Proste ciasto czekoladowe

zagłosuj teraz
Desser
8 porcji
łatwe
45 min

Oto nasz obowiązkowy przepis na proste ciasto czekoladowe, idealne na każdą okazję, czy to urodziny, przyjęcie, czy po prostu przekąska. To rozpływające się w ustach ciasto zachwyci kubki smakowe zarówno młodszych, jak i starszych. Szybki i łatwy w przygotowaniu deser, który jest dosłownie w zasięgu każdego :-) Postępuj zgodnie z naszym przepisem krok po kroku i ciesz się!


Składniki

8
Szacowany koszt: 3.68 (0.46€/porcja)

Materiały

  • Forma do ciasta
  • miska na sałatkę
  • piekarnik

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania30 min

  • Proste ciasto czekoladowe - Przygotowanie krok 1Rozgrzej piekarnik do 180°C

    W misce dodaj cukier do jajek i wymieszaj, następnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia i ponownie dobrze wymieszaj.
  • Proste ciasto czekoladowe - Przygotowanie krok 2Rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej.
  • Proste ciasto czekoladowe - Przygotowanie krok 3Dodaj rozpuszczoną czekoladę do poprzedniej mieszanki.
  • Proste ciasto czekoladowe - Przygotowanie krok 4Umieścić w wysmarowanej masłem tortownicy i piec przez 30 minut w temperaturze 180°C.
  • Proste ciasto czekoladowe - Przygotowanie krok 5A teraz ciasto czekoladowe jest gotowe!

Obserwacje

Czas pieczenia :
Dostosuj czas pieczenia do tekstury, którą chcesz uzyskać. Skróć go, aby uzyskać bardziej rozpływające się w ustach ciasto, lub wydłuż, aby deser lepiej się trzymał.

Czekolada:
Można ją zastąpić mleczną lub białą czekoladą!

Dodawanie innych składników:
Dodaj suszone owoce, takie jak pokruszone orzechy włoskie i migdały, aby nadać ciastu chrupkości.
Dla odmiany od cukru pudru można posypać ciasto startym kokosem!

Dodatki :
Nie wahaj się dodać do kawałka ciasta kremu, bitej śmietany, coulis lub gałki lodów.

Jak przechowywać ciasto czekoladowe?
Owinąć folią spożywczą lub umieścić w szczelnym pudełku, a następnie przechowywać w lodówce. Ciasto można przechowywać przez 2 dni.

Jak udekorować ciasto czekoladowe?
Możesz użyć czekoladowego ganache, bitej śmietany, wiórków czekoladowych, świeżych owoców, jadalnych kwiatów (nasza wskazówka dotycząca dekoracji tutaj), herbatników lub dekoracji z masy cukrowej, aby dopasować je do swoich upodobań!

Kiedy należy wyjąć ciasto czekoladowe z formy?
Zalecamy pozostawienie ciasta czekoladowego do ostygnięcia w formie przez około 10 do 15 minut po wyjęciu z piekarnika. Następnie należy przesunąć nożem po krawędziach, aby poluzować ciasto i ostrożnie wyjąć je z formy.



Sprzęt do gotowania

piekarnik
kuchenka mikrofalowa

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+