnik. Gotować przez 1 minutę, a następnie zdjąć z ognia.
- Posmaruj masłem Suzette całą powierzchnię każdego naleśnika i złóż na ćwiartki.
- Smażyć złożone naleśniki na gorącej patelni z odrobiną masła.
- Naleśniki Suzette są już gotowe!
Obserwacje
Grand Marnier: można go zastąpić Curaçao, koniakiem lub rumem.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!