Jak zrobić masło orzechowe w 5 minut?
Domowe masło orzechowe stało się popularnym przepisem wśród sportowców i fanów zdrowego odżywiania. Jest bardzo pożywne, nie zawiera konserwantów i może być rozsmarowywane na chlebie, owocach lub po prostu spożywane na świeżo. Oczywiście nie zamierzamy zjeść całego słoika za jednym zamachem, ma ono dać nam energię na cały dzień. Masz w domu orzeszki ziemne? W takim razie już dziś przygotuj ten w 100% naturalny przepis. Zobacz:
Składniki
Materiały
- mikser
Przygotowanie
- Umieścić orzeszki ziemne w pojemniku miksującym.
- Ubijać przez około 3 minuty lub dłużej, jeśli trzeba na ustawieniu pulsacyjnym. Należy pamiętać, że podczas miksowania olej arachidowy uwolni się i zamieni w pastę.
- Następnie umieścić w wysterylizowanym pojemniku. Pozostawić do ostygnięcia. Gotowe!
Obserwacje
* Przechowywanie: jeśli przechowujesz je w szafce, zużyjesz je w mniej niż miesiąc. Jeśli przechowujesz je w lodówce/zamrażarce, domowe masło orzechowe może przetrwać kilka miesięcy, ale będzie trudniejsze do rozsmarowania. Uwaga: jeśli po pewnym czasie zacznie brzydko pachnieć lub pojawi się na nim pleśń, należy je natychmiast wyrzucić.