Tarte tropézienne wyjaśnione krok po kroku
Wybierz się do słonecznego Saint-Tropez, aby skosztować prawdziwej tarty Tropézienne z brioszki i crème diplomate. Przeprowadzimy Cię krok po kroku przez ten przepis, który jest idealny jako deser podczas rodzinnego posiłku lub jako tort urodzinowy. Jeśli chcesz zacząć robić ciasto brioche, nie ma nic lepszego niż to przygotowanie, aby uczynić je wysublimowanym i nieodpartym! Gwarantujemy, że goście będą wiwatować ;-)
Składniki
Brioche :
Krem dyplomatyczny :
Materiały
- Robot kuchenny lub mikser
- Mikser elektryczny
- Pierścień lub forma do ciasta o średnicy 24 cm
- Woreczek do ciasta (opcjonalnie)
- piekarnik
Przygotowanie
- Umieść przesianą mąkę, sól i cukier w misce miksera i uformuj zagłębienie. Umieść pokruszone drożdże na środku dołka. Uważaj, aby sól nie dotknęła drożdży, ponieważ natychmiast je zabije.
Dodaj jajka i zacznij wyrabiać ciasto na prędkości 2 przez około 8 minut. - Następnie, kontynuując wyrabianie, dodawać po trochu zmiękczone masło. Po dodaniu całego masła, kontynuuj wyrabianie przez około 10 minut, aż ciasto będzie odstawać od brzegów.
- Pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w temperaturze pokojowej, w miarę możliwości w pobliżu źródła ciepła. Odgazować ciasto, tj. nacisnąć je, aby usunąć całe powietrze z mieszanki. Pozostawić do wyrośnięcia w lodówce na 2 godziny.
Wyjąć ciasto i rozwałkować je na okrąg o średnicy około 22 cm. Nie zagniataj ciasta, po prostu je rozwałkuj. - Posmaruj masłem okrąg lub formę do ciasta i umieść ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Umieść uformowaną brioszkę na środku koła. Pozostaw w temperaturze pokojowej na 2 godziny. Posmaruj ubitym jajkiem, upewniając się, że nie spłynie na formę. Następnie obficie posyp cukrem perlistym.
- Piec przez 30 minut w temperaturze 160°C.
- Krem dyplomatyczny:
Doprowadzić mleko do wrzenia wraz z przepołowioną laską wanilii. W międzyczasie wymieszaj żółtka z cukrem, aż masa stanie się biała i kremowa. Następnie dodać mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszać. Wlewać po trochu wrzącego mleka, dobrze mieszając.
Namoczyć 2 arkusze żelatyny w zimnej wodzie. - Ponownie podgrzej śmietankę na średnim ogniu i stale mieszaj, aż zgęstnieje.
- Wlać zagęszczoną śmietanę do miski, dodać zmiękczone listki żelatyny i mieszać, aż dobrze się połączą. Przykryć folią spożywczą "na styk", tj. bezpośrednio przy śmietanie. Pozostawić do ostygnięcia, ale nie chłodzić.
- Gdy śmietana osiągnie temperaturę pokojową, ubij ją, aby ją rozluźnić. Następnie ubij zimną śmietanę na pełnych obrotach.
- Gdy będzie już twardy, delikatnie wmieszaj go do kremu, nie rozgniatając go.
- Przekroić brioszkę wzdłuż na pół i rozsmarować krem diplomate na spodzie brioszki. Można również użyć rękawa cukierniczego. Następnie umieść wierzch brioszki z powrotem na kremie.
- Tarta Tropezian jest już gotowa!
Obserwacje
Moje ciasto nie odchodzi od miski: ciasto na brioszki jest kapryśne. Jeśli ciasto nie odchodzi od miski po 10 minutach wyrabiania na maśle, włóż miskę robota kuchennego do lodówki. Pozostaw ją na dobre dziesięć minut, a następnie ponownie zacznij wyrabiać. Ciasto łatwo się nagrzewa, a zbyt długie wyrabianie ma tendencję do jego podgrzewania.
Mąka: powinna być T45.
Drożdże: jeśli użyjesz suchych drożdży do tego typu przepisu, będzie to bardziej ryzykowne. Ciasto będzie miało większe trudności z wyrośnięciem.
Temperatura: podczas wyrastania temperatura nie powinna przekraczać 35°C. Masło w cieście zaczęłoby się topić, co wpłynęłoby negatywnie na konsystencję galette.
Dyplomacja: uważaj, aby nie schłodzić zbyt mocno crème pâtissière, w przeciwnym razie żelatyna może zbyt mocno zastygnąć.
Krótka historia tropézienne: w Saint Tropez Alexandre Micka (który wylądował w Prowansji wraz z Amerykanami w 1945 roku) otworzył piekarnię, w której sprzedawał chleb, wiedeńskie wypieki, pizze i... ciasto z kremem, którego przepis pochodził z jego rodzinnej Polski. Kilka kroków od jego sklepu ekipa filmowa kręciła film "Et Dieu créa la femme" (I Bóg stworzył kobietę) z nieznanymi jeszcze wtedy aktorami, w tym Brigitte Bardot (pierwsza rola kobieca). Odpowiadając za codzienne posiłki dla ekipy filmowej, Alexandre Micka zauważył, że jego słynne ciasto było codziennie poszukiwane. Jego pierwszą fanką była Brigitte Bardot, która pewnego dnia poradziła mu, aby nazwał je "Tarte Tropézienne". W ten sposób zarejestrowano znak towarowy i patent, a Tarte Tropézienne podbiło kubki smakowe wielu smakoszy :-)