Malinowe tiramisu
W tym roku na Boże Narodzenie dziennik to Twoja sprawa ;-) W związku z tak dużym zainteresowaniem, cały zespół Ptitchef postanowił Ci pomóc! Daj się skusić na naszą kłodę "Tiramisu malinowe". Wilgotny, owocowy i świeży, z pewnością zachwyci kubki smakowe Twoich gości na deser ;-) Aby jeszcze bardziej ułatwić przygotowanie tego deseru, wyjaśniliśmy wszystkie kroki, krok po kroku, nie tylko na piśmie, zilustrowane zdjęciami, ale także na wideo. Teraz wszystko zależy od Ciebie!
Składniki
Polewa :
Krem :
Bukiety :
Lukier :
Materiały
- folia spożywcza
- mikser elektryczny
- 1 taca ociekowa
- 1 ruszt piekarnika
- 1 naczynie do zapiekania
Przygotowanie
- Prażone migdały: upraż migdały na gorącej patelni i pozostaw do ostygnięcia.
- Krem mascarpone:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Za pomocą miksera elektrycznego ubić mascarpone, śmietanę i cukier. - Podgrzej 2 łyżki płynnej śmietany i rozpuść w niej zmiękczoną żelatynę, ciągle mieszając. Dodać tę mieszaninę do kremu mascarpone i dobrze wymieszać. Schłodzić w lodówce.
- Wyłóż formę do biszkoptu folią spożywczą i przykryj kremem.
W miseczce wymieszaj malinowe coulis z wodą. Szybko zanurz w nim herbatniki boudoir i przykryj nimi wierzch kremu. - Przykryć buliony kremem i posypać prażonymi migdałami. Na wierzchu ułożyć maliny i przykryć kremem.
- Powtórzyć z warstwą namoczonych bulionów, a następnie warstwą kremu. Na wierzchu ułożyć maliny i posypać prażonymi migdałami.
- Dodaj więcej śmietany i przykryj namoczonymi bulionami. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez co najmniej 3 godziny.
- Lukier: namoczyć listki żelatyny. Podgrzewać coulis malinowe w kuchence mikrofalowej przez 1 minutę, następnie dodać odsączoną żelatynę i dobrze wymieszać.
- Umieść głębokie naczynie nieco większe niż kłodę na powierzchni roboczej. Umieść druciany stojak na górze i obróć kłodę na stojak. Delikatnie zdejmij plastikową folię.
- Wlać coulis na kłodę, aby całkowicie ją przykryć. Wziąć trochę coulis z naczynia i polukrować kłodę kilka razy, aby pokryć ją całą.
- Umieścić kłodę w naczyniu do serwowania i schłodzić przez 2 godziny.
- Polanę udekorowaliśmy świeżymi malinami i resztą prażonych migdałów, które posadziliśmy między malinami i ułożyliśmy wokół polany. Smacznego!
Obserwacje
Jeśli nie posiadasz foremki do pieczenia, możesz upiec tę kłodę w tortownicy lub w plastikowej butelce przeciętej na pół (aby nadać jej zaokrąglony kształt).
Do nadzienia można użyć mrożonych malin, ale radzimy użyć świeżych, jeśli chcesz wykonać taką samą dekorację, jak w przypadku naszej kłody.
W naszym przepisie nie rozprowadziliśmy kremu na wierzchu ostatniej warstwy malin. Kłoda trzymała się bardzo dobrze, ale radzimy to zrobić, aby uzyskać lepszą przyczepność.
Mrożenie: Możesz zamrozić kłodę i schłodzić ją przez 8 godzin przed spożyciem.
Można też przygotować go dzień wcześniej i włożyć do lodówki na dłużej.