Niezwykle miękka brioszka bez masła

zagłosuj teraz
Desser
8 porcji
średnie
4 h 50 m

Niezwykle miękka brioszka bez masła!


Składniki

8

Dekoracja:

Szacowany koszt: 0.95 (0.12€/porcja)

Materiały

  • 1 forma do ciasta (w tym przypadku o długości 22 cm i szerokości 11 cm)
  • Robot kuchenny
  • Silikonowy pędzelek

Przygotowanie

Czas przygotowania30 min
Czas oczekiwania4 h
Gotowania20 min
  • Umieść 250 g mąki, jajko, proszek do pieczenia, crème fraîche, sól i cukier w misce robota kuchennego, a następnie wlej mleko.
  • Ugniatać na prędkości 1 przez 5 minut, a następnie na prędkości 2 przez 10 minut.
  • Uformuj ciasto w kulę i pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Odcedzić ciasto i umieścić w salaterce, a następnie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  • Wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na 3 równe części. Rozwałkuj ciasto na 3 kulki o długości około 40 cm.
  • Spleć 3 pasma razem i umieść w formie do ciasta.

    Pozostawić do wyrośnięcia w formie na 2 godziny w ciepłym miejscu (aż ciasto sięgnie górnej krawędzi formy).
  • Wymieszaj żółtko z 1 łyżką wody i posmaruj brioszki silikonowym pędzelkiem. Posypać cukrem perlistym
  • Umieścić w piekarniku w temperaturze 160°C i piec przez 25 minut.
  • Wyjąć brioszki z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na kratce.

Obserwacje

Brioszkę schładza się po pierwszej partii, aby ciasto było łatwiejsze w obróbce podczas formowania. W tym przepisie ciasto jest zaplatane, ale można je formować według własnego uznania.

Ciasto można przechowywać przez 2 do 3 dni w szczelnej puszce.

Po ugotowaniu można je również zamrozić. Wystarczy pozostawić je do rozmrożenia na kilka godzin i włożyć z powrotem do piekarnika na 5 minut w temperaturze 160°C przed podaniem.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+