Domowe pappardelle jajeczne: przepis wyjaśniony krok po kroku
Makaron jajeczny szeroko stosowany w kuchniach na całym świecie, mowa tu oczywiście o pappardelle. Ich pochodzenie jest całkowicie toskańskie, istnieją zapisy sięgające późnego średniowiecza, a nazwa wywodzi się od czasownika w dialekcie toskańskim "pappare " (tj. jeść). Pappardelle są bardzo łatwe do przygotowania w domu, a dziś pokażemy ci procedurę krok po kroku: wyposaż się w mąkę 00, dobrej jakości jajka, maszynkę do makaronu i gotowe! Po przygotowaniu wystarczy ugotować je w dużej ilości osolonej wody i udekorować fughi, sosem mięsnym, sosem z dzika lub łososia. Czy jesteś gotowy, aby oblizać usta?
Składniki
Materiały
- 1 maszyna do ciasta francuskiego (lub wałek do ciasta)
- 1 widelec
- 1 nóż
- 1 miska (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Najpierw przygotuj klasyczny arkusz makaronu jajecznego: wsyp mąkę do miski lub na powierzchnię roboczą.
- Zrób zagłębienie i dodaj jajka na środek i lekko je ubij, a następnie zacznij delikatnie mieszać widelcem, aż jajka się połączą.
- Teraz możesz zacząć energicznie ugniatać ręcznie (staraj się ugniatać we wszystkich kierunkach, aby uzyskać idealne ciasto).
- Gdy ciasto będzie gładkie, uformuj z niego typową kulę. Następnie zawiń ją w folię spożywczą i pozostaw w temperaturze pokojowej na co najmniej 30 minut.
- Po upływie tego czasu weź kulę ciasta, usuń folię i spłaszcz ją. Pokrój ją na cztery części i zacznij wyrabiać każdy kawałek za pomocą maszynki do ciasta (jeśli jej nie masz, możesz użyć wałka do ciasta na posypanej mąką powierzchni roboczej), stopniowo zmniejszając grubość. Powtarzaj czynność, aż uzyskasz cienki arkusz.
- Gdy arkusz makaronu jajecznego jest gotowy, można przystąpić do przygotowania pappardelle: oprószyć arkusz mąką, zwinąć go w rulon i pokroić nożem w paski o długości około 2 centymetrów.
- Za każdym razem, gdy wykonujesz cięcie, rozwiń pappardelle i ułóż je w kształcie gniazda na posypanej mąką tacy
- Pappardelle są gotowe, wystarczy tylko ugotować je we wrzącej wodzie i przyrządzić z pysznymi sosami
Obserwacje
Czy mogę przechowywać pappardelle?
Tak, świeży makaron jajeczny (nie nadziewany) można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Użyj szczelnego pojemnika lub torebek do zamrażania.
Czy mogę zamrozić pappardelle?
Tak. Uformuj gniazda pappardelle na tacy pokrytej papierem do pieczenia (zachowaj odstępy). Następnie umieść tacę w zamrażarce na około 1 godzinę, a gdy pappardelle będą twarde, możesz umieścić je w klasycznych torebkach do zamrażania, aby zaoszczędzić miejsce w zamrażarce.
Ile centymetrów powinny mieć pappardelle?
Zalecamy mierzenie około 3 centymetrów. W przypadku tego formatu makaronu można jednak zwiększyć rozmiar do 4 centymetrów (należy zachować ostrożność, ponieważ makaron będzie bardzo duży).
Jak gruby musi być arkusz makaronu jajecznego do przygotowania pappardelle?
Arkusz o grubości 1 lub 2 milimetrów będzie odpowiedni dla tego formatu makaronu (zależy to w dużej mierze od smaku)
Jakiego sosu należy użyć do pappardelle?
Przepisów na przygotowanie pappardelle jest nieskończenie wiele. Można je łączyć z sosem z mięsa dzika, klasycznym sosem mięsnym, sosem borowikowym, sosem z łososiem lub sosami wegetariańskimi.