Malinowe tiramisu

zagłosuj teraz
Desser
10 porcji
średnie
5 h 40 m

W tym roku na Boże Narodzenie dziennik to Twoja sprawa ;-) W związku z tak dużym zainteresowaniem, cały zespół Ptitchef postanowił Ci pomóc! Daj się skusić na naszą kłodę "Tiramisu malinowe". Wilgotny, owocowy i świeży, z pewnością zachwyci kubki smakowe Twoich gości na deser ;-) Aby jeszcze bardziej ułatwić przygotowanie tego deseru, wyjaśniliśmy wszystkie kroki, krok po kroku, nie tylko na piśmie, zilustrowane zdjęciami, ale także na wideo. Teraz wszystko zależy od Ciebie!


Składniki

10

Polewa :

Krem :

Bukiety :

Lukier :

Szacowany koszt: 13.34 (1.33€/porcja)

Materiały

  • folia spożywcza
  • mikser elektryczny
  • 1 taca ociekowa
  • 1 ruszt piekarnika
  • 1 naczynie do zapiekania

Przygotowanie

Czas przygotowania40 min
Czas oczekiwania5 h

  • Malinowe tiramisu - Przygotowanie krok 1Prażone migdały: upraż migdały na gorącej patelni i pozostaw do ostygnięcia.
  • Malinowe tiramisu - Przygotowanie krok 2Krem mascarpone:
    Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Za pomocą miksera elektrycznego ubić mascarpone, śmietanę i cukier.
  • Malinowe tiramisu - Przygotowanie krok 3Podgrzej 2 łyżki płynnej śmietany i rozpuść w niej zmiękczoną żelatynę, ciągle mieszając. Dodać tę mieszaninę do kremu mascarpone i dobrze wymieszać. Schłodzić w lodówce.
  • Malinowe tiramisu - Przygotowanie krok 4Wyłóż formę do biszkoptu folią spożywczą i przykryj kremem.
    W miseczce wymieszaj malinowe coulis z wodą. Szybko zanurz w nim herbatniki boudoir i przykryj nimi wierzch kremu.
  • Malinowe tiramisu - Przygotowanie krok 5Przykryć buliony kremem i posypać prażonymi migdałami. Na wierzchu ułożyć maliny i przykryć kremem.
  • Malinowe tiramisu - Przygotowanie krok 6Powtórzyć z warstwą namoczonych bulionów, a następnie warstwą kremu. Na wierzchu ułożyć maliny i posypać prażonymi migdałami.
  • Malinowe tiramisu - Przygotowanie krok 7Dodaj więcej śmietany i przykryj namoczonymi bulionami. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez co najmniej 3 godziny.
  • Malinowe tiramisu - Przygotowanie krok 8Lukier: namoczyć listki żelatyny. Podgrzewać coulis malinowe w kuchence mikrofalowej przez 1 minutę, następnie dodać odsączoną żelatynę i dobrze wymieszać.
  • Malinowe tiramisu - Przygotowanie krok 9Umieść głębokie naczynie nieco większe niż kłodę na powierzchni roboczej. Umieść druciany stojak na górze i obróć kłodę na stojak. Delikatnie zdejmij plastikową folię.
  • Malinowe tiramisu - Przygotowanie krok 10Wlać coulis na kłodę, aby całkowicie ją przykryć. Wziąć trochę coulis z naczynia i polukrować kłodę kilka razy, aby pokryć ją całą.
  • Malinowe tiramisu - Przygotowanie krok 11Umieścić kłodę w naczyniu do serwowania i schłodzić przez 2 godziny.
  • Malinowe tiramisu - Przygotowanie krok 12Polanę udekorowaliśmy świeżymi malinami i resztą prażonych migdałów, które posadziliśmy między malinami i ułożyliśmy wokół polany. Smacznego!

Obserwacje

Jeśli nie posiadasz foremki do pieczenia, możesz upiec tę kłodę w tortownicy lub w plastikowej butelce przeciętej na pół (aby nadać jej zaokrąglony kształt).

Do nadzienia można użyć mrożonych malin, ale radzimy użyć świeżych, jeśli chcesz wykonać taką samą dekorację, jak w przypadku naszej kłody.

W naszym przepisie nie rozprowadziliśmy kremu na wierzchu ostatniej warstwy malin. Kłoda trzymała się bardzo dobrze, ale radzimy to zrobić, aby uzyskać lepszą przyczepność.

Mrożenie: Możesz zamrozić kłodę i schłodzić ją przez 8 godzin przed spożyciem.

Można też przygotować go dzień wcześniej i włożyć do lodówki na dłużej.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+