Wielkanocny sernik

zagłosuj teraz
Desser
15 porcji
średnie
5 h

Piękny sernik zwieńczony małymi pisankami: świetny pomysł na deser, nie sądzisz?


Składniki

15

Dla bazy :

Do nadzienia :

Do dekoracji :


Materiały

  • tortownica o średnicy 24 cm
  • papier do pieczenia
  • rozdrabniacz (opcjonalnie)

Przygotowanie


  • Wielkanocny sernik - Przygotowanie krok 1Pokruszyć herbatniki za pomocą tłuczka lub rozdrabniacza. Roztopić masło i dodać do pokruszonych herbatników. Dobrze wymieszać.
  • Wielkanocny sernik - Przygotowanie krok 2Wyłóż dno tortownicy papierem do pieczenia. Lekko posmarować masłem boki formy i przykleić paski papieru do pieczenia wokół krawędzi.
  • Wielkanocny sernik - Przygotowanie krok 3Wlej mieszankę herbatników i masła i dobrze dociśnij do spodu. Schłodzić do momentu użycia.
  • Wielkanocny sernik - Przygotowanie krok 4Umieść Philadelphię, mascarpone i cukier w misce. Ubijaj masę do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Wielkanocny sernik - Przygotowanie krok 5Namocz dwa arkusze żelatyny w misce z zimną wodą. W międzyczasie podgrzej płynną śmietanę (nie powinna się gotować). Dodaj zmiękczone arkusze żelatyny do śmietany i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj tę mieszaninę do poprzedniej i dobrze połącz.
  • Wielkanocny sernik - Przygotowanie krok 6Dodać 200 g jajek czekoladowych i wymieszać. Wlać do tortownicy. Wygładź wierzch najlepiej jak potrafisz.
  • Wielkanocny sernik - Przygotowanie krok 7Pozostałymi czekoladowymi jajkami udekorować wierzch sernika, lekko je wciskając. Schłodzić przez co najmniej 4 godziny.
  • Wielkanocny sernik - Przygotowanie krok 8Ostrożnie wyjąć z formy i usunąć paski papieru do pieczenia. Polej plasterki sernika karmelem i ciesz się tym wspaniałym wielkanocnym deserem!

Obserwacje

Czekoladowe jajka: można je zastąpić dowolnymi czekoladowymi słodyczami.

Serek śmietankowy: jest to główny składnik tego przepisu i można go zastąpić ricottą. Filadelfia jest najlepsza, ale St Morêt lub jakikolwiek inny fromage frais też się nada.

Baza b iszkoptowa: tutaj używamy petits-beurre, ale możesz użyć speculoos, palets bretons lub innych biszkoptów. Można również użyć ciasta kruchego.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+