Kieliszki w stylu mont blanc z kremem kasztanowym
Szukasz pomysłu na świąteczny deser? Te verrines w stylu Mont Blanc z kremem kasztanowym są po prostu nie do odparcia! Wyobraź sobie warstwy ciasta buduarowego, gładki krem łączący mascarpone i krem kasztanowy... Każda łyżeczka jest jak chmurka, z odrobiną bezy na wierzchu dla efektu wow! Bo tak, wszystko wygląda bardziej elegancko w verrine, prawda ;-)
Składniki
Bezy:
Śmietana:
Nadzienie:
Polewa:
Materiały
- 6 szklanych słoików 100 ml
- 1 mikser elektryczny
- worki do wyciskania
- końcówka karbowana
- maryse
- papier do pieczenia
Przygotowanie
- Bezy:
Ubić białko z odrobiną cukru na pianę.
Kontynuuj ubijanie, dodając cukier po trochu, aż uzyskasz gęstą, ptasią konsystencję. - Przenieś masę do rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką.
- Upiec małe bezy na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 120°C przez 1 godzinę i 15 minut.
Wyjąć blachę z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. - Krem:
Umieść śmietanę, mascarpone, trzepaczki i miskę w zamrażarce na 15 minut.
Następnie umieścić składniki w misce z kremem waniliowym i kasztanowym. - Ubić na sztywno.
- Polewa:
Wymieszać krem kasztanowy i cukier puder. - Pokruszyć kilka bezy i umieścić okruchy na dnie verrines.
- Umieść śmietanę w rękawie do wyciskania i wlej ją do środka verrines.
- Połam boudoirs na trzy części i zanurz je w mleku tuż przed umieszczeniem ich na wierzchu kremu z około 1/2 łyżeczki kremu kasztanowego.
- Przykryć śmietaną.
- Umieścić mieszankę polewy (krem kasztanowy + cukier puder) w rękawie do wyciskania i wyciąć w nim mały otwór.
Nałożyć mieszankę spiralnie na wierzch verrine. - Udekoruj wierzchy verrines okruszkami bezy i małą bezą na środku.
- Schłodzić przez 3 godziny przed podaniem. I voila, gotowe!
Obserwacje
Jak długo można przechowywać verrines w stylu Mont Blanc?
Można je przechowywać przez 3 dni w lodówce. Jeśli przygotujesz je wcześniej, dodaj chipsy bezowe i bezę na wierzch tuż przed podaniem.
Czym mogę zastąpić krem kasztanowy?
Można go zastąpić dowolnym kremem do smarowania.
Czego mogę użyć zamiast bezy?
Tutaj przygotowaliśmy bezy domowej roboty. Możesz użyć gotowych bezików. Lub zastąpić je na przykład pokruszonymi herbatnikami.
Ile purée z kasztanów powinienem kupić, aby przygotować ten przepis?
Do przygotowania tego przepisu należy kupić co najmniej 150 g kremu kasztanowego.