Szklanki w stylu banoffee dla fanów bananów i karmelu
Odkryj nasze nieodparte verrines w stylu banoffee, rozkosz, która sprawi, że serca miłośników bananów i karmelu przewrócą się do góry nogami! Wyobraź sobie warstwy chrupiącego speculoos, bananów i domowego karmelu, który rozpływa się w ustach... A jako bonus, odrobina dekoracji z ciemnej czekolady, aby całość była jeszcze lepsza! Te verrines są idealne na szybki i pyszny deser, smacznego!
Składniki
Karmel:
Śmietana:
Dekoracja (opcjonalnie):
Materiały
- 1 woreczek do ciasta
- 1 patelnia
- 4 szklanki typu bodega
Przygotowanie
- Pokrój banany na cienkie plasterki.
- Pokruszyć speculoos na małe kawałki.
- Umieść kawałki banana na ściankach szklanek.
- Wypełnij środek kawałkami speculoos.
- Karmel:
Roztopić masło na patelni, następnie dodać brązowy cukier i dobrze wymieszać. - Gdy cukier się rozpuści, dodaj słodzone mleko skondensowane.
- Wymieszaj i poczekaj, aż się zagotuje. Pozostawić na 1 minutę do zgęstnienia. Zdjąć z ognia.
- Przykryj speculoos karmelem w szklankach. Chłodzić przez co najmniej 1 godzinę.
Umieścić śmietanę i mascarpone w zamrażarce na 15 minut przed użyciem. - Przygotuj crème montée przed nałożeniem go na verrines:
Ubij śmietanę na sztywno.
*Możesz dodać łyżkę mascarpone, aby ją zagęścić. - Wyjmij szklanki z lodówki i umieść kawałki banana na karmelu.
- Przełożyć krem do rękawa cukierniczego i nałożyć krem na wierzch.
- Udekoruj verrines okruchami speculoos i plasterkiem banana.
*Jeśli chcesz, możesz również dodać startą czekoladę.
Obserwacje
Czy verrines można przygotować z wyprzedzeniem?
Tak, można je przygotować z wyprzedzeniem, ale zalecamy dodanie bitej śmietany i dekoracji w ostatniej chwili.
Zjedz verrines tak szybko, jak to możliwe.
Czy mogę zrobić mniejsze verrines?
Tak, zalecamy zacząć od warstwy speculoos, następnie warstwy bananów, warstwy karmelu, kolejnej warstwy bananów, warstwy bitej śmietany i dekoracji.
Czym zastąpić karmel?
Karmel można zastąpić na przykład czekoladowym ganache.
Czego mogę użyć zamiast speculoos?
Możesz zastąpić je na przykład bretońskimi kruche ciasteczkami!