Vinaigrette, szybki i łatwy sposób na sałatkę!
Przepis na domowy winegret to obowiązkowy dodatek do wszystkich naszych ulubionych sałatek. Łatwy do przygotowania ze składników, które wszyscy mamy w szafkach (oliwa z oliwek, musztarda, ocet), ten winegret wzbogaci Twoje najlepsze sałatki piknikowe! Tak jak my, możesz go zamknąć w małym słoiczku i zabrać ze sobą na lunch :-)
Składniki
Materiały
- Miska
- Łyżka
Przygotowanie
- Połączyć ocet, musztardę i sól i zemulgować.
- Stopniowo dodawać oliwę z oliwek, dobrze mieszając.
- Dodaj szczyptę pieprzu i voilà!
Obserwacje
Jak sprawić, by mój winegret był lżejszy?
Aby winegret był lżejszy, użyj mniej oleju i więcej płynu, takiego jak sok z cytryny lub woda.
Jak zagęścić winegret?
Aby zagęścić winegret, dodaj musztardę, podwójną śmietanę lub żółtko jaja (dzięki temu będzie można go przechowywać krócej, około 3 dni w lodówce).
Jak zrobić winegret bez octu winnego?
Aby przygotować winegret bez octu winnego, użyj octu balsamicznego, octu jabłkowego lub soku z cytryny.
Czy oliwę z oliwek można zastąpić winegretem?
Tak, oliwę z oliwek można zastąpić innymi olejami, takimi jak olej słonecznikowy, olej rzepakowy lub olej z pestek winogron.
Czy musztardę można zastąpić w winegretach?
Musztardę można zastąpić na przykład zwykłym jogurtem lub majonezem!
Jak długo mogę przechowywać winegret?
Winegret można przechowywać w lodówce przez około tydzień.
Jak mogę osłodzić zbyt kwaśny winegret?
Aby złagodzić sos, który jest zbyt kwaśny, dodaj niewielką ilość cukru, miodu lub syropu klonowego.