Szybka i łatwa charlotte truskawkowa
Kiedy truskawki zaczynają się pojawiać, nie ma nic lepszego niż piękny deser, aby je uczcić! Wyciągnij więc swoje biszkopty, czas zrobić charlotte!
Składniki
Materiały
- Miska do ciasta
- Tortownica o średnicy 18 cm
- Mikser elektryczny
- Pędzel
Przygotowanie
Dno tortownicy wyłożyć folią spożywczą. Szybko zanurzyć biszkopty w niewielkiej ilości wody po gładkiej stronie.
Ułóż biszkopty wokół krawędzi formy (gładką stroną do dołu) i wyłóż spód biszkoptami.
Umieść zimną śmietanę, cukier puder i mascarpone w misce. Ubijać szybko, aż trzepaczka pozostawi ślady, a masa będzie gęsta.
Umyj i pokrój w kawałki 300 g truskawek.Umieść połowę musu na spodzie, a następnie posyp kawałkami truskawek. Zanurz biszkopty w wodzie, gładką stroną do dołu i ułóż na wierzchu truskawek.
Dodaj pozostały mus, posyp pozostałymi truskawkami i wykończ warstwą biszkoptów. Przykryj folią spożywczą i schłodź przez co najmniej 4 godziny.
Odwróć charlotte i wyjmij z formy. Pozostałe truskawki przekrój na pół i ułóż na wierzchu.
Podgrzej dżem truskawkowy w kuchence mikrofalowej przez 30 sekund i przecedź przez sito, aby usunąć wszelkie grudki. Posmaruj truskawki.
A teraz Twoja truskawkowa charlotte jest gotowa!
Obserwacje
Chcesz lżejszy mus?
Zastąp mascarpone klasycznym fromage blanc.
Jakich truskawek powinienem użyć do charlotte?
Nie oszczędzaj na jakości truskawek. Jako główny składnik charlotte, wykonają one (prawie) całą pracę dla twoich kubków smakowych. Wybierz więc piękne, pachnące lokalne truskawki ;-)
Jaką świeżą śmietanę powinienem wybrać?
Jeśli chodzi o śmietanę, potrzebujesz pełnej śmietany. Nie próbuj zastępować śmietanki 30% śmietanką niskotłuszczową, ponieważ mus nie urośnie. Możesz również wybrać crème fleurette lub całą podwójną śmietankę.
Jaki biszkopt?
Powinieneś użyć biszkoptów lub herbatników.