Waniliowa panna cotta z morelowym coulis
Aby uzyskać świeży, kremowy deser, wybierz panna cottę! Przygotowana z wanilią i w towarzystwie owocowego, lekko cierpkiego morelowego coulis. Pyszny smak domu ;-) Jest łatwy w przygotowaniu, a my przeprowadzimy Cię przez wszystkie etapy tworzenia tego deseru, korzystając z naszych zdjęć, tekstu i wideo. Teraz wszystko zależy od Ciebie!
Składniki
Dla panna cotta :
Dla morelowego coulis :
Przygotowanie
- Namocz liście żelatyny w misce z wodą.
W międzyczasie podgrzej mleko ze śmietaną, cukrem i rozłupaną laską wanilii. Nie gotować! - Gdy mieszanina będzie gorąca, wyciśnij listki żelatyny i dodaj je. Dobrze wymieszaj, aby włączyć liście.
- Wlać mieszaninę do szklanek i schłodzić przez 1 noc.
- Wymieszać dżem z wodą i podgrzewać w kuchence mikrofalowej przez 40 sekund. Przesiać razem i pozostawić do ostygnięcia.
- Polać panna cottę morelowym coulis i schłodzić przez 30 minut.
- A teraz morelowa panna cotta jest gotowa!
Obserwacje
Żelatyna i agar-agar :
Żelatynę należy najpierw namoczyć w wodzie, aby zmiękła, a następnie dodać do gorącej mieszanki. Po ostygnięciu żelatyna zacznie działać, a mieszanina zgęstnieje.
Należy pamiętać, że agar-agar nie działa w ten sam sposób!
Po pierwsze, agar-agar ma znacznie silniejsze działanie żelujące, więc należy uważać z dawkami!
2g agar-agar = 3 arkusze żelatyny (6g)
Wreszcie, wodorosty te działają tylko po uprzednim ugotowaniu.
Musisz więc dodać agar-agar na pierwszym etapie, gdy podgrzewasz mleko i śmietanę. Gdy mieszanina się zagotuje, zdejmij patelnię z ognia i przejdź od razu do kroku 3!