Kouign-amann (przepis krok po kroku)

zagłosuj teraz
Desser
10 porcji
trudne
4 h 30 m

Na deser zapraszamy na ciasto prosto z Bretanii: Kouign-Amann. Imponujący przepis na pierwszy rzut oka, ale wyjaśnimy go krok po kroku poniżej. To idealna okazja, aby pójść na całość z tym chrupiącym, karmelizowanym przysmakiem :-) Nie wahaj się odwiedzić naszego przepisu wideo, aby z łatwością śledzić techniki składania tej wersji "rozety".


Składniki

10
Szacowany koszt: 2.34 (0.23€/porcja)

Materiały


Przygotowanie

Czas przygotowania4 h
Gotowania30 min

Obserwacje

Forma: w przypadku tego przepisu ważne jest użycie formy z zawiasami. Podczas pieczenia Kouign Amann wytwarza karmel, który po ostygnięciu dość szybko przywiera do formy. Ciasto należy zatem wyjmować z formy, gdy jest jeszcze ciepłe, co będzie znacznie łatwiejsze w przypadku formy w kształcie tortownicy.
Masło: w tym przepisie ważne jest, aby użyć solonego masła o minimalnej zawartości tłuszczu 80%, ponieważ bez niego rezultat nie będzie taki sam.
Kształt: tutaj przygotowaliśmy Kouign-Amann w kształcie rozety, ale można go również upiec w formie złożonej. Zamiast zwijać ciasto, złóż je na 4 części, nadaj mu lekko okrągły kształt i umieść w tortownicy. Możesz również zrobić pojedyncze porcje, umieszczając rozetki oddzielnie w formie na muffinki. Skróci to czas pieczenia.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+