Tarta ze śliwkami brioche
zagłosuj teraz
Aby uzyskać delikatny, owocowy deser, wybierz nasz przepis na tartę brioszkę ze śliwkami! Przeprowadzimy Cię krok po kroku przez ten łatwy w przygotowaniu przepis, gwarantując chwilę dla smakoszy :-) To także miła odmiana od klasycznej tarty ze śliwkami lub powideł śliwkowych.
Składniki
10
Ciasto brioche :
Polewa:
Materiały
- Robot kuchenny lub mikser
- Forma do tarty o średnicy 28 cm
Przygotowanie
Czas przygotowania2 h
Gotowania40 min
- Umieść mąkę, sól, drożdże (uważaj, aby nie dotknęły soli), cukier i jajka w misce robota kuchennego. Ugniataj przez około 4 minuty. Pokrój masło na kawałki i dodawaj po trochu, kontynuując ugniatanie. Pozostawić do ugniatania na średnich obrotach przez około dziesięć minut. Ciasto powinno odchodzić od brzegów.
- Uformuj ciasto w kulę i umieść w misce, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
- Następnie zacznij wałkować ciasto ręcznie na posypanej mąką powierzchni roboczej. Umieść je w formie do tarty i zawiń brzegi.
- Umyj śliwki, przekrój je na pół i usuń pestkę, a następnie pokrój na ćwiartki. Ułóż je na cieście brioche, lekko dociskając. Odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.
- Wymieszaj żółtka z płynną śmietaną, cukrem, proszkiem migdałowym i ekstraktem waniliowym.
- Wlać mieszaninę na śliwki po ich odpoczynku.
- Piec przez 40 minut w temperaturze 180°C. Umieść formę do tarty na blasze do pieczenia, a nie na ruszcie, ponieważ śliwki mogą przeciekać do piekarnika.
- Tarta ze śliwkami jest już gotowa!
Obserwacje
Moje ciasto nie odchodzi od miski: Jeśli ciasto nie odchodzi od miski po 10 minutach wyrabiania po dodaniu masła, włóż miskę robota kuchennego do lodówki. Pozostaw ją na dobre dziesięć minut, a następnie ponownie rozpocznij wyrabianie. Ciasto łatwo się nagrzewa, a zbyt długie wyrabianie ma tendencję do jego podgrzewania.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!