Pudding ryżowy z karmelem z solonego masła

zagłosuj teraz
Desser
6 porcji
łatwe
1 h 20 m

Na deser przygotowaliśmy przepis, który jest łatwy, kremowy, a przede wszystkim uwielbiany przez wszystkich: pudding ryżowy! Aby był jeszcze smaczniejszy, podawaj go w pojedynczych kokilkach i polej solonym karmelem maślanym. Również domowej roboty, polecamy ten deser w 1000% przetestowany i zatwierdzony przez cały zespół Ptitchef! Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku na zdjęciach, w tekście i wideo ;-)


Składniki

6

Pudding ryżowy :

Karmel z solonego masła :

Szacowany koszt: 2.41 (0.4€/porcja)

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Czas oczekiwania20 min
Gotowania40 min

  • Pudding ryżowy z karmelem z solonego masła - Przygotowanie krok 1Umieść mleko i wodę w rondlu. Dodać rozłupaną laskę wanilii oraz cukier i wymieszać. Doprowadzić do wrzenia.
  • Pudding ryżowy z karmelem z solonego masła - Przygotowanie krok 2Gdy mieszanina się zagotuje, dodać ryż i gotować przez 30 minut, ciągle mieszając. Gdy mieszanina zgęstnieje, zdjąć z ognia i napełnić kokilki. Pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
  • Pudding ryżowy z karmelem z solonego masła - Przygotowanie krok 3Przygotuj karmel: rozpuść cukier w rondelku bez mieszania (od czasu do czasu potrząsaj patelnią). Dodaj masło na raz i mieszaj, aż dobrze się połączy.
  • Pudding ryżowy z karmelem z solonego masła - Przygotowanie krok 4Dodać śmietanę i wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i zagęszczać przez 10 minut, ciągle mieszając. Zagęści się jeszcze bardziej, gdy ostygnie.
  • Pudding ryżowy z karmelem z solonego masła - Przygotowanie krok 5Polej karmelem wierzch foremek wypełnionych puddingiem ryżowym. Pozostawić do ostygnięcia.
  • Pudding ryżowy z karmelem z solonego masła - Przygotowanie krok 6Wszystko gotowe!

Obserwacje

Karmel z solonego masła: można polać nim wierzch lub wymieszać z puddingiem ryżowym przed umieszczeniem go w kokilkach.

Mleko: jeśli możesz, pozostaw mleko i wodę do zaparzenia z wanilią i cukrem na noc, aby wydobyć smak wanilii.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+