Bavarois malinowy z białą czekoladą (kroki i wideo)
Bavarois to jeden z najpopularniejszych deserów! Świeży, rozpływający się w ustach, łatwy, a przede wszystkim bez pieczenia, jest to deser, który z pewnością sprawi, że Twoi goście pójdą "woooaw"! Tutaj postanowiliśmy połączyć rozkosz białej czekolady z owocowym smakiem malin. Wszystko na bazie herbatników. To lekka kombinacja, która jest idealnym sposobem na zakończenie menu! Krok po kroku pomożemy Ci przygotować ten w 100% domowy deser. Obejrzyj nasz film, aby zobaczyć, jak łatwo jest zrobić to słodkie cudo.
Składniki
Baza herbatników:
Mus bawarski z białej czekolady:
Mus malinowy:
Dekoracja:
Materiały
- Forma na zawiasach o średnicy 28 cm lub pierścień deserowy
- Mikser elektryczny
- Papier pergaminowy
- Rondel
- Chińska torebka na ciasto
Przygotowanie
Baza z herbatników:
Pokruszyć herbatniki na drobny proszek (używając np. rozdrabniacza). Dodać roztopione masło i dobrze wymieszać.Umieść arkusz papieru do pieczenia na dnie formy lub tortownicy. Wlać mieszankę herbatników i rozprowadzić, tworząc równą, zwartą warstwę. Schłodzić w lodówce.
Mus bawarski z białej czekolady:
Listki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie.
Zmiksować żółtka z cukrem. Następnie dodać mleko i dobrze wymieszać.Umieścić na małym ogniu i stale mieszać drewnianą łyżką. (To jest krem). Mieszać, aż krem lekko zgęstnieje (palec powinien pozostawić ślad na łyżce). Może to zająć trochę czasu (10-15 minut).
Zdejmij śmietankę z ognia i dodaj namoczoną żelatynę, dobrze wyciśniętą. Dobrze wymieszać, a następnie dodać kawałki białej czekolady. Wymieszaj, aż dobrze się połączą i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej na około dwadzieścia minut.
Ubij zimną śmietanę na sztywną pianę za pomocą trzepaczki elektrycznej. Dodaj ją do kremu z białej czekolady, delikatnie mieszając.
Wylej tę mieszaninę na herbatniki w formie. Schłodzić przez co najmniej 3 godziny.
Mus malinowy:
Listki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Maliny (rozmrożone, jeśli były mrożone) i cukier umieścić w rondelku i wymieszać. Pozostawić na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez około 5 minut.Odcedź zawartość patelni, aby usunąć pestki i miąższ. Dodaj liście żelatyny do jeszcze gorącego coulis i dobrze wymieszaj.
Ubić zimną śmietanę na sztywno. Dodać ciepłe coulis malinowe. Zatrzymać trzepaczkę i delikatnie wymieszać szpatułką, aby równomiernie połączyć śmietanę i coulis.
Wlej mus do formy na mus z białej czekolady i wygładź wierzch tak bardzo, jak to możliwe. Ponownie schłodzić przez 3 godziny.
Dekoracja:
Podgrzewać dżem przez 1 minutę w mikrofalówce. Następnie przecedzić dżem, aby usunąć skórki i pestki.Wylej dżem na mus malinowy i obróć formę, aby równomiernie rozprowadzić masę. Jeśli są jakieś nierówności, można je ukryć za pomocą dekoracji. Następnie schłodzić przez 45 minut.
Ułóż świeże maliny wokół krawędzi ciasta.
Możesz również umieścić liście mięty między malinami, aby uzyskać świeży wygląd.
A teraz Twój bavarois z malinami i białą czekoladą jest gotowy!
Obserwacje
Maliny: można je zastąpić truskawkami lub innymi owocami.
Baza: klasyczne bavarois mają bazę z gąbki, ale jeśli wolisz, możesz zrobić własną.
Listki żelatyny: tutaj każdy z naszych listków żelatyny waży 2 g (wagę można znaleźć na torebce, która je chroni). Ta informacja jest przydatna, jeśli chcesz użyć sproszkowanej żelatyny. Wszystko, co musisz zrobić, to obliczyć wagę zgodnie z liczbą listków i wprowadzić ekwiwalent proszku do przepisu.