Tradycyjny mus jabłkowy
Szybki i łatwy przepis na deser lub przekąskę! Co więcej, sos jabłkowy można również wykorzystać w innych przepisach (tarty, ciasta itp.).
Składniki
Przygotowanie
- Obierz i posiekaj jabłka
- Umieścić w rondelku i dodać cukier waniliowy oraz odrobinę wody.
- Umieścić patelnię na średnim ogniu i gotować, mieszając od czasu do czasu.
- Gdy jabłka zostaną zredukowane do postaci kompotu, zdjąć z ognia.
- Dodaj łyżeczkę soku z cytryny, aby zapobiec utlenianiu się musu jabłkowego i gotowe!
Obserwacje
Jakiej odmiany jabłek powinienem użyć? Złote jabłka są idealne do tego przepisu i do wszystkich, które wymagają gotowania. Doskonale się roztopią.
Cukier waniliowy: jeśli chcesz uzyskać "100% naturalny" kompot bez dodatku cukru, możesz usunąć ten składnik z przygotowania.
Konsystencja kompotu: aby uzyskać rzadszy kompot, dodaj odrobinę wody na początku przygotowania. Aby uzyskać rzadszy kompot, można zmiksować mieszaninę w blenderze między krokami 4 i 5.
Alternatywy: ten przepis można przygotować z wieloma innymi owocami! Zaletą tego przepisu jest to, że nadaje on zniszczonym owocom nowe życie. Co więcej, będziesz mógł użyć składników pełnych witamin, w zależności od pory roku! Nie bój się eksperymentować z kombinacjami smakowymi, zarówno z owocami, jak i przyprawami.