Bellini, prosty włoski koktajl brzoskwiniowy, który możesz przygotować w domu!
Szukasz orzeźwiającego, łatwego w przygotowaniu koktajlu na aperitif? Wypróbuj Bellini, włoski koktajl brzoskwiniowy! Musująca mieszanka soku brzoskwiniowego (lub przecieru brzoskwiniowego) i prosecco z pewnością zachwyci podczas aperitifu! Dla przypomnienia, Bellini narodziło się w Wenecji w latach 40. ubiegłego wieku, a jego powstanie przypisuje się Giuseppe Ciprianiemu, założycielowi słynnego Harry's Bar. Nazwał on koktajl na cześć malarza Giovanniego Belliniego, którego dzieła przywoływały pomarańczowe odcienie koktajlu. Dla odmiany od tradycyjnego spritza, przygotuj ten orzeźwiający koktajl, który jest bardzo łatwy w przygotowaniu i oczywiście powinien być spożywany z umiarem :-)
Składniki
Materiały
- 1 kieliszek do szampana
- 1 łyżeczka
Przygotowanie
- Wlej sok brzoskwiniowy do szklanki.
- Następnie wlej schłodzone prosecco.
- Wymieszać i gotowe!
Obserwacje
Czy do przygotowania Bellini można użyć soku brzoskwiniowego?
Do przygotowania tego Bellini użyliśmy soku brzoskwiniowego. Koktajl ten jest tradycyjnie przygotowywany z przecieru brzoskwiniowego. Jednak przecier brzoskwiniowy jest trudniejszy do znalezienia i można go zastąpić nektarem brzoskwiniowym, sokiem brzoskwiniowym lub, dlaczego nie, syropem brzoskwiniowym! Słodycz będzie się różnić w zależności od użytego składnika.
Czy powinienem użyć kostek lodu w Bellini?
Można, ale zalecamy schłodzenie składników i przygotowanie koktajlu bezpośrednio przed podaniem!