Tarta z kiwi (szybka i łatwa)
Na deser wybierz domową tartę z kiwi! Słodki, lekko cierpki smak tego owocu wspaniale komponuje się z waniliowym kremem i chrupiącą kruchą skórką :-) Łatwy do wykonania przepis, wyjaśniony krok po kroku poniżej :-) Idealny sposób na rozjaśnienie zakończenia posiłku!
Składniki
Nadzienie kremowe :
Materiały
- Forma do tarty o średnicy 28 cm
Przygotowanie
- Rozłóż ciasto kruche w formie do tarty. Nakłuć spód widelcem i schłodzić przez 30 minut.
- Przygotowanie crème pâtissière:
Doprowadź mleko i laskę wanilii do wrzenia w rondelku. W międzyczasie energicznie ubij żółtka i cukier w misce. Dodaj mąkę kukurydzianą. Dobrze wymieszać.
Gdy mleko się zagotuje, dodawaj je stopniowo do mieszanki jajek, cukru i mąki kukurydzianej.
Umieścić mieszaninę z powrotem na patelni i postawić na średnim ogniu. - Gdy mleko się zagotuje, dodawaj je stopniowo do mieszanki jajek z cukrem i imbirem. Następnie umieść mieszaninę z powrotem w rondlu na średnim ogniu.
- Delikatnie i stale mieszaj drewnianą łyżką. Gdy mieszanina zgęstnieje (po około 10 minutach), zdjąć patelnię z ognia.
Pozostawić mieszaninę do ostygnięcia po przykryciu jej folią spożywczą w bezpośrednim kontakcie ze śmietaną. Zapobiegnie to tworzeniu się skórki. - Piec ciasto kruche przez 20 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu wyłożyć zimny krem na spód tarty. Wygładź wierzch szpatułką. - Obierz kiwi i pokrój w cienkie plasterki. Ułóż je atrakcyjnie na wierzchu kremu.
- Tarta z kiwi jest już gotowa!
Obserwacje
Kiwi: nie powinny być zbyt dojrzałe, aby można je było łatwo obrać i pokroić.
Unikaj przypalania śmietany: używaj trzepaczki zamiast drewnianej łyżki, aby uniknąć wypadków.
Przechowywanie: jeśli nie zamierzasz użyć kremu od razu, przykryj go folią spożywczą, tj. folia spożywcza powinna być w bezpośrednim kontakcie z kremem. Zapobiegnie to tworzeniu się skórki.
Ciasto na tartę: Ciasto kruche jest idealne, ale jeśli go nie masz, możesz przygotować tartę z ciasta kruchego lub francuskiego.