Pesto z cukinii, szybki i smaczny przepis bez gotowania
Łatwy w przygotowaniu i smaczny pikantny krem. Pesto z cukinii może być używane do bruschett, do wzbogacania kanapek, ale także jako przyprawa do makaronu: użyliśmy go do przygotowania pysznej sałatki makaronowej. Szczególną cechą tego przepisu jest to, że cukinie są surowe, więc nie trzeba nawet włączać kuchenki, aby przygotować je w domu. Wypróbuj już teraz nasze wyjątkowe pesto, które sprawi, że wszystkie potrawy będą kremowe i nieodparte, i bez wątpienia stanie się jednym z Twoich ulubionych letnich przepisów.
Składniki
Przygotowanie
- Cukinie umyć, osuszyć i odciąć końce. Następnie zetrzyj je na tarce z dużymi otworami.
- Umieść startą cukinię w czystej ściereczce do naczyń i wykręć ją, aby usunąć wodę z warzyw.
- Teraz przełóż je do blendera i dodaj parmezan, orzeszki piniowe, oliwę z oliwek, obrany czosnek, liście bazylii, szczyptę soli i szczyptę pieprzu
- Miksuj z maksymalną mocą do uzyskania kremowej konsystencji
- Pesto z cukinii jest gotowe!
Obserwacje
Jak przechowywać pesto z cukinii?
Umieścić w szczelnym pojemniku i dodać oliwę, można przechowywać w lodówce przez 5/6 dni.
Czy mogę zamrozić pesto z cukinii?
Tak. Umieść je w pojemniku z zakrętką i możesz je zamrozić na 3 do 4 miesięcy.
Czego mogę użyć zamiast orzeszków piniowych?
Pesto z cukinii można przygotować zastępując orzeszki piniowe innymi suszonymi owocami. Polecamy migdały, pistacje lub orzechy włoskie.
Czego mogę użyć zamiast czosnku?
Jeśli wolisz łagodniejszy smak, możesz przygotować pesto z cukinii bez czosnku.
Z czym łączyć pesto z cukinii?
Dobrze komponuje się z łososiem, krewetkami, suszonymi pomidorami
Jaki makaron najlepiej pasuje do pesto z cukinii?
Zalecamy użycie krótkiego makaronu: penne rigate, fusilli, mezze maniche lub rigatoni.