Pudding ryżowy z karmelem z solonego masła
zagłosuj teraz
Na deser przygotowaliśmy przepis, który jest łatwy, kremowy, a przede wszystkim uwielbiany przez wszystkich: pudding ryżowy! Aby był jeszcze smaczniejszy, podawaj go w pojedynczych kokilkach i polej solonym karmelem maślanym. Również domowej roboty, polecamy ten deser w 1000% przetestowany i zatwierdzony przez cały zespół Ptitchef! Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku na zdjęciach, w tekście i wideo ;-)
Składniki
6
Pudding ryżowy :
Karmel z solonego masła :
Szacowany koszt: 2.41Euros€ (0.4€/porcja)
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Czas oczekiwania20 min
Gotowania40 min
- Umieść mleko i wodę w rondlu. Dodać rozłupaną laskę wanilii oraz cukier i wymieszać. Doprowadzić do wrzenia.
- Gdy mieszanina się zagotuje, dodać ryż i gotować przez 30 minut, ciągle mieszając. Gdy mieszanina zgęstnieje, zdjąć z ognia i napełnić kokilki. Pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
- Przygotuj karmel: rozpuść cukier w rondelku bez mieszania (od czasu do czasu potrząsaj patelnią). Dodaj masło na raz i mieszaj, aż dobrze się połączy.
- Dodać śmietanę i wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i zagęszczać przez 10 minut, ciągle mieszając. Zagęści się jeszcze bardziej, gdy ostygnie.
- Polej karmelem wierzch foremek wypełnionych puddingiem ryżowym. Pozostawić do ostygnięcia.
- Wszystko gotowe!
Obserwacje
Karmel z solonego masła: można polać nim wierzch lub wymieszać z puddingiem ryżowym przed umieszczeniem go w kokilkach.
Mleko: jeśli możesz, pozostaw mleko i wodę do zaparzenia z wanilią i cukrem na noc, aby wydobyć smak wanilii.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!