Szybka i łatwa charlotte truskawkowa

zagłosuj teraz
Desser
8 porcji
łatwe
20 min

Kiedy truskawki zaczynają się pojawiać, nie ma nic lepszego niż piękny deser, aby je uczcić! Wyciągnij więc swoje biszkopty, czas zrobić charlotte!

Składniki

8

Materiały

  • Miska do ciasta
  • Tortownica o średnicy 18 cm
  • Mikser elektryczny
  • Pędzel

Przygotowanie

  • Szybka i łatwa charlotte truskawkowa - Przygotowanie krok 1Dno tortownicy wyłożyć folią spożywczą. Szybko zanurzyć biszkopty w niewielkiej ilości wody po gładkiej stronie.
  • Szybka i łatwa charlotte truskawkowa - Przygotowanie krok 2Ułóż biszkopty wokół krawędzi formy (gładką stroną do dołu) i wyłóż spód biszkoptami.
  • Szybka i łatwa charlotte truskawkowa - Przygotowanie krok 3Umieść zimną śmietanę, cukier puder i mascarpone w misce. Ubijać szybko, aż trzepaczka pozostawi ślady, a masa będzie gęsta.
    Umyj i pokrój w kawałki 300 g truskawek.
  • Szybka i łatwa charlotte truskawkowa - Przygotowanie krok 4Umieść połowę musu na spodzie, a następnie posyp kawałkami truskawek. Zanurz biszkopty w wodzie, gładką stroną do dołu i ułóż na wierzchu truskawek.
  • Szybka i łatwa charlotte truskawkowa - Przygotowanie krok 5Dodaj pozostały mus, posyp pozostałymi truskawkami i wykończ warstwą biszkoptów. Przykryj folią spożywczą i schłodź przez co najmniej 4 godziny.
  • Szybka i łatwa charlotte truskawkowa - Przygotowanie krok 6Odwróć charlotte i wyjmij z formy. Pozostałe truskawki przekrój na pół i ułóż na wierzchu.
  • Szybka i łatwa charlotte truskawkowa - Przygotowanie krok 7Podgrzej dżem truskawkowy w kuchence mikrofalowej przez 30 sekund i przecedź przez sito, aby usunąć wszelkie grudki. Posmaruj truskawki.
  • Szybka i łatwa charlotte truskawkowa - Przygotowanie krok 8A teraz Twoja truskawkowa charlotte jest gotowa!

Obserwacje

Chcesz lżejszy mus?
Zastąp mascarpone klasycznym fromage blanc.

Jakich truskawek powinienem użyć do charlotte?
Nie oszczędzaj na jakości truskawek. Jako główny składnik charlotte, wykonają one (prawie) całą pracę dla twoich kubków smakowych. Wybierz więc piękne, pachnące lokalne truskawki ;-)

Jaką świeżą śmietanę powinienem wybrać?
Jeśli chodzi o śmietanę, potrzebujesz pełnej śmietany. Nie próbuj zastępować śmietanki 30% śmietanką niskotłuszczową, ponieważ mus nie urośnie. Możesz również wybrać crème fleurette lub całą podwójną śmietankę.

Jaki biszkopt?
Powinieneś użyć biszkoptów lub herbatników.

PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: