Proste ciasto czekoladowe

zagłosuj teraz
Desser
8 porcji
łatwe
45 min

Oto nasz obowiązkowy przepis na proste ciasto czekoladowe, idealne na każdą okazję, czy to urodziny, przyjęcie, czy po prostu przekąska. To rozpływające się w ustach ciasto zachwyci kubki smakowe zarówno młodszych, jak i starszych. Szybki i łatwy w przygotowaniu deser, który jest dosłownie w zasięgu każdego :-) Postępuj zgodnie z naszym przepisem krok po kroku i ciesz się!


Składniki

8
Szacowany koszt: 3.68 (0.46€/porcja)

Materiały


Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania30 min


Obserwacje

Czas pieczenia :
Dostosuj czas pieczenia do tekstury, którą chcesz uzyskać. Skróć go, aby uzyskać bardziej rozpływające się w ustach ciasto, lub wydłuż, aby deser lepiej się trzymał.

Czekolada:
Można ją zastąpić mleczną lub białą czekoladą!

Dodawanie innych składników:
Dodaj suszone owoce, takie jak pokruszone orzechy włoskie i migdały, aby nadać ciastu chrupkości.
Dla odmiany od cukru pudru można posypać ciasto startym kokosem!

Dodatki :
Nie wahaj się dodać do kawałka ciasta kremu, bitej śmietany, coulis lub gałki lodów.

Jak przechowywać ciasto czekoladowe?
Owinąć folią spożywczą lub umieścić w szczelnym pudełku, a następnie przechowywać w lodówce. Ciasto można przechowywać przez 2 dni.

Jak udekorować ciasto czekoladowe?
Możesz użyć czekoladowego ganache, bitej śmietany, wiórków czekoladowych, świeżych owoców, jadalnych kwiatów (nasza wskazówka dotycząca dekoracji tutaj), herbatników lub dekoracji z masy cukrowej, aby dopasować je do swoich upodobań!

Kiedy należy wyjąć ciasto czekoladowe z formy?
Zalecamy pozostawienie ciasta czekoladowego do ostygnięcia w formie przez około 10 do 15 minut po wyjęciu z piekarnika. Następnie należy przesunąć nożem po krawędziach, aby poluzować ciasto i ostrożnie wyjąć je z formy.



Sprzęt do gotowania

piekarnik
kuchenka mikrofalowa

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+