Migdałowe chouchous z frytkownicy powietrznej! (praliny)
Masz ochotę na chrupiący smakołyk, któremu nie można się oprzeć? Te migdałowe chrupki, znane również jako praliny, to idealna przekąska do kawy! Dzięki zaledwie trzem składnikom i frytkownicy powietrznej możesz przygotować te pyszne karmelizowane migdały o smaku wesołego miasteczka w mgnieniu oka ;) To także świetny pomysł na domowy prezent w ładnej torebce. Czy jesteś gotowy, aby wszyscy zakochali się w tym pysznym przepisie :)
Składniki
Materiały
- Frytkownica powietrzna
- papier do pieczenia
- miska
Przygotowanie
Wymieszać cukier, wodę i migdały.
Przenieś na tacę frytkownicy powietrznej wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec przez 10 minut w temperaturze 180°C. Od czasu do czasu zamieszać.
Następnie piec w trybie "Bake" przez 5 minut w temperaturze 200°C.
Pozostawić do ostygnięcia na około dziesięć minut przed wyjęciem (karmel powinien zastygnąć).
Wszystko gotowe!
Obserwacje
Czy ten przepis można przygotować z innymi orzechami?
Tak, można! Dostosuj ilość cukru do ilości orzechów, których zamierzasz użyć. Im więcej orzechów użyjesz, tym więcej musisz dodać (np. orzeszków ziemnych).
Jak należy przechowywać te praliny?
Przechowuj je w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej.
Czy można zrobić praliny z chouchous/pralin?
Oczywiście, wystarczy je zmiksować, gdy karmel zastygnie. Gdy konsystencja będzie gładka, pralinki są gotowe!