Wielkanocny sernik

zagłosuj teraz
Desser
15 porcji
średnie
5 h

Piękny sernik zwieńczony małymi pisankami: świetny pomysł na deser, nie sądzisz?


Składniki

15

Dla bazy :

Do nadzienia :

Do dekoracji :


Materiały

  • tortownica o Å›rednicy 24 cm
  • papier do pieczenia
  • rozdrabniacz (opcjonalnie)

Przygotowanie


  • Wielkanocny sernik - Przygotowanie krok 1Pokruszyć herbatniki za pomocÄ… tÅ‚uczka lub rozdrabniacza. Roztopić masÅ‚o i dodać do pokruszonych herbatników. Dobrze wymieszać.
  • Wielkanocny sernik - Przygotowanie krok 2Wyłóż dno tortownicy papierem do pieczenia. Lekko posmarować masÅ‚em boki formy i przykleić paski papieru do pieczenia wokół krawÄ™dzi.
  • Wielkanocny sernik - Przygotowanie krok 3Wlej mieszankÄ™ herbatników i masÅ‚a i dobrze dociÅ›nij do spodu. SchÅ‚odzić do momentu użycia.
  • Wielkanocny sernik - Przygotowanie krok 4Umieść PhiladelphiÄ™, mascarpone i cukier w misce. Ubijaj masÄ™ do uzyskania gÅ‚adkiej konsystencji.
  • Wielkanocny sernik - Przygotowanie krok 5Namocz dwa arkusze żelatyny w misce z zimnÄ… wodÄ…. W miÄ™dzyczasie podgrzej pÅ‚ynnÄ… Å›mietanÄ™ (nie powinna siÄ™ gotować). Dodaj zmiÄ™kczone arkusze żelatyny do Å›mietany i dobrze wymieszaj. NastÄ™pnie dodaj tÄ™ mieszaninÄ™ do poprzedniej i dobrze poÅ‚Ä…cz.
  • Wielkanocny sernik - Przygotowanie krok 6Dodać 200 g jajek czekoladowych i wymieszać. Wlać do tortownicy. WygÅ‚adź wierzch najlepiej jak potrafisz.
  • Wielkanocny sernik - Przygotowanie krok 7PozostaÅ‚ymi czekoladowymi jajkami udekorować wierzch sernika, lekko je wciskajÄ…c. SchÅ‚odzić przez co najmniej 4 godziny.
  • Wielkanocny sernik - Przygotowanie krok 8Ostrożnie wyjąć z formy i usunąć paski papieru do pieczenia. Polej plasterki sernika karmelem i ciesz siÄ™ tym wspaniaÅ‚ym wielkanocnym deserem!

Obserwacje

Czekoladowe jajka: można je zastąpić dowolnymi czekoladowymi słodyczami.

Serek śmietankowy: jest to główny składnik tego przepisu i można go zastąpić ricottą. Filadelfia jest najlepsza, ale St Morêt lub jakikolwiek inny fromage frais też się nada.

Baza b iszkoptowa: tutaj używamy petits-beurre, ale możesz użyć speculoos, palets bretons lub innych biszkoptów. Można również użyć ciasta kruchego.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+