Fraisier (przepis krok po kroku)

zagłosuj teraz
Desser
10 porcji
średnie
3 h 20 m

Czy jest lepszy sposób na pochwalenie się truskawkami niż domowe ciasto kruche z truskawkami? Dziś dajemy ci szansę na odtworzenie tego klasycznego francuskiego ciasta w domu! Postępuj zgodnie z naszymi instrukcjami krok po kroku i filmami, aby przygotować ten wspaniały deser. Gładki krem mousseline, miękki biszkopt, pachnące truskawki... szczęście!


Składniki

10

Do kremu mousseline :

Ciasto biszkoptowe :

Syrop do nasączania :

Przykryć:


Materiały


Przygotowanie

Czas przygotowania3 h
Gotowania20 min


Obserwacje

Wersja o niskiej zawartości masła : Jeśli chcesz użyć mniej masła, możesz zastąpić crème mousseline crème diplomate, mieszanką crème pâtissière i bitej śmietany. Przepis można znaleźć tutaj!

Wybór truskawek: aby uzyskać bardziej atrakcyjny efekt, najlepiej wybrać truskawki tej samej wielkości, aby były równomiernie zaokrąglone.

Crème mousseline: jego podstawą jest krem cukierniczy. Jeśli budyń jest zbyt płynny, krem musli nie stężeje po dodaniu masła. Krem do ciasta musi mieć taką samą temperaturę jak zmiękczone masło. Jeśli "ścina się", tj. masło tworzy małe grudki, należy kontynuować ubijanie. W miarę podgrzewania masło w końcu wymiesza się ze śmietaną.

Dekoracja: tutaj wybraliśmy łatwą dekorację, używając podstawowych składników, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby udekorować ciasto marcepanem lub masą cukrową lub pokryć je truskawkami.

Nie masz pierścienia do ciasta? Możesz użyć obręczy tortownicy, biorąc pod uwagę jej rozmiar, co zmieni proporcje składników.

Nie masz rodoïd? Wytnij paski plastiku podobne do tych używanych do rzutników lub tulei do segregatorów.

Rozmiar foremek: Należy pamiętać, że ilości podane dla biszkoptu są dla tortownicy o średnicy 18 cm! Jeśli pieczesz biszkopt w większej formie, nie wahaj się podwoić ilości, aby mieć pewność, że wystarczy!

Ile plastrów na jaką formę?
W zależności od formy, oto nasze zalecenia dotyczące liczby plastrów
Okrąg 16 cm = 6 porcji
Okrąg 18 cm = 8 porcji
Okrąg 20 cm = 10 porcji
Okrąg 22 cm = 12 porcji
Okrąg 24 cm = 15 porcji
Kwadrat 20 cm = 12 części
Kwadrat 18cm = 10 części
Prostokąt 20x30cm = 20 części
Prostokąt 30x40cm = 40 części



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+