Tort warstwowy z truskawkami i kremem mascarpone
zagłosuj teraz
Przedstawiamy naprawdę pyszny przepis! Idealny, aby skorzystać z sezonu truskawkowego. Tort wykonany z puszystych biszkoptów i wypełniony bardzo delikatnym kremem mascarpone. Jeśli lubisz truskawki, pokochasz to :)
Składniki
10
Ciasto biszkoptowe:
Materiały
- - trzepaczka elektryczna lub robot kuchenny
- - 3 foremki o średnicy 15 cm
- - folia spożywcza
- - papier pergaminowy (papier do pieczenia)
- - szpatułka
- - worek do wyciskania
- - okrągła dysza
- - dysza gwiazdkowa
- - stojak obrotowy (opcjonalnie)
Przygotowanie
Czas przygotowania30 min
Czas oczekiwania1 h
Gotowania13 min
- Ciasto biszkoptowe:
Oddzielić białka od żółtek.
Umieść żółtka w misce + cukier i ubijaj, aż staną się białawe i kremowe. - Dodaj mąkę i skrobię i dobrze wymieszaj.
Dodać skórkę z cytryny i ponownie wymieszać. - W innej misce ubić białka na sztywną pianę.
Delikatnie dodaj ubite białka do masy żółtkowej za pomocą szpatułki, aby ich nie połamać. - Wlej ciasto w równych częściach do 3 natłuszczonych foremek do pieczenia (ok. 280 gramów ciasta na foremkę).
Piec przez 13 minut w temperaturze 180°C. - Aby lepiej zakonserwować biszkopty i zachować ich gąbczastość, pozwól im ostygnąć na drucianej podstawce, a następnie zawiń je w folię spożywczą i odłóż na bok, aż będą gotowe do użycia.
- Śmietana:
Umieścić wszystkie składniki w misce i ubijać trzepaczką elektryczną (lub robotem kuchennym) do uzyskania bitej śmietany.
Odstawić do lodówki, aby zapobiec zsiadaniu się śmietany. - Montaż:
Umieść papier do pieczenia na obrotowej podpórce. Posmaruj go odrobiną kremu, aby się przykleił.
Umieść pierwszy biszkopt na papierze i posmaruj go odrobiną kremu, aby nie przykleił się do papieru. - Pomaluj biszkopt syropem (w zależności od tego, który lubisz najbardziej).
Nałożyć warstwę kremu do rękawa cukierniczego.
Ułóż kolejną warstwę przepołowionych truskawek.
Wypełnij otwory większą ilością kremu i ułóż kolejny biszkopt. - Powtarzaj czynność, aż trzecie ciasto będzie gotowe.
Lekko przykryj całe ciasto kremem, wygładź szpatułką i zamrażaj przez 30 minut. Pomoże to dokończyć wykładanie ciasta kremem. - Po tych minutach całkowicie przykryć ciasto, wygładzić i ponownie zamrozić przez 15 minut.
- Na koniec udekoruj dyszą w kształcie gwiazdki, a na wierzchu ułóż truskawki przekrojone na pół. I to wszystko, smacznego!
- Ciasto powinno być zimne, aby można je było lepiej pokroić.
Obserwacje
* Jeśli nie masz 3 foremek 15 cm, możesz użyć tylko 1, ale pamiętaj, że czas pieczenia będzie dłuższy. Następnie trzeba będzie pokroić ciasto na 3 części o tej samej grubości.
* Aby konsystencja biszkoptu była jeszcze bardziej puszysta, zalecamy użycie cukru pudru zamiast zwykłego cukru. Wskazane jest również przesianie zarówno cukru pudru, jak i mąki i skrobi.
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!