Tarta z kiwi (szybka i łatwa)

zagłosuj teraz
Desser
10 porcji
łatwe
1 h

Na deser wybierz domową tartę z kiwi! Słodki, lekko cierpki smak tego owocu wspaniale komponuje się z waniliowym kremem i chrupiącą kruchą skórką :-) Łatwy do wykonania przepis, wyjaśniony krok po kroku poniżej :-) Idealny sposób na rozjaśnienie zakończenia posiłku!


Składniki

10

Nadzienie kremowe :

Szacowany koszt: 5.13 (0.51€/porcja)

Materiały

  • Forma do tarty o średnicy 28 cm

Przygotowanie

Czas przygotowania40 min
Gotowania20 min

  • Tarta z kiwi (szybka i łatwa) - Przygotowanie krok 1Rozłóż ciasto kruche w formie do tarty. Nakłuć spód widelcem i schłodzić przez 30 minut.
  • Tarta z kiwi (szybka i łatwa) - Przygotowanie krok 2Przygotowanie crème pâtissière:
    Doprowadź mleko i laskę wanilii do wrzenia w rondelku. W międzyczasie energicznie ubij żółtka i cukier w misce. Dodaj mąkę kukurydzianą. Dobrze wymieszać.

    Gdy mleko się zagotuje, dodawaj je stopniowo do mieszanki jajek, cukru i mąki kukurydzianej.
    Umieścić mieszaninę z powrotem na patelni i postawić na średnim ogniu.
  • Gdy mleko się zagotuje, dodawaj je stopniowo do mieszanki jajek z cukrem i imbirem. Następnie umieść mieszaninę z powrotem w rondlu na średnim ogniu.
  • Tarta z kiwi (szybka i łatwa) - Przygotowanie krok 4Delikatnie i stale mieszaj drewnianą łyżką. Gdy mieszanina zgęstnieje (po około 10 minutach), zdjąć patelnię z ognia.
    Pozostawić mieszaninę do ostygnięcia po przykryciu jej folią spożywczą w bezpośrednim kontakcie ze śmietaną. Zapobiegnie to tworzeniu się skórki.
  • Tarta z kiwi (szybka i łatwa) - Przygotowanie krok 5Piec ciasto kruche przez 20 minut w temperaturze 180°C.

    Po upieczeniu wyłożyć zimny krem na spód tarty. Wygładź wierzch szpatułką.
  • Tarta z kiwi (szybka i łatwa) - Przygotowanie krok 6Obierz kiwi i pokrój w cienkie plasterki. Ułóż je atrakcyjnie na wierzchu kremu.
  • Tarta z kiwi (szybka i łatwa) - Przygotowanie krok 7Tarta z kiwi jest już gotowa!

Obserwacje

Kiwi: nie powinny być zbyt dojrzałe, aby można je było łatwo obrać i pokroić.

Unikaj przypalania śmietany: używaj trzepaczki zamiast drewnianej łyżki, aby uniknąć wypadków.

Przechowywanie: jeśli nie zamierzasz użyć kremu od razu, przykryj go folią spożywczą, tj. folia spożywcza powinna być w bezpośrednim kontakcie z kremem. Zapobiegnie to tworzeniu się skórki.

Ciasto na tartę: Ciasto kruche jest idealne, ale jeśli go nie masz, możesz przygotować tartę z ciasta kruchego lub francuskiego.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+