Domowe pappardelle jajeczne: przepis wyjaśniony krok po kroku

zagłosuj teraz
Inny
4 porcji
łatwe
50 min

Makaron jajeczny szeroko stosowany w kuchniach na całym świecie, mowa tu oczywiście o pappardelle. Ich pochodzenie jest całkowicie toskańskie, istnieją zapisy sięgające późnego średniowiecza, a nazwa wywodzi się od czasownika w dialekcie toskańskim "pappare " (tj. jeść). Pappardelle są bardzo łatwe do przygotowania w domu, a dziś pokażemy ci procedurę krok po kroku: wyposaż się w mąkę 00, dobrej jakości jajka, maszynkę do makaronu i gotowe! Po przygotowaniu wystarczy ugotować je w dużej ilości osolonej wody i udekorować fughi, sosem mięsnym, sosem z dzika lub łososia. Czy jesteś gotowy, aby oblizać usta?


Składniki

4
Szacowany koszt: 0.69 (0.17€/porcja)

Materiały


Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania30 min
Gotowania10 min

Obserwacje

Czy mogę przechowywać pappardelle?
Tak, świeży makaron jajeczny (nie nadziewany) można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Użyj szczelnego pojemnika lub torebek do zamrażania.

Czy mogę zamrozić pappardelle?
Tak. Uformuj gniazda pappardelle na tacy pokrytej papierem do pieczenia (zachowaj odstępy). Następnie umieść tacę w zamrażarce na około 1 godzinę, a gdy pappardelle będą twarde, możesz umieścić je w klasycznych torebkach do zamrażania, aby zaoszczędzić miejsce w zamrażarce.

Ile centymetrów powinny mieć pappardelle?
Zalecamy mierzenie około 3 centymetrów. W przypadku tego formatu makaronu można jednak zwiększyć rozmiar do 4 centymetrów (należy zachować ostrożność, ponieważ makaron będzie bardzo duży).

Jak gruby musi być arkusz makaronu jajecznego do przygotowania pappardelle?
Arkusz o grubości 1 lub 2 milimetrów będzie odpowiedni dla tego formatu makaronu (zależy to w dużej mierze od smaku)

Jakiego sosu należy użyć do pappardelle?
Przepisów na przygotowanie pappardelle jest nieskończenie wiele. Można je łączyć z sosem z mięsa dzika, klasycznym sosem mięsnym, sosem borowikowym, sosem z łososiem lub sosami wegetariańskimi.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+