Domowe mleko owsiane (łatwe, szybkie i ekonomiczne! )
zagłosuj teraz
Przestań kupować napoje roślinne w sklepach - zrób je sam! Tym przepisem na domowe mleko owsiane udowadniamy, że jest to super łatwe, super szybkie i przede wszystkim super tanie! Otrzymasz około 1 litra napoju. Poniżej przedstawiamy kroki i ilości:
Składniki
6
Szacowany koszt: 0.55Euros€ (0.09€/porcja)
Materiały
- 1 worek filtrujący wielokrotnego użytku (lub czysta ściereczka do naczyń)
Przygotowanie
- W blenderze miksuj zimną wodę i płatki owsiane przez 1 minutę.
- Umieść worek filtracyjny w misce i wlej do niego mieszaninę. Wyciskaj, aż w worku nie będzie już płynu.
- I to wszystko, mleko owsiane jest gotowe! Wszystko, co musisz zrobić, to przelać je do butelki i przechowywać w lodówce przez tydzień.
Nie wyrzucaj zmiksowanego owsa! Znany również jako "okara", używaj go na przykład w przepisach na ciastka z proszkiem migdałowym, aby zastąpić mąkę ;-)
Obserwacje
Moje mleko jest gęste: prawdopodobnie dlatego, że woda nie była wystarczająco zimna. Możesz dodać trochę więcej wody do butelki i wymieszać, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
Dodatkowe smaki: dla urozmaicenia przyjemności nie wahaj się dodać do napoju kakao w proszku, cynamonu lub cukru.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!