Szybkie i łatwe kruche ciasto truskawkowe

zagłosuj teraz
Desser
8 porcji
łatwe
20 min

Kiedy truskawki zaczynają się pojawiać, nie ma nic lepszego niż piękny deser, aby je uczcić! Wyciągnij więc swoje buduarowe ciasteczka, czas zrobić charlotte!


Składniki

8
Szacowany koszt: 10.71 (1.34€/porcja)

Materiały

  • Miska do ciasta
  • Tortownica o średnicy 18 cm
  • Mikser elektryczny
  • Pędzel

Przygotowanie


  • Szybkie i łatwe kruche ciasto truskawkowe - Przygotowanie krok 1Dno tortownicy wyłożyć folią spożywczą. Szybko zanurzyć biszkopty w niewielkiej ilości wody po gładkiej stronie.
  • Szybkie i łatwe kruche ciasto truskawkowe - Przygotowanie krok 2Ułóż herbatniki wokół krawędzi formy (gładką stroną do dołu) i wyłóż spód herbatnikami.
  • Szybkie i łatwe kruche ciasto truskawkowe - Przygotowanie krok 3Umieść zimną śmietanę, cukier puder i mascarpone w misce. Ubijać szybko, aż trzepaczka pozostawi ślady, a masa będzie gęsta.
    Umyj i posiekaj 300 g truskawek.
  • Szybkie i łatwe kruche ciasto truskawkowe - Przygotowanie krok 4Umieść połowę musu w spodzie, a następnie posyp kawałkami truskawek. Zanurz buduary w wodzie, gładką stroną do dołu i ułóż na wierzchu truskawek.
  • Szybkie i łatwe kruche ciasto truskawkowe - Przygotowanie krok 5Dodaj pozostały mus, posyp pozostałymi truskawkami i wykończ warstwą herbatników. Przykryć folią spożywczą i schłodzić przez co najmniej 4 godziny.
  • Szybkie i łatwe kruche ciasto truskawkowe - Przygotowanie krok 6Odwróć charlotte i wyjmij z formy. Pozostałe truskawki przekroić na pół i ułożyć na wierzchu.
  • Szybkie i łatwe kruche ciasto truskawkowe - Przygotowanie krok 7Podgrzej dżem truskawkowy w kuchence mikrofalowej przez 30 sekund i przecedź przez sito, aby usunąć wszelkie grudki. Posmarować truskawki.
  • Szybkie i łatwe kruche ciasto truskawkowe - Przygotowanie krok 8A teraz Twoja truskawkowa Charlotte jest gotowa!

Obserwacje

Chcesz lżejszy mus?
Zastąp mascarpone klasycznym fromage blanc.

Jakich truskawek powinienem użyć do charlotte?
Nie oszczędzaj na jakości truskawek. Jako główny składnik charlotte, wykonają one (prawie) całą pracę dla twoich kubków smakowych. Wybierz więc piękne, pachnące lokalne truskawki ;-)

Jaką świeżą śmietanę powinienem wybrać?
Jeśli chodzi o śmietanę, potrzebujesz pełnej śmietany. Nie próbuj zastępować śmietanki 30% śmietanką niskotłuszczową, ponieważ mus nie urośnie. Możesz również wybrać crème fleurette lub całą podwójną śmietankę.

Jaki biszkopt?
Powinieneś użyć biszkoptów lub herbatników buduarowych.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+