Tarta tropézienne wyjaśniona krok po kroku

zagłosuj teraz
Desser
8 porcji
średnie
5 h 40 m

Wybierz się do słonecznego Saint-Tropez, aby skosztować prawdziwej tarty Tropézienne z brioszki i crème diplomate. Przeprowadzimy Cię krok po kroku przez ten przepis, który jest idealny jako deser podczas rodzinnego posiłku lub jako tort urodzinowy. Jeśli chcesz zacząć robić ciasto brioche, nie ma nic lepszego niż to przygotowanie, aby uczynić je wysublimowanym i nieodpartym! Gwarantujemy, że goście będą wiwatować ;-)


Składniki

8

Brioche :

Krem dyplomatyczny :

Szacowany koszt: 4.11 (0.51€/porcja)

Materiały


Przygotowanie

Czas przygotowania5 h
Gotowania40 min


Obserwacje

Moje ciasto nie odchodzi od miski: ciasto na brioszki jest kapryśne. Jeśli ciasto nie odchodzi od miski po 10 minutach wyrabiania na maśle, włóż miskę robota kuchennego do lodówki. Pozostaw ją na dobre dziesięć minut, a następnie ponownie zacznij wyrabiać. Ciasto łatwo się nagrzewa, a zbyt długie wyrabianie ma tendencję do jego podgrzewania.

Mąka: powinna być T45.

Drożdże: jeśli użyjesz suchych drożdży do tego typu przepisu, będzie to bardziej ryzykowne. Ciasto będzie miało większe trudności z wyrośnięciem.

Temperatura: podczas wyrastania temperatura nie powinna przekraczać 35°C. Masło w cieście zaczęłoby się topić, co wpłynęłoby negatywnie na konsystencję galette.

Dyplomacja: uważaj, aby nie schłodzić zbyt mocno crème pâtissière, w przeciwnym razie żelatyna może zbyt mocno zastygnąć.

Krótka historia tropézienne: w Saint Tropez Alexandre Micka (który wylądował w Prowansji wraz z Amerykanami w 1945 roku) otworzył piekarnię, w której sprzedawał chleb, wiedeńskie wypieki, pizze i... ciasto z kremem, którego przepis pochodził z jego rodzinnej Polski. Kilka kroków od jego sklepu ekipa filmowa kręciła film "Et Dieu créa la femme" (I Bóg stworzył kobietę) z nieznanymi jeszcze wtedy aktorami, w tym Brigitte Bardot (pierwsza rola kobieca). Odpowiadając za codzienne posiłki dla ekipy filmowej, Alexandre Micka zauważył, że jego słynne ciasto było codziennie poszukiwane. Jego pierwszą fanką była Brigitte Bardot, która pewnego dnia poradziła mu, aby nazwał je "Tarte Tropézienne". W ten sposób zarejestrowano znak towarowy i patent, a Tarte Tropézienne podbiło kubki smakowe wielu smakoszy :-)



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+