Sos orzechowy

Aby odejść od tradycyjnych dressingów, oto doskonała alternatywa, która nada sałatce nowy smak: sos orzechowy. Prosty i praktyczny, wystarczy wymieszać i będzie gotowy w kilka sekund. Postępuj zgodnie z naszym przepisem poniżej↓↓
Składniki
Materiały
- Miska
Przygotowanie
Umieść wszystkie składniki w misce.
Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Jest gotowy do podania. Idealny do sałatek, burgerów i wrapów.
Obserwacje
Jak przechowywać sos orzechowy?
Jeśli nie zamierzasz użyć sosu tego samego dnia, przechowuj go w szczelnym pojemniku i przechowuj w lodówce do 1 tygodnia!
Jak przygotować sos orzechowy w szklanym słoiku?
Najpierw umyj szklany słoik. Zwiększ ilość składników w tej samej proporcji. Umieść je w słoiku i przykryj. Dobrze wstrząśnij i gotowe!
Gdzie mogę użyć sosu orzechowego?
Oprócz sałatek, sos orzechowy można stosować do burgerów, wrapów lub innych rodzajów kanapek, a także jako dodatek do mięsa i kurczaka.
Jak zrobić domowe masło orzechowe?
Zmiel łuskane i prażone orzeszki ziemne na pastę w blenderze. Więcej szczegółów znajdziesz TUTAJ!
Inne pomysły na smak?
Jeśli wolisz, użyj octu zamiast zielonej limonki i zastąp pastę z orzeszków ziemnych musztardą lub tahini (puree sezamowe).