Galette des rois frangipane (bezglutenowa)

zagłosuj teraz
Desser
8 porcji
łatwe
35 min

Aby uczcić przybycie Trzech Mędrców w dobrym stylu, nie ma to jak dobra galette des Rois na deser! Nawet jeśli nie tolerujesz glutenu lub jesteś alergikiem, nie możesz przegapić tej tradycji! Dzięki naszemu łatwemu do odtworzenia, bezglutenowemu przepisowi, znów możesz cieszyć się pyszną domową galette :-)


Składniki

8
Szacowany koszt: 7.43 (0.93€/porcja)

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania25 min
  • Galette des Rois frangipane (bezglutenowa) - Przygotowanie krok 1Wymieszać proszek migdałowy + mąkę kukurydzianą + szczyptę soli + cukier trzcinowy.
  • Galette des Rois frangipane (bezglutenowa) - Przygotowanie krok 2Dodaj śmietankę migdałową + mleko migdałowe + purée migdałowe + kapkę rumu i wymieszaj.
  • Galette des Rois frangipane (bezglutenowa) - Przygotowanie krok 3Rozwiń bezglutenowe ciasto francuskie na blasze do pieczenia. Rozłóż nadzienie na wierzchu (pozostawiając 2 cm między krawędziami a nadzieniem).
    Posmaruj brzegi ciasta wodą.
  • Galette des Rois frangipane (bezglutenowa) - Przygotowanie krok 4Umieść drugie ciasto francuskie na wierzchu i przyklej je do ciasta poniżej, dociskając krawędzie do siebie. Nie wahaj się zwinąć obu ciast, aby uformować kulkę, jak pokazano tutaj.

    Za pomocą czubka noża narysuj paski na wierzchu.
  • Galette des Rois frangipane (bezglutenowa) - Przygotowanie krok 5Posmaruj wierzch mlekiem migdałowym.
  • Galette des Rois frangipane (bezglutenowa) - Przygotowanie krok 6Piec przez 25 minut w temperaturze 180°C.


Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+