Tort warstwowy z truskawkami i kremem mascarpone
Przedstawiamy naprawdę pyszny przepis! Idealny, aby skorzystać z sezonu truskawkowego. Tort wykonany z puszystych biszkoptów i wypełniony bardzo delikatnym kremem mascarpone. Jeśli lubisz truskawki, pokochasz to :)
Składniki
10
Ciasto biszkoptowe:
Materiały
- - trzepaczka elektryczna lub robot kuchenny
- - 3 foremki o średnicy 15 cm
- - folia spożywcza
- - papier pergaminowy (papier do pieczenia)
- - szpatułka
- - worek do wyciskania
- - okrągła dysza
- - dysza gwiazdkowa
- - stojak obrotowy (opcjonalnie)
Przygotowanie
Czas przygotowania30 min
Czas oczekiwania1 h
Gotowania13 min
Ciasto biszkoptowe:
Oddziel białka od żółtek.
Umieść żółtka w misce + cukier i ubijaj, aż staną się białawe i kremowe.Dodaj mąkę i skrobię i dobrze wymieszaj.
Dodaj skórkę z cytryny i ponownie wymieszaj.W innej misce ubij białka na sztywną pianę.
Delikatnie dodaj ubite białka do masy żółtkowej za pomocą szpatułki, aby ich nie połamać.Wlej ciasto w równych częściach do 3 natłuszczonych foremek do pieczenia (ok. 280 gramów ciasta na foremkę).
Piec przez 13 minut w temperaturze 180°C.Aby lepiej zakonserwować biszkopty i zachować ich gąbczastość, pozwól im ostygnąć na drucianej podstawce, a następnie zawiń je w folię spożywczą i odłóż na bok, aż będą gotowe do użycia.
Śmietana:
Umieść wszystkie składniki w misce i ubijaj trzepaczką elektryczną (lub robotem kuchennym) do uzyskania bitej śmietany.
Odstaw do lodówki, aby zapobiec zsiadaniu się śmietany.Montaż:
Umieść papier do pieczenia na obrotowej podpórce. Posmaruj go odrobiną kremu, aby się przykleił.
Umieść pierwszy biszkopt na papierze i posmaruj go odrobiną kremu, aby nie przykleił się do papieru.Pomaluj biszkopt syropem (w zależności od tego, który lubisz najbardziej).
Nałóż warstwę kremu za pomocą rękawa cukierniczego.
Ułóż kolejną warstwę przepołowionych truskawek.
Wypełnij otwory większą ilością kremu i ułóż kolejny biszkopt.Powtarzaj czynność, aż trzecie ciasto będzie gotowe.
Lekko przykryj całe ciasto kremem, wygładź szpatułką i zamrażaj przez 30 minut. Pomoże to dokończyć wykładanie ciasta kremem.Po tych minutach całkowicie przykryj ciasto, wygładź i ponownie zamroź przez 15 minut.
Na koniec udekoruj dyszą w kształcie gwiazdki, a na wierzchu ułóż truskawki przekrojone na pół. I to wszystko, smacznego!
Ciasto powinno być zimne, aby można je było lepiej pokroić.
Obserwacje
* Jeśli nie masz 3 foremek 15 cm, możesz użyć tylko 1, ale pamiętaj, że czas pieczenia będzie dłuższy. Następnie trzeba będzie pokroić ciasto na 3 części o tej samej grubości.
* Aby konsystencja biszkoptu była jeszcze bardziej puszysta, zalecamy użycie cukru pudru zamiast zwykłego cukru. Wskazane jest również przesianie zarówno cukru pudru, jak i mąki i skrobi.
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!