Tarta ze śliwkami brioche

zagłosuj teraz
Desser
10 porcji
średnie
2 h 40 m

Aby uzyskać delikatny, owocowy deser, wybierz nasz przepis na tartę brioszkę ze śliwkami! Przeprowadzimy Cię krok po kroku przez ten łatwy w przygotowaniu przepis, gwarantując chwilę dla smakoszy :-) To także miła odmiana od klasycznej tarty ze śliwkami lub powideł śliwkowych.


Składniki

10

Ciasto brioche :

Polewa:


Materiały

  • Robot kuchenny lub mikser
  • Forma do tarty o Å›rednicy 28 cm

Przygotowanie

Czas przygotowania2 h
Gotowania40 min

  • Tarta ze Å›liwkami Brioche - Przygotowanie krok 1Umieść mÄ…kÄ™, sól, drożdże (uważaj, aby nie dotknęły soli), cukier i jajka w misce robota kuchennego. Ugniataj przez okoÅ‚o 4 minuty. Pokrój masÅ‚o na kawaÅ‚ki i dodawaj po trochu, kontynuujÄ…c ugniatanie. Pozostawić do ugniatania na Å›rednich obrotach przez okoÅ‚o dziesięć minut. Ciasto powinno odchodzić od brzegów.
  • Tarta ze Å›liwkami Brioche - Przygotowanie krok 2Uformuj ciasto w kulÄ™ i umieść w misce, przykryj Å›ciereczkÄ… i pozostaw do wyroÅ›niÄ™cia na 1 godzinÄ™ w temperaturze pokojowej.
  • Tarta ze Å›liwkami Brioche - Przygotowanie krok 3NastÄ™pnie zacznij waÅ‚kować ciasto rÄ™cznie na posypanej mÄ…kÄ… powierzchni roboczej. Umieść je w formie do tarty i zawiÅ„ brzegi.
  • Tarta ze Å›liwkami Brioche - Przygotowanie krok 4Umyj Å›liwki, przekrój je na pół i usuÅ„ pestkÄ™, a nastÄ™pnie pokrój na ćwiartki. Ułóż je na cieÅ›cie brioche, lekko dociskajÄ…c. Odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.
  • Tarta ze Å›liwkami Brioche - Przygotowanie krok 5Wymieszaj żółtka z pÅ‚ynnÄ… Å›mietanÄ…, cukrem, proszkiem migdaÅ‚owym i ekstraktem waniliowym.
  • Tarta ze Å›liwkami Brioche - Przygotowanie krok 6Wlać mieszaninÄ™ na Å›liwki po ich odpoczynku.
  • Tarta ze Å›liwkami Brioche - Przygotowanie krok 7Piec przez 40 minut w temperaturze 180°C. Umieść formÄ™ do tarty na blasze do pieczenia, a nie na ruszcie, ponieważ Å›liwki mogÄ… przeciekać do piekarnika.
  • Tarta ze Å›liwkami Brioche - Przygotowanie krok 8Tarta ze Å›liwkami jest już gotowa!

Obserwacje

Moje ciasto nie odchodzi od miski: Jeśli ciasto nie odchodzi od miski po 10 minutach wyrabiania po dodaniu masła, włóż miskę robota kuchennego do lodówki. Pozostaw ją na dobre dziesięć minut, a następnie ponownie rozpocznij wyrabianie. Ciasto łatwo się nagrzewa, a zbyt długie wyrabianie ma tendencję do jego podgrzewania.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+