Crêpes suzette, tradycyjny przepis

zagłosuj teraz
Desser
12 porcji
łatwe
2 h 15 m

Na Chandeleur, deser lub popołudniową przekąskę, zafunduj sobie cienkie, puszyste naleśniki. Aby były jeszcze smaczniejsze, ugotuj je w wersji Suzette! Aromatyzowana pomarańczą i Grand Marnier, ta łatwa wersja zaskoczy Cię ;-) Przepis przetestowany i zatwierdzony przez cały zespół, wyjaśniony krok po kroku poniżej ↓


Składniki

12

Ciasto naleśnikowe:

Masło Suzette :


Materiały

  • Urządzenie do robienia naleśników

Przygotowanie

Czas przygotowania1 h 30 m
Gotowania45 min

  • Crêpes Suzette, tradycyjny przepis - Przygotowanie krok 1Naleśniki:
    Wymieszaj mąkę i sól w misce. Uformować zagłębienie i dodać jajka. Dobrze wymieszaj, a następnie dodaj olej.
  • Crêpes Suzette, tradycyjny przepis - Przygotowanie krok 2Jeśli mieszanina jest zbyt trudna do wymieszania, nie wahaj się dodać odrobiny mleka. Następnie dodawaj mleko po trochu, ciągle mieszając.
  • Crêpes Suzette, tradycyjny przepis - Przygotowanie krok 3Na koniec dodać sok pomarańczowy i wymieszać. Przykryć miskę i odstawić na 1 godzinę.
  • Crêpes Suzette, tradycyjny przepis - Przygotowanie krok 4Masło Suzette:
    Zmiękczone masło wymieszać z cukrem pudrem do uzyskania kremu.
  • Crêpes Suzette, tradycyjny przepis - Przygotowanie krok 5Następnie dodać skórkę pomarańczową, sok i Grand Marnier. Dobrze wymieszać. To normalne, jeśli odrobina płynu się nie połączy.
  • Crêpes Suzette, tradycyjny przepis - Przygotowanie krok 6Rozgrzać patelnię do naleśników i posmarować ją odrobiną oleju za pomocą ręcznika papierowego. Wlać chochlę ciasta i smażyć przez 1 minutę, a następnie odwrócić naleśnik. Gotować przez 1 minutę, a następnie zdjąć z ognia.
  • Crêpes Suzette, tradycyjny przepis - Przygotowanie krok 7Posmaruj masłem Suzette całą powierzchnię każdego naleśnika i złóż na ćwiartki.
  • Crêpes Suzette, tradycyjny przepis - Przygotowanie krok 8Smażyć złożone naleśniki na gorącej patelni z odrobiną masła.
  • Crêpes Suzette, tradycyjny przepis - Przygotowanie krok 9Naleśniki Suzette są już gotowe!

Obserwacje

Grand Marnier: można go zastąpić Curaçao, koniakiem lub rumem.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+