Super łatwy krem malinowy!

zagłosuj teraz
Desser
13 porcji
łatwe
30 min

Masz ochotę na słodką przekąskę do herbaty/kawy? Zdecyduj się na klasykę kuchni francuskiej: financiers!


Składniki

13
Szacowany koszt: 2.31 (0.18€/porcja)

Materiały

  • 1 forma silikonowa (Lékué tutaj)
  • 1 woreczek do ciasta

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania15 min

  • Super łatwy krem malinowy! - Przygotowanie krok 1W misce wymieszaj proszek migdałowy, mąkę i cukier.
  • Super łatwy krem malinowy! - Przygotowanie krok 2Ubij białka na sztywno, a następnie stopniowo dodawaj je do poprzedniej masy.
  • Super łatwy krem malinowy! - Przygotowanie krok 3Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy i roztopione masło i dobrze wymieszaj.
  • Super łatwy krem malinowy! - Przygotowanie krok 4Za pomocą rękawa cukierniczego przełożyć ciasto do foremki.
  • Super łatwy krem malinowy! - Przygotowanie krok 5Na koniec dodaj po dwie maliny na każde ciasto.
  • Super łatwy krem malinowy! - Przygotowanie krok 6Piec przez 15 minut w temperaturze 200°C. A teraz malinowe financiers są gotowe!

Obserwacje

Trochę historii: Czy wiesz, że ich oryginalna nazwa brzmiała "Visitandines"? To siostry z zakonu Visitandines w Nancy w Lotaryngii stworzyły ten przysmak w XVII wieku. Później, w 1890 roku, cukiernik Lasne postanowił je wskrzesić. Ponieważ jego sklep znajdował się w pobliżu Bourse, jego klientela składała się głównie z finansistów szukających szybkiego, przyjaznego dla palców przysmaku. Lasne przekształcił te słodycze z okrągłych w prostokątne kształty, przypominające sztabki złota. I tak narodził się finansista!

Technika: Aby dać sobie najlepszą szansę na uzyskanie chrupiących, puszystych financier, upewnij się, że białka jaj mają temperaturę pokojową, a masło jest ciepłe.

Forma: Preferuj formy silikonowe, które są znacznie łatwiejsze do okiełznania na etapie wyjmowania z formy. Aby ułatwić napełnianie foremek, użyj rękawa do wyciskania. Zapobiegnie to przelewaniu, a ciastka będą idealnie równe.

Zastępstwo: proszek migdałowy można zastąpić proszkiem z orzechów laskowych, pistacji lub orzechów włoskich.
Zamiast wanilii można również użyć owoców cytrusowych.
Przed włożeniem do piekarnika można posypać wierzch odrobiną kakao lub płatków migdałowych.
Jeśli chodzi o maliny, możesz dodać dowolne inne owoce w sezonie, nawet mrożone ;-)



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+