Malinowe bavarois z białą czekoladą (kroki i wideo)

zagłosuj teraz
Desser
12 porcji
trudne
7 h

Bavarois to jeden z najpopularniejszych deserów! Świeży, rozpływający się w ustach, łatwy, a przede wszystkim bez pieczenia, jest to deser, który z pewnością sprawi, że Twoi goście pójdą "woooaw"! Tutaj postanowiliśmy połączyć rozkosz białej czekolady z owocowym smakiem malin. Wszystko na bazie herbatników. To lekka kombinacja, która jest idealnym sposobem na zakończenie menu! Krok po kroku pomożemy Ci przygotować ten w 100% domowy deser. Obejrzyj nasz film, aby zobaczyć, jak łatwo jest zrobić to słodkie cudo.


Składniki

12

Baza herbatników:

Mus bawarski z białej czekolady :

Mus malinowy :

Dekoracja :

Szacowany koszt: 15.45 (1.29€/porcja)

Materiały

  • Forma na zawiasach o Å›rednicy 28 cm lub pierÅ›cieÅ„ deserowy
  • Mikser elektryczny
  • Papier pergaminowy
  • Rondel
  • ChiÅ„ska torebka na ciasto

Przygotowanie


  • Malinowe bavarois z biaÅ‚Ä… czekoladÄ… (kroki i wideo) - Przygotowanie krok 1Baza z herbatników:
    Pokruszyć herbatniki na drobny proszek (używając np. rozdrabniacza). Dodać roztopione masło i dobrze wymieszać.
  • Malinowe bavarois z biaÅ‚Ä… czekoladÄ… (kroki i wideo) - Przygotowanie krok 2Umieść arkusz papieru do pieczenia na dnie formy lub tortownicy. Wlać mieszankÄ™ herbatników i rozprowadzić, tworzÄ…c równÄ…, zwartÄ… warstwÄ™. SchÅ‚odzić w lodówce.
  • Malinowe bavarois z biaÅ‚Ä… czekoladÄ… (kroki i wideo) - Przygotowanie krok 3Mus bawarski z biaÅ‚ej czekolady:
    Listki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie.
    Zmiksować żółtka z cukrem. Następnie dodać mleko i dobrze wymieszać.
  • Malinowe bavarois z biaÅ‚Ä… czekoladÄ… (kroki i wideo) - Przygotowanie krok 4UmieÅ›cić na maÅ‚ym ogniu i stale mieszać drewnianÄ… Å‚yżkÄ…. (To jest krem). Mieszać, aż krem lekko zgÄ™stnieje (palec powinien pozostawić Å›lad na Å‚yżce). Może to zająć trochÄ™ czasu (10-15 minut).
  • Malinowe bavarois z biaÅ‚Ä… czekoladÄ… (kroki i wideo) - Przygotowanie krok 5Zdejmij Å›mietankÄ™ z ognia i dodaj namoczonÄ… żelatynÄ™, dobrze wyciÅ›niÄ™tÄ…. Dobrze wymieszać, a nastÄ™pnie dodać kawaÅ‚ki biaÅ‚ej czekolady. Wymieszaj, aż dobrze siÄ™ poÅ‚Ä…czÄ… i pozostaw do ostygniÄ™cia w temperaturze pokojowej na okoÅ‚o dwadzieÅ›cia minut.
  • Malinowe bavarois z biaÅ‚Ä… czekoladÄ… (kroki i wideo) - Przygotowanie krok 6Ubij zimnÄ… Å›mietanÄ™ na sztywnÄ… pianÄ™ za pomocÄ… trzepaczki elektrycznej. Dodaj jÄ… do kremu z biaÅ‚ej czekolady, delikatnie mieszajÄ…c.
  • Malinowe bavarois z biaÅ‚Ä… czekoladÄ… (kroki i wideo) - Przygotowanie krok 7Wylej tÄ™ mieszaninÄ™ na herbatniki w formie. SchÅ‚odzić przez co najmniej 3 godziny.
  • Malinowe bavarois z biaÅ‚Ä… czekoladÄ… (kroki i wideo) - Przygotowanie krok 8Mus malinowy:
    Listki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Maliny (rozmrożone, jeśli były mrożone) i cukier umieścić w rondelku i wymieszać. Pozostawić na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez około 5 minut.
  • Malinowe bavarois z biaÅ‚Ä… czekoladÄ… (kroki i wideo) - Przygotowanie krok 9Odcedź zawartość patelni, aby usunąć pestki i miąższ. Dodaj liÅ›cie żelatyny do jeszcze gorÄ…cego coulis i dobrze wymieszaj.
  • Malinowe bavarois z biaÅ‚Ä… czekoladÄ… (kroki i wideo) - Przygotowanie krok 10Ubić zimnÄ… Å›mietanÄ™ na sztywno. Dodać ciepÅ‚e coulis malinowe. Zatrzymać trzepaczkÄ™ i delikatnie wymieszać szpatuÅ‚kÄ…, aby równomiernie poÅ‚Ä…czyć Å›mietanÄ™ i coulis.
  • Malinowe bavarois z biaÅ‚Ä… czekoladÄ… (kroki i wideo) - Przygotowanie krok 11Wlej mus do formy na mus z biaÅ‚ej czekolady i wygÅ‚adź wierzch tak bardzo, jak to możliwe. Ponownie schÅ‚odzić przez 3 godziny.
  • Malinowe bavarois z biaÅ‚Ä… czekoladÄ… (kroki i wideo) - Przygotowanie krok 12Dekoracja:
    Podgrzewać dżem przez 1 minutę w mikrofalówce. Następnie przecedzić dżem, aby usunąć skórki i pestki.
  • Malinowe bavarois z biaÅ‚Ä… czekoladÄ… (kroki i wideo) - Przygotowanie krok 13Wylej dżem na mus malinowy i obróć formÄ™, aby równomiernie rozprowadzić masÄ™. JeÅ›li sÄ… jakieÅ› nierównoÅ›ci, można je ukryć za pomocÄ… dekoracji. NastÄ™pnie schÅ‚odzić przez 45 minut.
  • Malinowe bavarois z biaÅ‚Ä… czekoladÄ… (kroki i wideo) - Przygotowanie krok 14Ułóż Å›wieże maliny wokół krawÄ™dzi ciasta.
  • Malinowe bavarois z biaÅ‚Ä… czekoladÄ… (kroki i wideo) - Przygotowanie krok 15Możesz również umieÅ›cić liÅ›cie miÄ™ty miÄ™dzy malinami, aby uzyskać Å›wieży wyglÄ…d.
  • Malinowe bavarois z biaÅ‚Ä… czekoladÄ… (kroki i wideo) - Przygotowanie krok 16A teraz Twój bavarois z malinami i biaÅ‚Ä… czekoladÄ… jest gotowy!

Obserwacje

Maliny: można je zastąpić truskawkami lub innymi owocami.
Baza: klasyczne bavarois mają bazę z gąbki, ale jeśli wolisz, możesz zrobić własną.
Listki żelatyny: tutaj każdy z naszych listków żelatyny waży 2 g (wagę można znaleźć na torebce, która je chroni). Ta informacja jest przydatna, jeśli chcesz użyć sproszkowanej żelatyny. Wszystko, co musisz zrobić, to obliczyć wagę zgodnie z liczbą listków i wprowadzić ekwiwalent proszku do przepisu.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+