Fraisier (przepis krok po kroku)

zagłosuj teraz
Desser
10 porcji
średnie
3 h 20 m

Czy jest lepszy sposób na pochwalenie się truskawkami niż domowe ciasto kruche z truskawkami? Dziś dajemy ci szansę na odtworzenie tego klasycznego francuskiego ciasta w domu! Postępuj zgodnie z naszymi instrukcjami krok po kroku i filmami, aby przygotować ten wspaniały deser. Gładki krem mousseline, miękki biszkopt, pachnące truskawki... szczęście!


Składniki

10

Do kremu mousseline :

Ciasto biszkoptowe :

Syrop do nasÄ…czania :

Przykryć:

Szacowany koszt: 8.78 (0.88€/porcja)

Materiały

  • 1 pierÅ›cieÅ„ do ciasta o Å›rednicy 20 cm
  • 1 forma do ciasta o Å›rednicy 18 cm
  • Mikser elektryczny

Przygotowanie

Czas przygotowania3 h
Gotowania20 min

  • Fraisier (przepis krok po kroku) - Przygotowanie krok 1Krem mousseline :
    Odstawić 100 g masła w temperaturze pokojowej.
    Zagotować mleko z rozłupaną laską wanilii. W międzyczasie ubijać żółtka z cukrem, aż masa zbieleje. Dodać mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszać.
  • Fraisier (przepis krok po kroku) - Przygotowanie krok 2Gdy mleko siÄ™ zagotuje, dodawaj je stopniowo do poprzedniej mieszanki. Ponownie umieÅ›cić mieszaninÄ™ na patelni na Å›rednim ogniu.
  • Fraisier (przepis krok po kroku) - Przygotowanie krok 3Ubijać, aż mieszanina zgÄ™stnieje. Dobrze zagęścić Å›mietanÄ™. Po zdjÄ™ciu z ognia dodać 90 g masÅ‚a i dobrze wymieszać. Przykryć foliÄ… spożywczÄ…, tzn. folia musi dotykać kremu, aby zapobiec tworzeniu siÄ™ skórki. Pozostawić do ostygniÄ™cia.
  • Fraisier (przepis krok po kroku) - Przygotowanie krok 4Ciasto biszkoptowe :
    Rozgrzać piekarnik do 180°C.
    Umieścić 2 jajka i cukier w misce miksera. Ubijać na pełnych obrotach przez 5 minut: masa powinna podwoić swoją objętość.
  • Fraisier (przepis krok po kroku) - Przygotowanie krok 5Dodaj przesianÄ… mÄ…kÄ™ i delikatnie wymieszaj, nie zgniatajÄ…c jajek, przenoszÄ…c masÄ™ na mÄ…kÄ™. Uważaj, aby nie pozostawić mÄ…ki na dnie miski.
    Umieścić w wysmarowanej masłem formie o średnicy 18 cm i piec przez 20 minut w temperaturze 180°C.
    Pozostawić do ostygnięcia.
  • Fraisier (przepis krok po kroku) - Przygotowanie krok 6Syrop do namaczania:
    Umieść cukier i wodę w rondelku na średnim ogniu. Gdy mieszanina się zagotuje, zdjąć z ognia. Pozostawić do ostygnięcia.
  • Fraisier (przepis krok po kroku) - Przygotowanie krok 7Montaż:
    Przekrój biszkopt na pół w poprzek, starając się uzyskać dwie równe części.
  • Fraisier (przepis krok po kroku) - Przygotowanie krok 8Umieść pierÅ›cieÅ„ z ciasta na talerzu do serwowania i umieść pasek rodoïd wewnÄ…trz i wokół pierÅ›cienia, aby uÅ‚atwić wyjÄ™cie go z formy.
  • Fraisier (przepis krok po kroku) - Przygotowanie krok 9Umieść górnÄ… część biszkoptu do góry nogami w podstawie. Posmaruj wierzch poÅ‚owÄ… syropu. Nie zapomnij nasÄ…czyć brzegów, które zazwyczaj sÄ… bardziej suche.
  • Fraisier (przepis krok po kroku) - Przygotowanie krok 10Umyć 2/3 truskawek i pokroić na 2 części. Ułóż je wokół biszkoptu, przekrojonÄ… stronÄ… na zewnÄ…trz.
  • Fraisier (przepis krok po kroku) - Przygotowanie krok 11W miÄ™dzyczasie Å›mietana powinna ostygnąć (nie powinna być zbyt zimna). Ubij jÄ…, aby jÄ… rozluźnić, a nastÄ™pnie stopniowo dodawaj 100 g zmiÄ™kczonego masÅ‚a, ubijajÄ…c na Å›rednich obrotach. Po dodaniu caÅ‚ego masÅ‚a, ubijaj przez 2 minuty na peÅ‚nych obrotach: trzepaczka powinna zostawiać wyraźnie widoczne Å›lady na Å›mietanie.
  • Fraisier (przepis krok po kroku) - Przygotowanie krok 12Nałóż trochÄ™ kremu miÄ™dzy truskawki (upewnij siÄ™, że nie pozostawiasz żadnych przerw). NastÄ™pnie nałóż warstwÄ™ na biszkopt i caÅ‚kowicie przykryj brzegi truskawek kremem musowym.
    Pokrój pozostałe truskawki na małe kawałki i umieść je na wierzchu kremu.
  • Fraisier (przepis krok po kroku) - Przygotowanie krok 13NasÄ…czyć drugi krążek biszkoptu i uÅ‚ożyć go miÄ™kiszem do doÅ‚u na wierzchu kremu. Dobrze dociÅ›nij, aby krem lekko podniósÅ‚ siÄ™ wokół krawÄ™dzi. Za pomocÄ… szpatuÅ‚ki przykryj kremem i wygÅ‚adź tak bardzo, jak to możliwe. SchÅ‚odzić przez co najmniej 4 godziny.
  • Fraisier (przepis krok po kroku) - Przygotowanie krok 14Dekoracja:
    Podgrzewać dżem truskawkowy w kuchence mikrofalowej przez 30 sekund. Przecedzić przez sito, aby usunąć wszelkie kawałki, a następnie wylać pozostały dżem na formę z truskawkami. Obrócić, aby rozprowadzić dżem na całej powierzchni. Schłodzić przez około 1 godzinę.
  • Fraisier (przepis krok po kroku) - Przygotowanie krok 15Ostrożnie wyjmij foremkÄ™ z truskawkami z formy. JeÅ›li jest zbyt zimna i nie chce zejść, przeprowadź gorÄ…cÄ… suszarkÄ™ do wÅ‚osów nad pierÅ›cieniem, aby siÄ™ rozgrzaÅ‚ i Å‚atwiej zszedÅ‚.
    Pokrój truskawki na plasterki i ułóż je w schodkowy wzór na boku tortu. Jeśli pozostały ci resztki kremu mousseline, użyj rękawa cukierniczego do dekoracji między kawałkami truskawek.
  • Fraisier (przepis krok po kroku) - Przygotowanie krok 16Twoja truskawka jest już gotowa!

Obserwacje

Wersja o niskiej zawartości masła : Jeśli chcesz użyć mniej masła, możesz zastąpić crème mousseline crème diplomate, mieszanką crème pâtissière i bitej śmietany. Przepis można znaleźć tutaj!

Wybór truskawek: aby uzyskać bardziej atrakcyjny efekt, najlepiej wybrać truskawki tej samej wielkości, aby były równomiernie zaokrąglone.

Crème mousseline: jego podstawą jest krem cukierniczy. Jeśli budyń jest zbyt płynny, krem musli nie stężeje po dodaniu masła. Krem do ciasta musi mieć taką samą temperaturę jak zmiękczone masło. Jeśli "ścina się", tj. masło tworzy małe grudki, należy kontynuować ubijanie. W miarę podgrzewania masło w końcu wymiesza się ze śmietaną.

Dekoracja: tutaj wybraliśmy łatwą dekorację, używając podstawowych składników, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby udekorować ciasto marcepanem lub masą cukrową lub pokryć je truskawkami.

Nie masz pierścienia do ciasta? Możesz użyć obręczy tortownicy, biorąc pod uwagę jej rozmiar, co zmieni proporcje składników.

Nie masz rodoïd? Wytnij paski plastiku podobne do tych używanych do rzutników lub tulei do segregatorów.

Rozmiar fore mek: Należy pamiętać, że ilości podane dla biszkoptu są dla tortownicy o średnicy 18 cm! Jeśli pieczesz biszkopt w większej formie, nie wahaj się podwoić ilości, aby mieć pewność, że wystarczy!

Ile plastrów na jaką formę?
W zależności od formy, oto nasze zalecenia dotyczące liczby plastrów
OkrÄ…g 16 cm = 6 porcji
OkrÄ…g 18 cm = 8 porcji
OkrÄ…g 20 cm = 10 porcji
OkrÄ…g 22 cm = 12 porcji
OkrÄ…g 24 cm = 15 porcji
Kwadrat 20 cm = 12 części
Kwadrat 18cm = 10 części
Prostokąt 20x30cm = 20 części
Prostokąt 30x40cm = 40 części



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+