Pączki w stylu amerykańskim
zagłosuj teraz
Kto nie marzył o dobrym pączku, takim jak w amerykańskich filmach i kreskówkach? Z doskonałym kolorowym lukrem dla jeszcze większej pyszności, wypróbuj nasz przepis ;-)
Składniki
15
Na polewę:
Szacowany koszt: 1.68Euros€ (0.11€/porcja)
Materiały
- Robot kuchenny
- Frytkownica
Przygotowanie
Czas przygotowania4 h
Gotowania20 min
- Zwilżyć drożdże w ciepłym mleku.
- Umieść mąkę, cukier i sól w misce miksera po jednej stronie i uformuj zagłębienie. Dodać mleko z drożdżami, wodę i dwa jajka.
- Ubijać do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Kontynuuj ubijanie i dodawaj po trochu zmiękczone masło. Kontynuować ubijanie, aż ciasto będzie odstawać od ścianek. Pozostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 30 minut.
- Ciasto odpowietrzyć, tj. docisnąć, aby usunąć z niego powietrze. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Ponownie odpowietrzyć ciasto i rozwałkować na grubość 1 cm. Ciasto powinno pozostać elastyczne, więc nie wywieraj zbyt dużego nacisku podczas wałkowania. Za pomocą wykrawaczki do ciasta wytnij kółka o średnicy około 7 cm i umieść je na blasze do pieczenia.
- Za pomocą mniejszej foremki do ciastek wyciąć otwory w każdym okręgu. Następnie pozostawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
- Smażyć we frytkownicy, w miarę możliwości w temperaturze 170°C. Pozostawić na 2 minuty z każdej strony, a następnie wyjąć na papier kuchenny.
- Lukier:
Wymieszać cukier puder z mlekiem na gładką masę. - Zanurz pączki w polewie (możesz ją zabarwić) i rozprowadź równomiernie łyżką.
- Posyp cukrowymi dekoracjami. I voila, pączki gotowe!
Obserwacje
Lukier: można to zrobić na wiele sposobów - kremem maślanym, serkiem śmietankowym lub gotowym lukrem!
Gotowanie: użyj frytkownicy, aby uzyskać większą jednorodność. Jeśli jej nie posiadasz, możesz gotować je w kąpieli olejowej.
Olej do smażenia: nie powinien być zbyt gorący, ponieważ pączki mogą być rozgotowane na zewnątrz i nadal surowe w środku.
Przechowywanie: maksymalnie 2 dni w szczelnej puszce.
Polewa czekoladowa: dodać 2 łyżki kakao do polewy i dobrze wymieszać. Jeśli polewa jest zbyt gęsta, dodaj odrobinę wody, aby ją rozrzedzić.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!