Super łatwy krem malinowy!
Masz ochotę na słodką przekąskę do herbaty/kawy? Zdecyduj się na klasykę kuchni francuskiej: financiers!
Składniki
Materiały
- 1 forma silikonowa (Lékué tutaj)
- 1 woreczek do ciasta
Przygotowanie
- W misce wymieszaj proszek migdałowy, mąkę i cukier.
- Ubij białka na sztywno, a następnie stopniowo dodawaj je do poprzedniej masy.
- Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy i roztopione masło i dobrze wymieszaj.
- Za pomocą rękawa cukierniczego przełożyć ciasto do foremki.
- Na koniec dodaj po dwie maliny na każde ciasto.
- Piec przez 15 minut w temperaturze 200°C. A teraz malinowe financiers są gotowe!
Obserwacje
Trochę historii: Czy wiesz, że ich oryginalna nazwa brzmiała "Visitandines"? To siostry z zakonu Visitandines w Nancy w Lotaryngii stworzyły ten przysmak w XVII wieku. Później, w 1890 roku, cukiernik Lasne postanowił je wskrzesić. Ponieważ jego sklep znajdował się w pobliżu Bourse, jego klientela składała się głównie z finansistów szukających szybkiego, przyjaznego dla palców przysmaku. Lasne przekształcił te słodycze z okrągłych w prostokątne kształty, przypominające sztabki złota. I tak narodził się finansista!
Technika: Aby dać sobie najlepszą szansę na uzyskanie chrupiących, puszystych financier, upewnij się, że białka jaj mają temperaturę pokojową, a masło jest ciepłe.
Forma: Preferuj formy silikonowe, które są znacznie łatwiejsze do okiełznania na etapie wyjmowania z formy. Aby ułatwić napełnianie foremek, użyj rękawa do wyciskania. Zapobiegnie to przelewaniu, a ciastka będą idealnie równe.
Zastępstwo: proszek migdałowy można zastąpić proszkiem z orzechów laskowych, pistacji lub orzechów włoskich.
Zamiast wanilii można również użyć owoców cytrusowych.
Przed włożeniem do piekarnika można posypać wierzch odrobiną kakao lub płatków migdałowych.
Jeśli chodzi o maliny, możesz dodać dowolne inne owoce w sezonie, nawet mrożone ;-)