Kieliszki w stylu mont blanc z kremem kasztanowym

zagłosuj teraz
Desser
6 porcji
łatwe
4 h 50 m

Szukasz pomysłu na świąteczny deser? Te verrines w stylu Mont Blanc z kremem kasztanowym są po prostu nie do odparcia! Wyobraź sobie warstwy ciasta buduarowego, gładki krem łączący mascarpone i krem kasztanowy... Każda łyżeczka jest jak chmurka, z odrobiną bezy na wierzchu dla efektu wow! Bo tak, wszystko wygląda bardziej elegancko w verrine, prawda ;-)


Składniki

6

Bezy:

Śmietana:

Nadzienie:

Polewa:


Materiały

  • 6 szklanych słoików 100 ml
  • 1 mikser elektryczny
  • worki do wyciskania
  • końcówka karbowana
  • maryse
  • papier do pieczenia

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Czas oczekiwania3 h 15 m
Gotowania1 h 15 m

  • Kieliszki w stylu Mont Blanc z kremem kasztanowym - Przygotowanie krok 1Bezy:
    Ubić białko z odrobiną cukru na pianę.
    Kontynuuj ubijanie, dodając cukier po trochu, aż uzyskasz gęstą, ptasią konsystencję.
  • Kieliszki w stylu Mont Blanc z kremem kasztanowym - Przygotowanie krok 2Przenieś masę do rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką.
  • Kieliszki w stylu Mont Blanc z kremem kasztanowym - Przygotowanie krok 3Upiec małe bezy na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia.
  • Kieliszki w stylu Mont Blanc z kremem kasztanowym - Przygotowanie krok 4Piec w piekarniku rozgrzanym do 120°C przez 1 godzinę i 15 minut.
    Wyjąć blachę z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
  • Kieliszki w stylu Mont Blanc z kremem kasztanowym - Przygotowanie krok 5Krem:
    Umieść śmietanę, mascarpone, trzepaczki i miskę w zamrażarce na 15 minut.
    Następnie umieścić składniki w misce z kremem waniliowym i kasztanowym.
  • Kieliszki w stylu Mont Blanc z kremem kasztanowym - Przygotowanie krok 6Ubić na sztywno.
  • Kieliszki w stylu Mont Blanc z kremem kasztanowym - Przygotowanie krok 7Polewa:
    Wymieszać krem kasztanowy i cukier puder.
  • Kieliszki w stylu Mont Blanc z kremem kasztanowym - Przygotowanie krok 8Pokruszyć kilka bezy i umieścić okruchy na dnie verrines.
  • Kieliszki w stylu Mont Blanc z kremem kasztanowym - Przygotowanie krok 9Umieść śmietanę w rękawie do wyciskania i wlej ją do środka verrines.
  • Kieliszki w stylu Mont Blanc z kremem kasztanowym - Przygotowanie krok 10Połam boudoirs na trzy części i zanurz je w mleku tuż przed umieszczeniem ich na wierzchu kremu z około 1/2 łyżeczki kremu kasztanowego.
  • Kieliszki w stylu Mont Blanc z kremem kasztanowym - Przygotowanie krok 11Przykryć śmietaną.
  • Kieliszki w stylu Mont Blanc z kremem kasztanowym - Przygotowanie krok 12Umieścić mieszankę polewy (krem kasztanowy + cukier puder) w rękawie do wyciskania i wyciąć w nim mały otwór.
    Nałożyć mieszankę spiralnie na wierzch verrine.
  • Kieliszki w stylu Mont Blanc z kremem kasztanowym - Przygotowanie krok 13Udekoruj wierzchy verrines okruszkami bezy i małą bezą na środku.
  • Kieliszki w stylu Mont Blanc z kremem kasztanowym - Przygotowanie krok 14Schłodzić przez 3 godziny przed podaniem. I voila, gotowe!

Obserwacje

Jak długo można przechowywać verrines w stylu Mont Blanc?
Można je przechowywać przez 3 dni w lodówce. Jeśli przygotujesz je wcześniej, dodaj chipsy bezowe i bezę na wierzch tuż przed podaniem.

Czym mogę zastąpić krem kasztanowy?
Można go zastąpić dowolnym kremem do smarowania.

Czego mogę użyć zamiast bezy?
Tutaj przygotowaliśmy bezy domowej roboty. Możesz użyć gotowych bezików. Lub zastąpić je na przykład pokruszonymi herbatnikami.

Ile purée z kasztanów powinienem kupić, aby przygotować ten przepis?
Do przygotowania tego przepisu należy kupić co najmniej 150 g kremu kasztanowego.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+