Kouign-amann (przepis krok po kroku)

zagłosuj teraz
Desser
10 porcji
trudne
4 h 30 m

Na deser zapraszamy na ciasto prosto z Bretanii: Kouign-Amann. Imponujący przepis na pierwszy rzut oka, ale wyjaśnimy go krok po kroku poniżej. To idealna okazja, aby pójść na całość z tym chrupiącym, karmelizowanym przysmakiem :-) Nie wahaj się odwiedzić naszego przepisu wideo, aby z łatwością śledzić techniki składania tej wersji "rozety".


Składniki

10
Szacowany koszt: 2.34 (0.23€/porcja)

Materiały

  • tortownica o średnicy 20 cm
  • Maszyna do wyrabiania ciasta lub robot kuchenny

Przygotowanie

Czas przygotowania4 h
Gotowania30 min
  • Kouign-Amann (przepis krok po kroku) - Przygotowanie krok 1Umieść mąkę i sól w misce robota kuchennego. Uformuj zagłębienie i dodaj pokruszone drożdże (uważaj, aby nie dotknęły soli!). Wlej wodę do zagłębienia i ugniataj przez dobre 5 minut.
  • Kouign-Amann (przepis krok po kroku) - Przygotowanie krok 2Pozostaw ciasto do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 2 godziny. Wyjmij masło z lodówki, aby zmiękło.
  • Kouign-Amann (przepis krok po kroku) - Przygotowanie krok 3Po upływie czasu wyrastania umieścić masło w misce i ubić je mikserem elektrycznym.
  • Kouign-Amann (przepis krok po kroku) - Przygotowanie krok 4Rozwałkuj ciasto na prostokątny kształt na posypanej mąką powierzchni roboczej. Rozłóż masło śmietankowe na wierzchu, pozostawiając 2 cm marginesu wokół ciasta. Upewnij się, że warstwa jest równa.
  • Kouign-Amann (przepis krok po kroku) - Przygotowanie krok 5Równomiernie posypać masło 150 g cukru i lekko docisnąć.
  • Kouign-Amann (przepis krok po kroku) - Przygotowanie krok 6Złóż prostokąt ciasta na 3 części, jak pokazano na zdjęciu (lub na filmie na dole przepisu).
  • Kouign-Amann (przepis krok po kroku) - Przygotowanie krok 7Złożyć ponownie na 3 części w przeciwnym kierunku, aby zamknąć masło i cukier. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i schłodzić przez 20 minut.
  • Kouign-Amann (przepis krok po kroku) - Przygotowanie krok 8Po wyjęciu ciasta z lodówki, postukaj w nie wałkiem do ciasta, aby nieco je rozprowadzić, zachowując równomierną warstwę masła. Następnie rozwałkuj ciasto w zwykły sposób, ponownie formując prostokąt.
  • Kouign-Amann (przepis krok po kroku) - Przygotowanie krok 9Posyp ten prostokąt cukrem pudrem, a następnie złóż go na trzy części. Obrócić o 90° i ponownie rozwałkować na prostokąt. Posypać cukrem i złożyć na 3. Zawinąć ponownie w folię i schłodzić przez 20 minut.
  • Kouign-Amann (przepis krok po kroku) - Przygotowanie krok 10Po tym czasie ponownie rozwałkuj ciasto na prostokąt, najpierw stukając, a następnie wałkując wałkiem. Posypać cukrem i zwinąć ciasto.
  • Kouign-Amann (przepis krok po kroku) - Przygotowanie krok 11Z rolki ciasta odciąć kawałki o długości około 4 cm. Umieścić je w natłuszczonej tortownicy z papierem do pieczenia na dnie. Posypać cukrem i pozostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 1 godzinę.
  • Kouign-Amann (przepis krok po kroku) - Przygotowanie krok 12Piec przez 30 minut w temperaturze 210°C. Umieść blachę do pieczenia pod formą, aby zebrać rozlany karmel.
  • Kouign-Amann (przepis krok po kroku) - Przygotowanie krok 13Wyjąć Kouign Amann szybko, zanim karmel zastygnie, i pozostawić do ostygnięcia. I voilà, twój Kouign Amann jest gotowy!

Obserwacje

Forma: w przypadku tego przepisu ważne jest użycie formy z zawiasami. Podczas pieczenia Kouign Amann wytwarza karmel, który po ostygnięciu dość szybko przywiera do formy. Ciasto należy zatem wyjmować z formy, gdy jest jeszcze ciepłe, co będzie znacznie łatwiejsze w przypadku formy w kształcie tortownicy.
Masło: w tym przepisie ważne jest, aby użyć solonego masła o minimalnej zawartości tłuszczu 80%, ponieważ bez niego rezultat nie będzie taki sam.
Kształt: tutaj przygotowaliśmy Kouign-Amann w kształcie rozety, ale można go również upiec w formie złożonej. Zamiast zwijać ciasto, złóż je na 4 części, nadaj mu lekko okrągły kształt i umieść w tortownicy. Możesz również zrobić pojedyncze porcje, umieszczając rozetki oddzielnie w formie na muffinki. Skróci to czas pieczenia.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+