Motyle domowej roboty
Pochodzący z północnych Włoch (uważa się, że powstał między Emilią-Romanią a Lombardią), farfalle to bardzo lubiany przez nas format makaronu. Nawiasem mówiąc, świeży mak aron jest zawsze dobrą opcją na rodzinną niedzielę lub specjalną kolację. Przygotowanie farfalle będzie świetną zabawą; możesz nawet zrobić to razem z dziećmi. Są pyszne z prostym sosem pomidorowym, pesto lub łososiem. Dostosowują się do każdego rodzaju przypraw i wydobywają ich smak. Na co więc czekasz, aby je przygotować? Postępuj zgodnie z naszą procedurą krok po kroku i spróbuj swoich sił w robieniu domowych farfalle.
Składniki
Materiały
- koło zębate
- maszynka do makaronu (lub wałek do ciasta)
- nóż
- widelec
Przygotowanie
- Aby przygotować farfalle, należy najpierw przygotować arkusz makaronu jajecznego. Następnie na czystej powierzchni roboczej umieść mąkę w zagłębieniu.
- Rozbij jajka i wlej je na środek fontanny. Delikatnie ubij je i zacznij mieszać je z mąką od środka na zewnątrz za pomocą widelca, a następnie kontynuuj mieszanie, aż jajka prawie całkowicie połączą się z mąką. (Ta procedura jest ważna, aby jajka nie zostały rozproszone poza fontanną).
- Dopiero teraz można zacząć wyrabiać ciasto ręcznie. Ciasto należy długo i energicznie ugniatać dłońmi, rozciągając je i składając. Jeśli mąka się rozsypie, należy ją odzyskać i dodać z powrotem do ciasta. Należy uważać, aby jej nie rozsypać.
- Możesz przestać wyrabiać ciasto, gdy uzyskasz gładkie ciasto, które nie przykleja się do palców.
- Nadaj ciastu okrągły kształt i zawiń je w folię spożywczą. Powinno odpoczywać poza lodówką przez co najmniej 30-35 minut.
- Po tym czasie weź kulę ciasta i podziel ją na cztery części. Teraz przepuść każdy kawałek przez maszynkę do makaronu raz za razem, aż arkusz osiągnie pożądaną grubość (jeśli nie masz maszynki do makaronu, wystarczy wałek do ciasta).
- Gdy arkusz będzie gotowy, umieść go na powierzchni roboczej i pokrój na kwadraty o wymiarach 5 x 5 cm. Uważaj, aby ciąć poziomo za pomocą noża i pionowo za pomocą koła zębatego.
- Weź mały kwadrat i umieść jeden kciuk na środku wysokiej strony, a drugi kciuk na środku niskiej strony. Złóż oba palce razem, aby nadać motylowi klasyczny kształt łuku. Powtórz tę czynność dla każdego kwadratu.
- Domowe motyle są gotowe!
Obserwacje
Czy mogę przechowywać domowy farfalle?
Tak, świeży makaron można przechowywać przez kilka dni w lodówce w szczelnych pojemnikach.
Czy mogę zamrozić domowe motyle?
Tak. Umieść motyle w odstępach na tacy. Włóż je do zamrażarki na około godzinę, a następnie umieść je w torebkach do zamrażania, które następnie włóż z powrotem do zamrażarki.
Jaki jest idealny rozmiar motyli domowej roboty?
Zalecamy rozmiar około 5 cm x 5 cm. Możesz zdecydować, czy chcesz, aby były większe czy mniejsze, w zależności od gustu.
Jak gruby powinien być arkusz motyli domowej roboty?
Postaraj się wykonać arkusz o grubości 1-2 mm. W zależności od upodobań możesz zrobić go grubszym lub cieńszym.
Jakie przyprawy do domowych farfalle?
Istnieje tak wiele możliwych przepisów. Spróbuj farfalle z łososiem, farfalle z cukinią lub farfalle z kremem gorgonzola i kurczakiem (przepis znajdziesz na naszej stronie internetowej). Jest to również idealny format do przygotowywania sałatek makaronowych, takich jak farfalle na zimno z pomidorkami koktajlowymi, mozzarellą i bazylią.