Waniliowe mille feuille
Klasyczne ciasto: mille-feuille (lub millefeuille ;-) )! Teraz możesz zrobić je z Ptitchef, od A do Z! Dzięki naszemu domowemu przepisowi wyjaśnionemu krok po kroku poniżej, możesz zrobić chrupiące mille-feuille godne największych cukierników! Wszystko czego potrzebujesz to ciasto francuskie i krem waniliowy. Ostatnim akcentem jest czarno-biała marmurkowatość ;-) To deser, który będzie wymagał trochę cierpliwości, ale będzie wart wysiłku! To szansa na zaimponowanie gościom i pobudzenie ich kubków smakowych.
Składniki
Na około dziesięć mille-feuilles :
Krem do ciasta :
Do marmurkowania :
Materiały
- Wałek do ciasta
- Blacha do pieczenia 40 x 40 cm
- Nóż do chleba
- Woreczek do ciasta
- Strzykawka lub stożek do ciasta
- Szpatułka ze stali nierdzewnej
- Linijka
- Forma do tarty (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Odetnij jedną trzecią ciasta francuskiego i odłóż na bok. Pozostałe ciasto rozwałkować na duży kwadrat o wymiarach 40 x 40 cm.
- Umieść arkusz papieru do pieczenia na blasze do pieczenia (40 x 40 cm) i lekko go zwilż. Umieść kwadrat ciasta francuskiego na wierzchu. Za pomocą widelca zrób otwory na całej powierzchni ciasta francuskiego. Schładzać przez 30 minut.
Zrób to samo z pozostałą jedną trzecią ciasta, tworząc prostokąt o wymiarach 20 x 40 cm. - Krem do ciasta:
Mleko zagotować z rozłupaną laską wanilii i nasionami.
Ubić jajka z cukrem.
Dodać mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszać. - Gdy mleko się zagotuje, dodawaj je po trochu do poprzedniej mieszanki, a następnie umieść ją z powrotem na patelni.
- Zagęścić na średnim ogniu, stale mieszając. Upewnij się, że dobrze zgęstnieje, ponieważ jest to niezbędne dla powodzenia przepisu. Należy pamiętać, że krem lekko zgęstnieje, gdy ostygnie.
- Umieść folię spożywczą na dnie formy do tarty lub dużego naczynia. Wlać gorący krem i przykryć folią spożywczą "na dotyk" (oznacza to, że folia musi dotykać kremu, aby nie utworzyła się skórka).
Pozostawić do ostygnięcia. - Posyp ciasto francuskie cukrem pudrem i piecz przez 25 minut w temperaturze 190°C.
Pozostawić do ostygnięcia. - Gdy ciasto francuskie ostygnie, pokrój je na 3 paski o równej szerokości (tutaj pocięliśmy paski o szerokości 13 cm). Użyj noża i wykonuj ruchy piłowania: nie naciskaj na laminat, bo go złamiesz. Wykonuj ruchy z boku na bok, aby przeciąć laminat.
- Odłóż środkowy pasek, który będzie na wierzchu. Zachowaj pasek ciasta francuskiego.
Nałóż warstwę kremu na wierzch i dobrze wygładź, aby była równa. - Umieść drugi pas ciasta francuskiego na wierzchu i lekko dociśnij. Nałożyć kolejną warstwę kremu i zakończyć środkowym paskiem, gładką stroną do góry.
To samo zrobić z kawałkiem ciasta francuskiego o wymiarach 20 x 40 cm. - Marmurkowanie:
Przygotuj wszystkie składniki przed przystąpieniem do pracy, ponieważ na tym etapie liczy się czas.
Podgrzej kremówkę w kuchence mikrofalowej przez 15 sekund, aby ją rozluźnić (nie dłużej!).
Rozpuść czekoladę i umieść ją w strzykawce lub stożku do ciasta.
Wylej pomadę na górny pasek (pamiętaj, aby zachować trochę na mały kawałek) i szybko rozprowadź szpatułką. Nie ma znaczenia, czy fondant spływa na krawędzie. - Natychmiast po tym wykonaj poziome linie z czekolady na fondancie, rozmieszczając je w odległości około 1 cm od siebie.
- Następnie, używając ostrza noża, narysuj linie od góry do dołu, tworząc wzór. Oddziel każdą "linię" o 2 cm.
Następnie zrób to samo, wykonując pociągnięcia od dołu do góry, pomiędzy już utworzonymi liniami.
Ten krok należy wykonać stosunkowo szybko, zanim pomada zastygnie, co spowodowałoby powstanie nieatrakcyjnego wzoru. Schładzać przez 30 minut. - Przytnij krawędzie uformowanych w ten sposób dużych mille-feuilles, zawsze ruchem piłującym, tak aby krawędzie były czyste i wolne od nadtopień. Następnie pokroić na porcje o szerokości około 5 cm.
- A teraz mille-feuilles są gotowe!
Obserwacje
Krem do ciasta: możesz nadać mu dowolny smak, chociaż tradycyjne mille feuille są waniliowe. Uważaj, aby dobrze go zagęścić - jeśli jest zbyt płynny, nie będzie się trzymał razem i nie będziesz w stanie złożyć mille feuille.
Fondant pâtissier: jest to trudny składnik do pracy. Tutaj zdecydowaliśmy się na fondant Vahiné, który jest odpowiedni dla ogółu społeczeństwa i łatwiejszy w obróbce. Jeśli używasz profesjonalnej białej pomady, najpierw upewnij się, że nie podgrzewasz jej powyżej 35°C, ponieważ straci swój połysk. Konieczne będzie również dodanie kilku kropel wody, aby ją rozluźnić, ponieważ może być dość gęsta, a zatem trudna w obsłudze.