Szklanki w stylu banoffee dla fanów bananów i karmelu

zagłosuj teraz
Desser
4 porcji
łatwe
1 h 23 m

Odkryj nasze nieodparte verrines w stylu banoffee, rozkosz, która sprawi, że serca miłośników bananów i karmelu przewrócą się do góry nogami! Wyobraź sobie warstwy chrupiącego speculoos, bananów i domowego karmelu, który rozpływa się w ustach... A jako bonus, odrobina dekoracji z ciemnej czekolady, aby całość była jeszcze lepsza! Te verrines są idealne na szybki i pyszny deser, smacznego!


Składniki

4

Karmel:

Śmietana:

Dekoracja (opcjonalnie):

Szacowany koszt: 2.69 (0.67€/porcja)

Materiały

  • 1 woreczek do ciasta
  • 1 patelnia
  • 4 szklanki typu bodega

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Czas oczekiwania1 h
Gotowania3 min
  • Szklanki w stylu banoffee dla fanów bananów i karmelu - Przygotowanie krok 1Pokrój banany na cienkie plasterki.
  • Szklanki w stylu banoffee dla fanów bananów i karmelu - Przygotowanie krok 2Pokruszyć speculoos na małe kawałki.
  • Szklanki w stylu banoffee dla fanów bananów i karmelu - Przygotowanie krok 3Umieść kawałki banana na ściankach szklanek.
  • Szklanki w stylu banoffee dla fanów bananów i karmelu - Przygotowanie krok 4Wypełnij środek kawałkami speculoos.
  • Szklanki w stylu banoffee dla fanów bananów i karmelu - Przygotowanie krok 5Karmel:
    Roztopić masło na patelni, następnie dodać brązowy cukier i dobrze wymieszać.
  • Szklanki w stylu banoffee dla fanów bananów i karmelu - Przygotowanie krok 6Gdy cukier się rozpuści, dodaj słodzone mleko skondensowane.
  • Szklanki w stylu banoffee dla fanów bananów i karmelu - Przygotowanie krok 7Wymieszaj i poczekaj, aż się zagotuje. Pozostawić na 1 minutę do zgęstnienia. Zdjąć z ognia.
  • Szklanki w stylu banoffee dla fanów bananów i karmelu - Przygotowanie krok 8Przykryj speculoos karmelem w szklankach. Chłodzić przez co najmniej 1 godzinę.
    Umieścić śmietanę i mascarpone w zamrażarce na 15 minut przed użyciem.
  • Szklanki w stylu banoffee dla fanów bananów i karmelu - Przygotowanie krok 9Przygotuj crème montée przed nałożeniem go na verrines:
    Ubij śmietanę na sztywno.
    *Możesz dodać łyżkę mascarpone, aby ją zagęścić.
  • Szklanki w stylu banoffee dla fanów bananów i karmelu - Przygotowanie krok 10Wyjmij szklanki z lodówki i umieść kawałki banana na karmelu.
  • Szklanki w stylu banoffee dla fanów bananów i karmelu - Przygotowanie krok 11Przełożyć krem do rękawa cukierniczego i nałożyć krem na wierzch.
  • Szklanki w stylu banoffee dla fanów bananów i karmelu - Przygotowanie krok 12Udekoruj verrines okruchami speculoos i plasterkiem banana.
    *Jeśli chcesz, możesz również dodać startą czekoladę.

Obserwacje

Czy verrines można przygotować z wyprzedzeniem?
Tak, można je przygotować z wyprzedzeniem, ale zalecamy dodanie bitej śmietany i dekoracji w ostatniej chwili.
Zjedz verrines tak szybko, jak to możliwe.

Czy mogę zrobić mniejsze verrines?
Tak, zalecamy zacząć od warstwy speculoos, następnie warstwy bananów, warstwy karmelu, kolejnej warstwy bananów, warstwy bitej śmietany i dekoracji.

Czym zastąpić karmel?
Karmel można zastąpić na przykład czekoladowym ganache.

Czego mogę użyć zamiast speculoos?
Możesz zastąpić je na przykład bretońskimi kruche ciasteczkami!



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+