Wielkanocny sernik
zagłosuj teraz
Piękny sernik zwieńczony małymi pisankami: świetny pomysł na deser, nie sądzisz?
Składniki
15
Dla bazy :
Do nadzienia :
Do dekoracji :
Materiały
- tortownica o średnicy 24 cm
- papier do pieczenia
- rozdrabniacz (opcjonalnie)
Przygotowanie
Pokruszyć herbatniki za pomocą tłuczka lub rozdrabniacza. Roztopić masło i dodać do pokruszonych herbatników. Dobrze wymieszać.
Wyłóż dno tortownicy papierem do pieczenia. Lekko posmarować masłem boki formy i przykleić paski papieru do pieczenia wokół krawędzi.
Wlej mieszankę herbatników i masła i dobrze dociśnij do spodu. Schłodzić do momentu użycia.
Umieść Philadelphię, mascarpone i cukier w misce. Ubijaj masę do uzyskania gładkiej konsystencji.
Namocz dwa arkusze żelatyny w misce z zimną wodą. W międzyczasie podgrzej płynną śmietanę (nie powinna się gotować). Dodaj zmiękczone arkusze żelatyny do śmietany i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj tę mieszaninę do poprzedniej i dobrze połącz.
Dodać 200 g jajek czekoladowych i wymieszać. Wlać do tortownicy. Wygładź wierzch najlepiej jak potrafisz.
Pozostałymi czekoladowymi jajkami udekorować wierzch sernika, lekko je wciskając. Schłodzić przez co najmniej 4 godziny.
Ostrożnie wyjąć z formy i usunąć paski papieru do pieczenia. Polej plasterki sernika karmelem i ciesz się tym wspaniałym wielkanocnym deserem!
Obserwacje
Czekoladowe jajka: można je zastąpić dowolnymi czekoladowymi słodyczami.
Serek śmietankowy: jest to główny składnik tego przepisu i można go zastąpić ricottą. Filadelfia jest najlepsza, ale St Morêt lub jakikolwiek inny ser świeży też się nada.
Baza biszkoptowa: tutaj używamy petits-beurre, ale możesz użyć speculoos, palets bretons lub innych biszkoptów. Można również użyć ciasta kruchego.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!