Sernik cytrynowo-miodowy bez pieczenia (poradnik dekorowania ciast)
Powracamy z wyjątkowym, rozpływającym się w ustach deserem: sernikiem! Smaki, które lubimy dodawać najbardziej? Cierpkość cytryny ;-) Aby był miękki jak chmurka, dodajemy również miód. W rzeczywistości opracowaliśmy samouczek dekorowania uli za pomocą folii bąbelkowej na torcie! Postępuj zgodnie z instrukcjami i baw się dobrze ;-)
Składniki
Baza :
Sernik :
Dekoracja :
Materiały
- Forma zawiasu o średnicy 20 cm
- Rodoid
- Papier do pieczenia
- Mikser elektryczny
- Szpatułka
- Mikser (opcjonalnie)
- Folia bąbelkowa
- Krajalnica (lub nóż)
Przygotowanie
- Umieść formę na arkuszu folii bąbelkowej i wytnij wokół niej za pomocą noża.
- Zmiksuj drobno speculoos, a następnie dodaj roztopione masło i wymieszaj. Umieścić płynny krem w zamrażarce (maks. 15 minut).
- Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (można dodać rodhoïd do wnętrza tortownicy). Za pomocą łyżki lub szklanki rozprowadź i wciśnij masę w dno formy. Schłodzić w chłodnym miejscu.
- Wycisnąć cytrynę i usunąć skórkę. Ubić mascarpone, fromage frais, zimną śmietanę, sok z cytryny, skórkę i miód na kremową i zwartą masę.
- Wlać masę do formy na spód. Dobrze rozprowadź, a następnie umieść folię bąbelkową na serniku (stroną z bąbelkami skierowaną w stronę kremu) i schładzaj przez co najmniej 4 godziny, a najlepiej przez całą noc.
- Ostrożnie obróć i umieść na talerzu do serwowania, polej miodem i udekoruj plasterkiem cytryny. Gotowe!
Obserwacje
Można dodać żelatynę lub agar-agar, aby sernik lepiej się trzymał.
Żelatyna:
Namoczyć arkusz żelatyny w wodzie, aby zmiękła. Podgrzać trochę płynnej śmietany i wymieszać żelatynę (wyciśniętą) z gorącą śmietaną, aby się rozpuściła. Następnie dodać tę mieszaninę do śmietany i dobrze wymieszać, aby żelatyna się rozpuściła.
Agar-agar :
Doprowadzić miód i sok z cytryny do wrzenia w rondelku i dodać 1 g agar-agar, mieszać przez 1 minutę, a następnie zdjąć z ognia. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia przed dodaniem do reszty mieszanki (uwaga: mieszanka nie może całkowicie ostygnąć, ponieważ może zastygnąć).