Tarta ze śliwkami brioche

zagłosuj teraz
Desser
10 porcji
średnie
2 h 40 m

Aby uzyskać delikatny, owocowy deser, wybierz nasz przepis na tartę brioszkę ze śliwkami! Przeprowadzimy Cię krok po kroku przez ten łatwy w przygotowaniu przepis, gwarantując chwilę dla smakoszy :-) To także miła odmiana od klasycznej tarty ze śliwkami lub powideł śliwkowych.


Składniki

10

Ciasto brioche :

Polewa:


Materiały

  • Robot kuchenny lub mikser
  • Forma do tarty o średnicy 28 cm

Przygotowanie

Czas przygotowania2 h
Gotowania40 min

  • Tarta ze śliwkami Brioche - Przygotowanie krok 1Umieść mąkę, sól, drożdże (uważaj, aby nie dotknęły soli), cukier i jajka w misce robota kuchennego. Ugniataj przez około 4 minuty. Pokrój masło na kawałki i dodawaj po trochu, kontynuując ugniatanie. Pozostawić do ugniatania na średnich obrotach przez około dziesięć minut. Ciasto powinno odchodzić od brzegów.
  • Tarta ze śliwkami Brioche - Przygotowanie krok 2Uformuj ciasto w kulę i umieść w misce, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
  • Tarta ze śliwkami Brioche - Przygotowanie krok 3Następnie zacznij wałkować ciasto ręcznie na posypanej mąką powierzchni roboczej. Umieść je w formie do tarty i zawiń brzegi.
  • Tarta ze śliwkami Brioche - Przygotowanie krok 4Umyj śliwki, przekrój je na pół i usuń pestkę, a następnie pokrój na ćwiartki. Ułóż je na cieście brioche, lekko dociskając. Odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.
  • Tarta ze śliwkami Brioche - Przygotowanie krok 5Wymieszaj żółtka z płynną śmietaną, cukrem, proszkiem migdałowym i ekstraktem waniliowym.
  • Tarta ze śliwkami Brioche - Przygotowanie krok 6Wlać mieszaninę na śliwki po ich odpoczynku.
  • Tarta ze śliwkami Brioche - Przygotowanie krok 7Piec przez 40 minut w temperaturze 180°C. Umieść formę do tarty na blasze do pieczenia, a nie na ruszcie, ponieważ śliwki mogą przeciekać do piekarnika.
  • Tarta ze śliwkami Brioche - Przygotowanie krok 8Tarta ze śliwkami jest już gotowa!

Obserwacje

Moje ciasto nie odchodzi od miski: Jeśli ciasto nie odchodzi od miski po 10 minutach wyrabiania po dodaniu masła, włóż miskę robota kuchennego do lodówki. Pozostaw ją na dobre dziesięć minut, a następnie ponownie rozpocznij wyrabianie. Ciasto łatwo się nagrzewa, a zbyt długie wyrabianie ma tendencję do jego podgrzewania.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+