Cytrusowa sangria
Mamy coś w sam raz na aperitif: sangrię, jak w Hiszpanii! Świeża i smaczna, bardzo łatwa w przygotowaniu i pełna owoców cytrusowych. Ten przepis należy przygotować dzień wcześniej, aby wino miało dużo czasu na macerację i ujawnienie wszystkich swoich smaków :-) Postępuj zgodnie z poniższymi instrukcjami krok po kroku, zilustrowanymi zdjęciami i filmem na końcu! Dzięki :-)
Składniki
Materiały
- Duża miska na sałatkę
Przygotowanie
- Pokrój oczyszczone pomarańcze i cytryny na plasterki i umieść w dużej salaterce.
- Wlej czerwone wino, dodaj cukier, laskę cynamonu i Cointreau. Wymieszać i schłodzić przez co najmniej 24 godziny.
- Przed podaniem dodać lemoniadę i wymieszać.
- A teraz twoja sangria jest gotowa!
Obserwacje
Cointreau: nie jest obowiązkowy i można go zastąpić wybranym alkoholem (rum, curaçao), w dowolnych ilościach.
Owoce: możesz użyć dowolnych owoców: jabłka, brzoskwini, gruszki itp. Możesz również dodać miętę.
Lemoniada: aby uzyskać mniej słodki efekt, można zastąpić ją wodą gazowaną.
Czas maceracji: minimum to 24 godziny, ale można pozostawić do maceracji na 2-3 dni (ale nie za długo, aby skórki owoców cytrusowych nie uwolniły zbyt dużo goryczy).