Kasztany z mikrofalówki, gotowe w zaledwie 7 minut!
Czy kiedykolwiek myślałeś o gotowaniu kasztanów w kuchence mikrofalowej? Wszystko jest możliwe. Ten przepis pozwoli ci uzyskać bardzo miękkie kasztany w bardzo krótkim czasie (tylko 7 minut!). Co więcej, jest to metoda gotowania, która pozostawi miejsce w piekarniku i na kuchence na przygotowanie innych dań z Twojego specjalnego menu. Na co czekasz? Wypróbuj kasztany z mikrofalówki, postępując zgodnie z przepisem krok po kroku i daj nam znać, co myślisz!
Składniki
Materiały
- miska
- ząbkowany nóż
- mikrofalówka
Przygotowanie
- Umyj kasztany i wyrzeźb je. Następnie wykonaj dwa nacięcia, jedno poziome i jedno pionowe z tyłu kasztana, aby utworzyć +.
- Namocz kasztany przez około dziesięć minut. Po upływie tego czasu odcedź je i umieść w odstępach na talerzu do mikrofalówki. Naciąć w górę.
- Umieść naczynie w kuchence mikrofalowej (1000 W lub maksymalna moc) na 5 minut. Następnie ustaw grill na kolejne dwie minuty.
- Wyjmij kasztany z kuchenki mikrofalowej (uważaj, naczynie może się poparzyć!) i pozwól im ostygnąć przed obraniem.
- Kasztany z mikrofalówki gotowe!
Obserwacje
Czy mogę przechowywać kasztany w kuchence mikrofalowej?
Zalecamy delektowanie się kasztanami, gdy są jeszcze ciepłe. Zamiast tego można je przechowywać przez długi czas nieugotowane.
Skąd mam wiedzieć, czy kasztany są dobre?
Przede wszystkim sprawdź skórkę, która nie powinna mieć żadnych niedoskonałości. Odrzuć również wszelkie kasztany, które unoszą się na powierzchni podczas namaczania, ponieważ oznacza to, że w środku znajduje się powietrze.
Ile wynosi porcja kasztanów nadających się do mikrofalówki?
Zależy to od wielkości, ale pojedyncza porcja odpowiada 5-6 kasztanom.
Dlaczego muszę namoczyć kasztany?
Aby zmiękczyć skórkę, która będzie łatwiejsza do usunięcia.
Dlaczego muszę nacinać tylną część kasztanów?
Nacięcia są po to, aby kasztany nie eksplodowały podczas gotowania.
Jak kroić kasztany?
Możesz wykonać pojedyncze poziome nacięcie lub dwa nacięcia, jedno pionowe i jedno poziome. Przytrzymaj kasztan mocno dwoma palcami i wykonaj czyste nacięcie z tyłu za pomocą ząbkowanego noża.