Jak przygotować ragout z cukinii?
Ragout z cukinii: wyjątkowy sos do makaronów. Bardzo łatwy w przygotowaniu i w 100% wegetariański, sos ten pasuje zarówno do makaronów krótkich (mezze maniche, rigatoni i fusilli), jak i długich (tagliatelle, fettuccine lub pappardelle). Możesz również użyć go do zapiekania lasagne w piekarniku; taki smaczny sos pozwoli Ci przynieść na stół naprawdę ciekawe danie. Wypróbuj przepis na nasz bezmięsny sos mięsny i powiedz nam w komentarzach, co o nim myślisz!
Składniki
Do soffritto:
Materiały
- Patelnia
- Nóż
- deska do krojenia
- szklanka
Przygotowanie
- Najpierw przygotuj warzywa do soffritto. Następnie pokrój seler, marchewkę i cebulę w drobną kostkę. Wlej odrobinę oliwy z oliwek na patelnię i usmaż mieszankę warzyw.
- W międzyczasie umyj cukinie, pokrój je na większe kawałki (nadal kostki, ale większe), a gdy soffritto będzie gotowe, dodaj je na patelnię. Gotuj przez 4 do 5 minut na dużym ogniu.
- Teraz dodaj białe wino i poczekaj, aż odparuje, a następnie wlej sos pomidorowy na patelnię. Dopraw solą, pieprzem i oregano i pozostaw wegetariańskie ragout na wolnym ogniu pod przykryciem przez 35 do 40 minut.
- Mieszaj od czasu do czasu i dodaj pół szklanki wody w połowie gotowania.
- Ragout z cukinii jest gotowe!
Obserwacje
Jak długo mogę przechowywać ragout z cukinii?
Kilka dni w lodówce w misce przykrytej folią spożywczą lub w szczelnym pojemniku. Zawsze zachęcamy do spróbowania wegetariańskiego ragout przed spożyciem, aby sprawdzić, czy nadal jest dobre.
Czego mogę użyć zamiast oregano?
Jeśli nie lubisz oregano, zastąp je świeżą bazylią.
Czego mogę użyć zamiast cukinii?
Cukinię można zastąpić bakłażanem (lub użyć obu warzyw).