Łatwy domowy majonez
zagłosuj teraz
Zawsze warto wiedzieć, jak zrobić domowy majonez ;-) Istnieją 3 rodzaje: musztardowy, octowy i cytrynowy. Tutaj przedstawiamy majonez pół musztardowy, pół octowy.
Składniki
4
Szacowany koszt: 0.74Euros€ (0.18€/porcja)
Przygotowanie
- Wbij jajko do dzbanka z miarką i dodaj ocet.
- Dodaj musztardę i sól.
- Szybko wymieszaj widelcem, a gdy masa będzie gładka, odstaw na kilka sekund. Mówi się, że musztarda "gotuje" jajko.
- Miksując za pomocą blendera zanurzeniowego, dolewaj olej, aż majonez uzyska pożądaną konsystencję.
- Majonez jest już gotowy!
Obserwacje
Białka jaj: można je usunąć z przygotowania, ale majonez będzie mniej lekki.
Narzędzie: tutaj użyliśmy blendera zanurzeniowego i to dzięki niemu majonez będzie niezawodny. Jeśli jednak chcesz użyć trzepaczki elektrycznej, nie ma sprawy, ale rezultat nie będzie tak gwarantowany :-)
Sprzęt do gotowania
mikser
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!