Mrożona cytryna, orzeźwiający sorbet
zagłosuj teraz
Cytryny są często używane jako desery. Ale kiedy temperatura wzrasta i grozi fala upałów, przygotuj ich mroźną wersję! Ten sorbet zapewni Ci orzeźwiającą nutę, której szukasz, jednocześnie dodając odrobinę kwasowości ;-) Aby uzyskać jeszcze więcej oryginalności, podaj swój przepis w skorupkach pustych cytryn. Rezultat będzie równie kolorowy, co apetyczny!
Składniki
6
Szacowany koszt: 1.15Euros€ (0.19€/porcja)
Przygotowanie
- Odetnij nasadki z cytryn i delikatnie je ściśnij, aby wycisnąć sok, nie uszkadzając ich. Następnie usunąć cały miąższ, pozostawiając jedynie skórkę. Schłodzić w chłodnym miejscu.
- Doprowadzić cukier i wodę do wrzenia. Dodaj do soku z cytryny i zamrażaj przez 3 godziny.
- Po dodaniu cukru pudru ubić białka na sztywną pianę.
- Wyjąć mieszaninę soku z cytryny i syropu z zamrażarki i dodać ubite na sztywno białko. Delikatnie wymieszać, nie rozbijając białka.
- Włóż do zamrażarki na 30 minut, a następnie wyjmij i delikatnie wymieszaj. Nie martw się, jeśli na dnie znajduje się płyn, w końcu się wygładzi. Powtórz tę czynność 1 lub 2 razy.
- Napełnij cytryny przygotowanym sorbetem. Będzie go wystarczająco na 3 lub 4 porcje.
- A teraz lukier cytrynowy jest gotowy!
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!