Tort warstwowy z truskawkami i kremem mascarpone

zagłosuj teraz
Desser
10 porcji
średnie
1 h 43 m

Przedstawiamy naprawdę pyszny przepis! Idealny, aby skorzystać z sezonu truskawkowego. Tort wykonany z puszystych biszkoptów i wypełniony bardzo delikatnym kremem mascarpone. Jeśli lubisz truskawki, pokochasz to :)


Składniki

10

Ciasto biszkoptowe:


Materiały

  • - trzepaczka elektryczna lub robot kuchenny
  • - 3 foremki o średnicy 15 cm
  • - folia spożywcza
  • - papier pergaminowy (papier do pieczenia)
  • - szpatułka
  • - worek do wyciskania
  • - okrągła dysza
  • - dysza gwiazdkowa
  • - stojak obrotowy (opcjonalnie)

Przygotowanie

Czas przygotowania30 min
Czas oczekiwania1 h
Gotowania13 min

  • Tort warstwowy z truskawkami i kremem mascarpone - Przygotowanie krok 1Ciasto biszkoptowe:
    Oddzielić białka od żółtek.
    Umieść żółtka w misce + cukier i ubijaj, aż staną się białawe i kremowe.
  • Tort warstwowy z truskawkami i kremem mascarpone - Przygotowanie krok 2Dodaj mąkę i skrobię i dobrze wymieszaj.
    Dodać skórkę z cytryny i ponownie wymieszać.
  • Tort warstwowy z truskawkami i kremem mascarpone - Przygotowanie krok 3W innej misce ubić białka na sztywną pianę.
    Delikatnie dodaj ubite białka do masy żółtkowej za pomocą szpatułki, aby ich nie połamać.
  • Tort warstwowy z truskawkami i kremem mascarpone - Przygotowanie krok 4Wlej ciasto w równych częściach do 3 natłuszczonych foremek do pieczenia (ok. 280 gramów ciasta na foremkę).
    Piec przez 13 minut w temperaturze 180°C.
  • Tort warstwowy z truskawkami i kremem mascarpone - Przygotowanie krok 5Aby lepiej zakonserwować biszkopty i zachować ich gąbczastość, pozwól im ostygnąć na drucianej podstawce, a następnie zawiń je w folię spożywczą i odłóż na bok, aż będą gotowe do użycia.
  • Tort warstwowy z truskawkami i kremem mascarpone - Przygotowanie krok 6Śmietana:
    Umieścić wszystkie składniki w misce i ubijać trzepaczką elektryczną (lub robotem kuchennym) do uzyskania bitej śmietany.
    Odstawić do lodówki, aby zapobiec zsiadaniu się śmietany.
  • Tort warstwowy z truskawkami i kremem mascarpone - Przygotowanie krok 7Montaż:
    Umieść papier do pieczenia na obrotowej podpórce. Posmaruj go odrobiną kremu, aby się przykleił.
    Umieść pierwszy biszkopt na papierze i posmaruj go odrobiną kremu, aby nie przykleił się do papieru.
  • Tort warstwowy z truskawkami i kremem mascarpone - Przygotowanie krok 8Pomaluj biszkopt syropem (w zależności od tego, który lubisz najbardziej).
    Nałożyć warstwę kremu do rękawa cukierniczego.
    Ułóż kolejną warstwę przepołowionych truskawek.
    Wypełnij otwory większą ilością kremu i ułóż kolejny biszkopt.
  • Tort warstwowy z truskawkami i kremem mascarpone - Przygotowanie krok 9Powtarzaj czynność, aż trzecie ciasto będzie gotowe.
    Lekko przykryj całe ciasto kremem, wygładź szpatułką i zamrażaj przez 30 minut. Pomoże to dokończyć wykładanie ciasta kremem.
  • Tort warstwowy z truskawkami i kremem mascarpone - Przygotowanie krok 10Po tych minutach całkowicie przykryć ciasto, wygładzić i ponownie zamrozić przez 15 minut.
  • Tort warstwowy z truskawkami i kremem mascarpone - Przygotowanie krok 11Na koniec udekoruj dyszą w kształcie gwiazdki, a na wierzchu ułóż truskawki przekrojone na pół. I to wszystko, smacznego!
  • Tort warstwowy z truskawkami i kremem mascarpone - Przygotowanie krok 12Ciasto powinno być zimne, aby można je było lepiej pokroić.

Obserwacje

* Jeśli nie masz 3 foremek 15 cm, możesz użyć tylko 1, ale pamiętaj, że czas pieczenia będzie dłuższy. Następnie trzeba będzie pokroić ciasto na 3 części o tej samej grubości.

* Aby konsystencja biszkoptu była jeszcze bardziej puszysta, zalecamy użycie cukru pudru zamiast zwykłego cukru. Wskazane jest również przesianie zarówno cukru pudru, jak i mąki i skrobi.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+