Pumpkin spritz, pikantny koktajl z syropem dyniowym!
Jak wiesz, uwielbiamy koktajl Spritz! Niezależnie od tego, czy jest to limoncello, granat czy kwiat czarnego bzu, ten aperitif można dostosować do każdej pory roku. Dziś przedstawiamy wersję z jesiennymi i zimowymi smakami, opartą na syropie z dyni korzennej (który można zrobić w domu, klikając tutaj). Świeży, słodki i pikantny koktajl idealny na okres świąteczny, ale oczywiście z umiarem! :-)
Składniki
Materiały
- Mandolina
- Szkło
Przygotowanie
- Cienko pokrój jabłko za pomocą mandoliny.
- Dodaj plasterek jabłka do szklanki uprzednio umieszczonej w zamrażarce.
- Wlać syrop dyniowy, cydr i wodę gazowaną.
- Umieść laskę cynamonu w szklance i zamieszaj.
- A teraz Pumpkin Spritz jest gotowy!
Obserwacje
Czy można przygotować bezalkoholową wersję tego koktajlu?
Oczywiście, że tak! Cydr można zastąpić musującym sokiem jabłkowym.
Czego mogę użyć zamiast syropu dyniowego?
Możesz zastąpić go na przykład syropem waniliowym, a nawet zastąpić go Aperolem (3 cl), aby uzyskać wersję bliższą klasycznemu Spritzowi!
Czy mogę użyć dodatkowych dekoracji, aby spersonalizować Pumpkin Spritz?
Możesz urozmaicić dekorację, używając skórki pomarańczowej, liści mięty lub jagód, aby uzyskać odrobinę koloru.
Jakiego rodzaju cydru powinienem użyć?
Zalecamy użycie surowego cydru o niższej zawartości cukru.
Czy muszę wkładać szklankę do zamrażarki?
Nie, możesz zamiast tego dodać kostki lodu, co będzie w sam raz!