Malinowe bavarois z białą czekoladą (kroki i wideo)

zagłosuj teraz
Desser
12 porcji
trudne
7 h

Bavarois to jeden z najpopularniejszych deserów! Świeży, rozpływający się w ustach, łatwy, a przede wszystkim bez pieczenia, jest to deser, który z pewnością sprawi, że Twoi goście pójdą "woooaw"! Tutaj postanowiliśmy połączyć rozkosz białej czekolady z owocowym smakiem malin. Wszystko na bazie herbatników. To lekka kombinacja, która jest idealnym sposobem na zakończenie menu! Krok po kroku pomożemy Ci przygotować ten w 100% domowy deser. Obejrzyj nasz film, aby zobaczyć, jak łatwo jest zrobić to słodkie cudo.


Składniki

12

Baza herbatników:

Mus bawarski z białej czekolady :

Mus malinowy :

Dekoracja :

Szacowany koszt: 15.45 (1.29€/porcja)

Materiały

  • Forma na zawiasach o średnicy 28 cm lub pierścień deserowy
  • Mikser elektryczny
  • Papier pergaminowy
  • Rondel
  • Chińska torebka na ciasto

Przygotowanie


  • Malinowe bavarois z białą czekoladą (kroki i wideo) - Przygotowanie krok 1Baza z herbatników:
    Pokruszyć herbatniki na drobny proszek (używając np. rozdrabniacza). Dodać roztopione masło i dobrze wymieszać.
  • Malinowe bavarois z białą czekoladą (kroki i wideo) - Przygotowanie krok 2Umieść arkusz papieru do pieczenia na dnie formy lub tortownicy. Wlać mieszankę herbatników i rozprowadzić, tworząc równą, zwartą warstwę. Schłodzić w lodówce.
  • Malinowe bavarois z białą czekoladą (kroki i wideo) - Przygotowanie krok 3Mus bawarski z białej czekolady:
    Listki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie.
    Zmiksować żółtka z cukrem. Następnie dodać mleko i dobrze wymieszać.
  • Malinowe bavarois z białą czekoladą (kroki i wideo) - Przygotowanie krok 4Umieścić na małym ogniu i stale mieszać drewnianą łyżką. (To jest krem). Mieszać, aż krem lekko zgęstnieje (palec powinien pozostawić ślad na łyżce). Może to zająć trochę czasu (10-15 minut).
  • Malinowe bavarois z białą czekoladą (kroki i wideo) - Przygotowanie krok 5Zdejmij śmietankę z ognia i dodaj namoczoną żelatynę, dobrze wyciśniętą. Dobrze wymieszać, a następnie dodać kawałki białej czekolady. Wymieszaj, aż dobrze się połączą i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej na około dwadzieścia minut.
  • Malinowe bavarois z białą czekoladą (kroki i wideo) - Przygotowanie krok 6Ubij zimną śmietanę na sztywną pianę za pomocą trzepaczki elektrycznej. Dodaj ją do kremu z białej czekolady, delikatnie mieszając.
  • Malinowe bavarois z białą czekoladą (kroki i wideo) - Przygotowanie krok 7Wylej tę mieszaninę na herbatniki w formie. Schłodzić przez co najmniej 3 godziny.
  • Malinowe bavarois z białą czekoladą (kroki i wideo) - Przygotowanie krok 8Mus malinowy:
    Listki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Maliny (rozmrożone, jeśli były mrożone) i cukier umieścić w rondelku i wymieszać. Pozostawić na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez około 5 minut.
  • Malinowe bavarois z białą czekoladą (kroki i wideo) - Przygotowanie krok 9Odcedź zawartość patelni, aby usunąć pestki i miąższ. Dodaj liście żelatyny do jeszcze gorącego coulis i dobrze wymieszaj.
  • Malinowe bavarois z białą czekoladą (kroki i wideo) - Przygotowanie krok 10Ubić zimną śmietanę na sztywno. Dodać ciepłe coulis malinowe. Zatrzymać trzepaczkę i delikatnie wymieszać szpatułką, aby równomiernie połączyć śmietanę i coulis.
  • Malinowe bavarois z białą czekoladą (kroki i wideo) - Przygotowanie krok 11Wlej mus do formy na mus z białej czekolady i wygładź wierzch tak bardzo, jak to możliwe. Ponownie schłodzić przez 3 godziny.
  • Malinowe bavarois z białą czekoladą (kroki i wideo) - Przygotowanie krok 12Dekoracja:
    Podgrzewać dżem przez 1 minutę w mikrofalówce. Następnie przecedzić dżem, aby usunąć skórki i pestki.
  • Malinowe bavarois z białą czekoladą (kroki i wideo) - Przygotowanie krok 13Wylej dżem na mus malinowy i obróć formę, aby równomiernie rozprowadzić masę. Jeśli są jakieś nierówności, można je ukryć za pomocą dekoracji. Następnie schłodzić przez 45 minut.
  • Malinowe bavarois z białą czekoladą (kroki i wideo) - Przygotowanie krok 14Ułóż świeże maliny wokół krawędzi ciasta.
  • Malinowe bavarois z białą czekoladą (kroki i wideo) - Przygotowanie krok 15Możesz również umieścić liście mięty między malinami, aby uzyskać świeży wygląd.
  • Malinowe bavarois z białą czekoladą (kroki i wideo) - Przygotowanie krok 16A teraz Twój bavarois z malinami i białą czekoladą jest gotowy!

Obserwacje

Maliny: można je zastąpić truskawkami lub innymi owocami.
Baza: klasyczne bavarois mają bazę z gąbki, ale jeśli wolisz, możesz zrobić własną.
Listki żelatyny: tutaj każdy z naszych listków żelatyny waży 2 g (wagę można znaleźć na torebce, która je chroni). Ta informacja jest przydatna, jeśli chcesz użyć sproszkowanej żelatyny. Wszystko, co musisz zrobić, to obliczyć wagę zgodnie z liczbą listków i wprowadzić ekwiwalent proszku do przepisu.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+