Proste ciasto czekoladowe
Oto nasz obowiązkowy przepis na proste ciasto czekoladowe, idealne na każdą okazję, czy to urodziny, przyjęcie, czy po prostu przekąska. To rozpływające się w ustach ciasto zachwyci kubki smakowe zarówno młodszych, jak i starszych. Szybki i łatwy w przygotowaniu deser, który jest dosłownie w zasięgu każdego :-) Postępuj zgodnie z naszym przepisem krok po kroku i ciesz się!
Składniki
Materiały
- Forma do ciasta
- miska na sałatkę
- piekarnik
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 180°C
W misce dodaj cukier do jajek i wymieszaj, następnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia i ponownie dobrze wymieszaj. - Rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej.
- Dodaj rozpuszczoną czekoladę do poprzedniej mieszanki.
- Umieścić w wysmarowanej masłem tortownicy i piec przez 30 minut w temperaturze 180°C.
- A teraz ciasto czekoladowe jest gotowe!
Obserwacje
Czas pieczenia :
Dostosuj czas pieczenia do tekstury, którą chcesz uzyskać. Skróć go, aby uzyskać bardziej rozpływające się w ustach ciasto, lub wydłuż, aby deser lepiej się trzymał.
Czekolada:
Można ją zastąpić mleczną lub białą czekoladą!
Dodawanie innych składników:
Dodaj suszone owoce, takie jak pokruszone orzechy włoskie i migdały, aby nadać ciastu chrupkości.
Dla odmiany od cukru pudru można posypać ciasto startym kokosem!
Dodatki :
Nie wahaj się dodać do kawałka ciasta kremu, bitej śmietany, coulis lub gałki lodów.
Jak przechowywać ciasto czekoladowe?
Owinąć folią spożywczą lub umieścić w szczelnym pudełku, a następnie przechowywać w lodówce. Ciasto można przechowywać przez 2 dni.
Jak udekorować ciasto czekoladowe?
Możesz użyć czekoladowego ganache, bitej śmietany, wiórków czekoladowych, świeżych owoców, jadalnych kwiatów (nasza wskazówka dotycząca dekoracji tutaj), herbatników lub dekoracji z masy cukrowej, aby dopasować je do swoich upodobań!
Kiedy należy wyjąć ciasto czekoladowe z formy?
Zalecamy pozostawienie ciasta czekoladowego do ostygnięcia w formie przez około 10 do 15 minut po wyjęciu z piekarnika. Następnie należy przesunąć nożem po krawędziach, aby poluzować ciasto i ostrożnie wyjąć je z formy.