Niezwykle miękka brioszka bez masła
zagłosuj teraz
Niezwykle miękka brioszka bez masła!
Składniki
8
Dekoracja:
Szacowany koszt: 0.95Euros€ (0.12€/porcja)
Materiały
- 1 forma do ciasta (w tym przypadku o długości 22 cm i szerokości 11 cm)
- Robot kuchenny
- Silikonowy pędzelek
Przygotowanie
Czas przygotowania30 min
Czas oczekiwania4 h
Gotowania20 min
- Umieść 250 g mąki, jajko, proszek do pieczenia, crème fraîche, sól i cukier w misce robota kuchennego, a następnie wlej mleko.
- Ugniatać na prędkości 1 przez 5 minut, a następnie na prędkości 2 przez 10 minut.
- Uformuj ciasto w kulę i pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Odcedzić ciasto i umieścić w salaterce, a następnie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na 3 równe części. Rozwałkuj ciasto na 3 kulki o długości około 40 cm.
- Spleć 3 pasma razem i umieść w formie do ciasta.
Pozostawić do wyrośnięcia w formie na 2 godziny w ciepłym miejscu (aż ciasto sięgnie górnej krawędzi formy). - Wymieszaj żółtko z 1 łyżką wody i posmaruj brioszki silikonowym pędzelkiem. Posypać cukrem perlistym
- Umieścić w piekarniku w temperaturze 160°C i piec przez 25 minut.
- Wyjąć brioszki z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na kratce.
Obserwacje
Brioszkę schładza się po pierwszej partii, aby ciasto było łatwiejsze w obróbce podczas formowania. W tym przepisie ciasto jest zaplatane, ale można je formować według własnego uznania.
Ciasto można przechowywać przez 2 do 3 dni w szczelnej puszce.
Po ugotowaniu można je również zamrozić. Wystarczy pozostawić je do rozmrożenia na kilka godzin i włożyć z powrotem do piekarnika na 5 minut w temperaturze 160°C przed podaniem.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!