Magdalenas, hiszpańskie madeleines

zagłosuj teraz
Desser
15 porcji
łatwe
35 min

Dlaczego nie zrobić sobie hiszpańskich madeleines na deser lub słodką przerwę? Miękkie w środku i chrupiące na wierzchu, sprawią, że rozpłyniesz się z rozkoszy!


Składniki

15
Szacowany koszt: 2.44 (0.16€/porcja)

Materiały

  • Forma do muffinów

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania20 min

  • Umieść mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia w misce. Dodaj jajka i dobrze wymieszaj.
  • Następnie dodaj olej i wymieszaj. Dodaj płynną śmietanę i ekstrakt z cytryny. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Masę przełożyć do foremek na muffinki wyłożonych małymi papierowymi papilotkami (lub wysmarowanych masłem).
    Każdą magdalenkę posypać cukrem pudrem.
  • Rozgrzej piekarnik do 190°C, używając naturalnej konwekcji (nie wspomaganej wentylatorem) i piecz przez 20 minut.
  • A teraz wasze magdalenki są gotowe!

Obserwacje

Aromaty: można użyć dowolnego - cytrynowego, waniliowego itp.
Nie piec w piekarniku z termoobiegiem, aby madeleine się nadymały.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+