Sernik cytrynowo-miodowy bez pieczenia (poradnik dekorowania ciast)

zagłosuj teraz
Desser
8 porcji
łatwe
4 h 20 m

Powracamy z wyjątkowym, rozpływającym się w ustach deserem: sernikiem! Smaki, które lubimy dodawać najbardziej? Cierpkość cytryny ;-) Aby był miękki jak chmurka, dodajemy również miód. W rzeczywistości opracowaliśmy samouczek dekorowania uli za pomocą folii bąbelkowej na torcie! Postępuj zgodnie z instrukcjami i baw się dobrze ;-)


Składniki

8

Baza :

Sernik :

Dekoracja :


Materiały

  • Forma zawiasu o średnicy 20 cm
  • Rodoid
  • Papier do pieczenia
  • Mikser elektryczny
  • Szpatułka
  • Mikser (opcjonalnie)
  • Folia bąbelkowa
  • Krajalnica (lub nóż)

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Czas oczekiwania4 h

  • Sernik cytrynowo-miodowy bez pieczenia (poradnik dekorowania ciast) - Przygotowanie krok 1Umieść formę na arkuszu folii bąbelkowej i wytnij wokół niej za pomocą noża.
  • Sernik cytrynowo-miodowy bez pieczenia (poradnik dekorowania ciast) - Przygotowanie krok 2Zmiksuj drobno speculoos, a następnie dodaj roztopione masło i wymieszaj. Umieścić płynny krem w zamrażarce (maks. 15 minut).
  • Sernik cytrynowo-miodowy bez pieczenia (poradnik dekorowania ciast) - Przygotowanie krok 3Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (można dodać rodhoïd do wnętrza tortownicy). Za pomocą łyżki lub szklanki rozprowadź i wciśnij masę w dno formy. Schłodzić w chłodnym miejscu.
  • Sernik cytrynowo-miodowy bez pieczenia (poradnik dekorowania ciast) - Przygotowanie krok 4Wycisnąć cytrynę i usunąć skórkę. Ubić mascarpone, fromage frais, zimną śmietanę, sok z cytryny, skórkę i miód na kremową i zwartą masę.
  • Sernik cytrynowo-miodowy bez pieczenia (poradnik dekorowania ciast) - Przygotowanie krok 5Wlać masę do formy na spód. Dobrze rozprowadź, a następnie umieść folię bąbelkową na serniku (stroną z bąbelkami skierowaną w stronę kremu) i schładzaj przez co najmniej 4 godziny, a najlepiej przez całą noc.
  • Sernik cytrynowo-miodowy bez pieczenia (poradnik dekorowania ciast) - Przygotowanie krok 6Ostrożnie obróć i umieść na talerzu do serwowania, polej miodem i udekoruj plasterkiem cytryny. Gotowe!

Obserwacje

Można dodać żelatynę lub agar-agar, aby sernik lepiej się trzymał.
Żelatyna:
Namoczyć arkusz żelatyny w wodzie, aby zmiękła. Podgrzać trochę płynnej śmietany i wymieszać żelatynę (wyciśniętą) z gorącą śmietaną, aby się rozpuściła. Następnie dodać tę mieszaninę do śmietany i dobrze wymieszać, aby żelatyna się rozpuściła.
Agar-agar :
Doprowadzić miód i sok z cytryny do wrzenia w rondelku i dodać 1 g agar-agar, mieszać przez 1 minutę, a następnie zdjąć z ognia. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia przed dodaniem do reszty mieszanki (uwaga: mieszanka nie może całkowicie ostygnąć, ponieważ może zastygnąć).



Sprzęt do gotowania

kuchenka mikrofalowa

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+