Szybkie i łatwe kruche ciasto truskawkowe
Kiedy truskawki zaczynają się pojawiać, nie ma nic lepszego niż piękny deser, aby je uczcić! Wyciągnij więc swoje buduarowe ciasteczka, czas zrobić charlotte!
Składniki
Materiały
- Miska do ciasta
- Tortownica o średnicy 18 cm
- Mikser elektryczny
- Pędzel
Przygotowanie
- Dno tortownicy wyłożyć folią spożywczą. Szybko zanurzyć biszkopty w niewielkiej ilości wody po gładkiej stronie.
- Ułóż herbatniki wokół krawędzi formy (gładką stroną do dołu) i wyłóż spód herbatnikami.
- Umieść zimną śmietanę, cukier puder i mascarpone w misce. Ubijać szybko, aż trzepaczka pozostawi ślady, a masa będzie gęsta.
Umyj i posiekaj 300 g truskawek. - Umieść połowę musu w spodzie, a następnie posyp kawałkami truskawek. Zanurz buduary w wodzie, gładką stroną do dołu i ułóż na wierzchu truskawek.
- Dodaj pozostały mus, posyp pozostałymi truskawkami i wykończ warstwą herbatników. Przykryć folią spożywczą i schłodzić przez co najmniej 4 godziny.
- Odwróć charlotte i wyjmij z formy. Pozostałe truskawki przekroić na pół i ułożyć na wierzchu.
- Podgrzej dżem truskawkowy w kuchence mikrofalowej przez 30 sekund i przecedź przez sito, aby usunąć wszelkie grudki. Posmarować truskawki.
- A teraz Twoja truskawkowa Charlotte jest gotowa!
Obserwacje
Chcesz lżejszy mus?
Zastąp mascarpone klasycznym fromage blanc.
Jakich truskawek powinienem użyć do charlotte?
Nie oszczędzaj na jakości truskawek. Jako główny składnik charlotte, wykonają one (prawie) całą pracę dla twoich kubków smakowych. Wybierz więc piękne, pachnące lokalne truskawki ;-)
Jaką świeżą śmietanę powinienem wybrać?
Jeśli chodzi o śmietanę, potrzebujesz pełnej śmietany. Nie próbuj zastępować śmietanki 30% śmietanką niskotłuszczową, ponieważ mus nie urośnie. Możesz również wybrać crème fleurette lub całą podwójną śmietankę.
Jaki biszkopt?
Powinieneś użyć biszkoptów lub herbatników buduarowych.